Liga prvaka - Završnica, osmina finala, 31.03.2011, 19:00 h
Rhein-Neckar Löwen
Rhein-Neckar Löwen 27:27(11:9) RK Zagreb
RK Zagreb

Lavovi prejaki za hrvatske prvake

Ivor Krapac • četvrtak, 31.03.2011.
Lavovi prejaki za hrvatske prvake
Foto: Davor Sajko

Nakon poraza s tri pogotka zaostatka u nedjeljnoj prvoj utakmici, u Zagrebu, rukometaši Croatia osiguranja nisu mogli do velikog iznenađenja protiv Rhein-Neckar Löwena u osmini finala Lige prvaka. Druga utakmica okončana je bez pobjednika, što je domaćima omogućilo da u Mannheimu s ukupnih +3 proslave prolazak u četvrtfinale...

Nakon što je Ivano Balić u 56. minuti zabio za 24:23 u korist hrvatskih prvaka, još je postojala nada da Zagrebaši u Mannheimu imaju šansu stići do senzacije, ali na kraju, pokazalo se da je to ipak bio pretežak zadatak za momčad Ivice Obrvana. Iako sigurno neće biti presretni vlastitom igrom, domaći Rhein-Neckar Löwen je s 27:27 pred svojim navijačima zadržao prednost iz Zagreba i prošao u četvrtfinale, dok su Zagrebaši završili svoj ovosezonski put u Europi.

U uzvratu su domaći i bez previše raspoloženih aduta u napadu držali rezultat pod kontrolom većim dijelom utakmice, no nakon što su hrvatski prvaci poveli pet minuta do kraja, bilo je moguće baš sve. Ipak, uz dva pogotka Uwea Gensheimera do kraja utakmice, domaći su okrenuli i na kraju uzeli remi.

Gojun i Kopljar bez pravog učinka

Ivano Balić bio je "pokrpan" za utakmicu, a Tonči Valčić se tek vratio i nije igrao puno u napadu, pa je, osim Špilera, Zagrebu za nešto više trebalo napadački bolje izdanje Marka Kopljara i Jakova Gojuna. No, i jedan i drugi bili su slabiji nego u zagrebačkoj utakmici, u kojoj je Kopljar imao pet, a Gojun četiri pogotka.

U Mannheimu je Kopljar zabio četiri puta, ali i previše griješio, dok je Gojun ostao bez gola, što je pojačalo Zagrebove probleme u napadu na domaćih 6-0.

Nakon prvih 30 minuta, Zagrebaši su mogli biti puno zadovoljniji obranom nego napadom, sasvim različito nego su stajale stvari na kraju prvog poluvremena utakmice u zagrebačkoj Areni. U ogledu pred svojim navijačima je momčad Ivice Obrvana imala dosta u obrani 6-0, s kojom su počeli utakmicu, dok je 3-2-1, za što se Obrvan odlučio za početak uzvrata, u Mannheimu djelovalo puno bolje.

No, za nešto više trebao je pravi učinak na oba kraja terena, a Zagrebašima u prvom poluvremenu druge utakmice nije išlo dobro u napadu. Bez previše minuta za ozljedom koljena opterećenog Balića, koji je prvi put ušao sredinom prvog dijela, nije išlo kako je Obrvanovoj momčadi trebalo. Uz dobar učinak Slawomira Szmala, koji je u 30 minuta prikupio devet obrana, njemački Lavovi kontrolirali su rezultat cijelo vrijeme.

Nakon minusa od 4:2 u devetoj minuti, Zagrebaši su se u nastavku poluvremena dvaput vraćali u egal, na 4:4 i 7:7. Dobro je branio i Marin Šego, također s devet obrana u prvom dijelu, a uz puni angažman oporavljenog Tončija Valčića u obrani, domaća momčad dugo nije mogla na veću prednost od dva razlike. Stvari su se nakratko promijenile tek u završnici poluvremena.

Pogodak Olafura Stefanssona je u 26. minuti Löwenu prvi put donio +3, 10:7, no hrvatski prvaci uzvratili su golovima Davida Špilera i Marina Marića iz dvije polukontre, na nepostavljenu obranu, za ekspresni povratak na 10:9. Robert Gunnarsson je u 29. minuti pomalo sumnjivim pogotkom, prilikom kojeg se činilo da je već bio u prostoru, osigurao domaćih 11:9, s koliko se otišlo na predah.

Domaće brinuli kružni napadači

Dok je glavni problem Zagrebaša bila vanjska linija, Löwenov trener Gudmundur Gudmundsson dosta se mučio s igračima na crti. Norvežanin Bjarte Myrhol izostao je zbog ozljede, a Robert Gunnarsson dobio je drugo isključenje već u 24. minuti.

No, islandski kružni napadač izdržao je do kraja bez da je njegov sunarodnjak na klupi morao posegnuti za novim rješenjem, Oliverom Roggischem u napadu.

U drugom poluvremenu, kada Zagrebaši više nisu imali što čekati, Ivano Balić igrao je puno više, a što je najvažnije, igrao je i dobro, što je, uz raspoloženog Špilera, bilo dostatno da hrvatski prvaci postanu bolji i napadački. Balić, Kopljar i Špiler su golovima u ranoj fazi drugog dijela osigurali da se Obrvanova momčad vrlo brzo vrati, u 35. minuti bilo je 12:12, no domaći su ubrzo našli odgovor u Grzegorzu Tkaczyku.

Poljak je serijom svojih pogodaka do sredine drugog dijela držao Löwen u prednosti, najviše s dva razlike, no Zagrebaši su cijelo vrijeme držali priključak i tjerali domaće navijače da brinu sve do završnice susreta.

U posljednjoj fazi utakmice odlično je izgledala suradnja Špilera i Balića s Marinom Marićem na crti, Marić je u zadnjih deset minuta zabio triput, uključujući i pogodak za 27:27, nakon kojega je domaćima ostala još jedna prilika. Brzo su povukli napad, Gensheimer je pucao i zabio sa sirenom, no kako su rekli španjolski suci - ipak prekasno, završilo je bez pobjednika.

Najefikasniji igrač domaćih bio je upravo Gensheimer (devet golova, četiri sa 7 m), dok se Tkaczyk pridružio sa sedam, a Stefansson sa šest golova. Slawomir Szmal ubilježio je 11 obrana. Zagrebaše je s devet golova, četiri iz sedmeraca, vodio Špiler, a Marin Šego imao je 14 obrana.

Liga prvaka - Završnica

osmina finala

Kadetten31:26Montpellier
HSV Hamburg28:22Cuatro Rayas Valladolid
KIF Kolding29:36Kiel
Szeged26:27Flensburg
Bosna BH Telecom22:31Čehovski Medvedi
Barcelona28:21Veszprem
Chambéry 24:27Atletico de Madrid
RK Zagreb28:31Rhein-Neckar Löwen
Čehovski Medvedi30:17Bosna BH Telecom
Rhein-Neckar Löwen27:27RK Zagreb
Kiel36:24KIF Kolding
Veszprem30:26Barcelona
Atletico de Madrid36:19Chambéry
Flensburg33:20Szeged
Cuatro Rayas Valladolid33:35HSV Hamburg
Montpellier35:27Kadetten

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka - Završnica

osmina finala

Kadetten31:26Montpellier
HSV Hamburg28:22Cuatro Rayas Valladolid
KIF Kolding29:36Kiel
Szeged26:27Flensburg
Bosna BH Telecom22:31Čehovski Medvedi
Barcelona28:21Veszprem
Chambéry 24:27Atletico de Madrid
RK Zagreb28:31Rhein-Neckar Löwen
Čehovski Medvedi30:17Bosna BH Telecom
Rhein-Neckar Löwen27:27RK Zagreb
Kiel36:24KIF Kolding
Veszprem30:26Barcelona
Atletico de Madrid36:19Chambéry
Flensburg33:20Szeged
Cuatro Rayas Valladolid33:35HSV Hamburg
Montpellier35:27Kadetten

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.04.2011. u 19:40
    Ma Zagrebu fali jaka domaća liga. Normalno da gube/remiziraju s Lowenom kad preko tjedna igraju protiv Varteksa i Jadrograda, a Lowen protiv HSV-a i Kiela.Velika razlika!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.04.2011. u 08:14
    Po tome što oni nisu puno bolji, toliko smo mi loši, kad ni na svom terenu nismo mogli pobijediti, Zagreb se nalazi iza 8. mjesta u Evropi, reprezentacija znamo gdje je, rukomet tone....razlozi poznati
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.03.2011. u 21:59
    Šteta...moglo se bolje ovo izvuć na kraju ali...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.03.2011. u 21:21
    Ma jasno da Zagrebu fali kvalitete(ima tu najmanje 4 poluigrača) i jačih utakmica u domaćoj ligi,ima tu nekolio mladih i perspektivnih klinaca,poput Marića,Matulića i 2 godine starijeg Štrleka,tu je odlični mladi šuter na posudbi u Sisku,Nikola Špelić!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.03.2011. u 21:14
    ma pola ekipe su pola igrači,,treba im 10 šuteva za 5 golova,to je katastrofa,,nemaju kvalitetu,,Špiler najbolji strijelac Zagreba s tim da je još toliko lopti fulo,,pa ti sad vidi,,jbg-a fali kvalitete i iskustva,bez toga ne ide
    Obrisan korisnik