Ostali sportovi

Njemačko finale osmice

Sportnet • nedjelja, 03.04.2011.
Njemačko finale osmice

Završena je i druga disciplina na ovogodišnjem Eurospkom prvenstvu koje se od 24. ožujka do 3. travnja održava u njemačkom Brandenburgu. Disciplina koje je donijela mnoga iznenađenje donijela je na radost domaćina njemačko finale kod seniora iz kojeg kao pobjednik izlazi Dominic Jentsch. Kod žena naslov osvaja Nizozemka Orfanidis Kynthia, a kod osoba u kolicima euroskim prvakom postaje Finac Juoni Tahti. Od naših predstavnika najdalje su dogurali Eduard Karamatić ušavši u četvrtfinale u konkurenciji osoba u kolicima te Božo Primić osvajanjem 17. mjesta kod seniora.

Nakon prva dva kola svi naši reprezentativci su otišli u repasage. Karlo Dalmatin se porazom od Tomasa Kaplana iz Poljske oprašta od turnira. Krešo Kralj u repasageu pobjeđuje Luksemburžanina Claudea Capota s 8:4 istog kojeg je Primić pobijedio u prvom kolu glavnog turnira. Nakon tri kola u repasageu su ostali jedino Kralj i Primić. Primić pobjedom nad Izraelcem Benom Gmachom prolazi u zadnje kolo repasagea, a Kralj se porazom od Engleza Scotta Higginsa oprašta od turnira osmice.

U zadnjem kolu repasagea Primić dobija s 8:5 jednu od legendi njemačkog biljara Olivera Ortmanna. Primić je odigrao odličan meč u kojem je nakon rezultata 3:3 (igra se na osam dobivenih partija) vrlo brzo otišao na 6:3. Nijemac ne uspijeva držati priključak i Božo s 8:5 prolazi u završnicu i nokaut-fazu natjecanja. U borbi za osminu finala bolji od Primića bio je Poljak Radoslaw Babica s 8:6. Primić je na početku susreta došao u vodstvo od 4:3. U sljedećoj partiji Primić ima izglednu priliku za povećanje vodstva, ali promašuje svoju zadnju kuglu. Poljak poravnava rezultat na 4:4 a s sljedećom završenom partijom iz štapa prelazi u vodstvo od 5:4. Još jedna greška i Poljak je na 6:4. Do kraja Poljak uspijeva sačuvati prednost i s 8:6 prolazi u osminu finala.

Kod žena naše obje predstavnice su se vrlo brzo s dva poraza oprostile od turnira.

Hrvatska priča dana bio je odličan nastup Eduarda Karamatića u konkurenciji osoba u kolicima. Prvi nastup donio je veliku tremu tako da Eduard nije mogao pokazati svoju igru. Porazom od Irca Freda Dinesmorea odlazi u repasage. Edo s dvije pobjede u repasageu pronalazi put u četvrt finale. Karamatić prvo s 5:0 pobjeđuje Kennetha Benediksena, a u meču za četvrtfinale s 5:2 pobjeđuje Engleza Tonyja Southerna.

U četvrtfinalu protivnik mu je bio Belgijac Kurt Deklerck, branitelj naslova prvaka Europe u osmici. Belgijac u svojoj vitrini ima jedanaest medalja s EP-a. Eduard odlično otvara susret s vodstvom od 3:1. Belgijac polako počinje igrati sve bolje i bolje ne dopustivši našem Eduardu da igra. Malo po malo Deklerck stiže vodstvo. U finišu susreta prevagnulo je iskustvo Belgijca koji s 5:3 prolazi u polufinale.

Finale kod osoba u kolicima samo je pokazalo kako se i dalje nastavlja dugogodišnje dominacija Finca Juonija Tahtija koji je s 5:1 pobijedio Deklercka.

Do polufinala u muškoj konkurenciji probili su se Nijemac Ralf Souquet koji je igrao protiv Carlosa Cabella iz Portugala. Portugalac je poveo 3:1. Iskusni Soquet polako smanjuje prednost Portugalca. Pri rezultatu 6:6 Nijemac preuzima stvar u svoje ruke i s 8:6 prolazi u finale. U drugom polufinalu postojao je samo jedan igrač, a to je Nijemac Dominic Jentsch. Estonac Denis Grabe previše se istrošio u prošlim mečevima i jednostavno nije mogao parirati odličnom mladom Nijemcu koji s uvjerljivih 8:2 prolazi dalje.

Njemačko finale donijelo je potpunu dominaciju Dominica Jentscha koji je odigrao savršen meč u kojem Ralf Souquet nije imao šanse. Jenstsch s 8:1 pobjeđuje i osvaja prvu medalju za Njemačku na ovom prvenstvu što je samo još više uveličalo proslavu 100 godina Njemačkog biljarskog saveza.

U ženskoj konkurenciji najzanimljiviji događaj turnira dogodio se u četvrtfinalu kada je Finkinja Marika Poikkijoki sa 6:5 pobijedila Austrijanku Jasmin Ouschan, koja je osvajanjem zlata u prvoj disciplini najavila pohod na sve četiri zlatne medalje. Austrijanka je u meču imala prednost 5:2 (igra se do 6), ali Finkinja se nije predavala te odličnom igrom uspijeva preokrenuti meč u svoju korist. U prvom polufinalu Marika uvjerljivo s 6:1 pobjeđuje Norvežanku Line Kjorsvik. Drugo polufinale između Nizozemke Kynthie Orfanidis i Austrijanke Petre Stadtbauer završilo je tijesnom, 6:5 pobjedom Nizozemke.

U finalu su se obje igračice izmjenjivale u vodstvu sve do 4:4, kada Nizozemka koristi priliku te s dvije partije u nizu, Orfanidis s 6:4 pobjeđuje Finkinju osvojiviši tako svoje prvo zlato.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportoviSnooker
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!