Ostali sportovi

Van den Bergu zlato u devetki

Sportnet • nedjelja, 03.04.2011.
Van den Bergu zlato u devetki

Završena je i treća disciplina pool biljara koja se igra na ovogodišnjem EP-u u Brandenburgu. U muškoj konkurenciji naslov najboljeg odnio je Nizozemac Nick van den Berg. Kod žena u austrijskom finalu slavila je Jasmin Ouschan, a kod osoba u kolicima naslov prvaka Europe osvojio je Šveđanin Henrik Larsson.

Od petorice hrvatskih predstavnika, niti jedan nije ušao u samu završnicu. Najbolju priliku za plasman u šesnaestinu finala imali su Karlo Dalmatin i Božo Primić. Obojica su odlično startali u turniru te su se s po dvije pobjede plasirali u treće kolo, jednu stepenicu do ulaska u 32. Dalmatina je u trećem kolu porazio Danac Martin Larsen s 9:4, ali Dalmatin dobiva još jednu priliku za ulazak u 32 kroz repasage. Nažalost, Karlo biva poražen i u meču protiv Estonca Erkija Ema s 9:3. Bio je to meč u kojem Dalmatin nije mogao ubaciti kuglu iz razbijanja, što je Estonac itekako znao iskoristiti.

Slično kao i Dalmatin prošao je i Primić. U trećem kolu porazio ga je Cipranin George Louka s 9:4 da bi u repasageu bolji od njega bio Poljak Karol Skowerski s 9:5. Primić je u tom meču imao prednost od 3:2. Poljak koristi grešku Primića i poravnava rezultat. Primić dobiva šansu na 8:5 ali ju ne koristi što je značilo poraz od 9:5 i prolaz Poljaka dalje. Krešo Kralj se s jednom pobjedom i dva poraza vrlo brzo oprostio od turnira.

Tomislava Šušića s turnira je izbacio Marko Lišnić pobjedom 9:5 u drugom kolu repasagea. U svom sljedećem meču Lišnić protiv Mađara Bence Varge ne uspijeva zadržati vodstvo od 7:3. Pri rezultatu 8:8 Mađar razbija i zadnju, odlučujuću, partiju završava iz štapa.

Kod žena Vesna Dodig je već nakon dva poraza ispala s turnira dok je Zrinka Antonijević pobjedom protiv Portugalke Sandre Pereire prošla prvo kolo. U drugom ju je s 7:6 pobijedila Ruskinja Natalija Seroštan iako je Zrinka vodila 5:4. U repasageu bolja od Zrinke bila je Talijanka Iannini Sara s 7:4.

U konkurenciji osoba u kolicima Eduard Karamatić prolazi prvo kolo pobjedom od 7:6 nad Austrijancem Emilom Schranzom. Porazom od Henrika Larssona 7:1 Karamatić odlazi u repasage gdje u prvom kolu s 7:6, u potpuno neizvjesnom susretu do samog kraja, pobjeđuje Nijemca Tangreda Volkmera. Karamatić s 7:5 pobjeđuje i Slovaka Miroslava Benka. Na posljednjoj stepenici repasagea Karamatića zaustavlja Englez Roy Kimberley.

Od mečeva četvrtfinala trebalo bi izdvojiti meč između svjetskog juniorskog prvaka, Španjolca Francisca Sancheza Ruiza, i Nizozemca Nielsa Feijena. Španjolac otvara susret vodstvom 4:0. Nizozemac poravnava na 4:4. Do kraja mladi Šanjolac ne prepušta Nizozemcu niti jednu partiju. Gotovo identičan scenarij dogodio se u meču između Nizozemca Nicka van den Berga i Poljaka Skonecznyja Mariusza. Potpuno poravnati do 5:5, ali tada Nizozemac kreće i serijom od četiri partije u nizu pobjeđuje s 9:5.

U polufinalu Austrijanac Mario He odigrava smirenije i taktičnije od Španjolca Sancheza koji je promašio nekoliko laganih kugli i odigrao nekoliko loših safe pozicija. Austrijanac s 9:6 prolazi u polufinale gdje ga je čekao van den Berg koji je pobijedio Nizozemca Huidjija Seea s 9:7. Van den Berg je igrao odlično ali Huidji je jednostavno propustio previše prilika, pogotovo pri rezulatu 7:5 za Berga, što je rezultiralo konačnim porazom.

U finalu je postojao samo jedan igrač a to je Nick van den Berg koji je pokazao svu svoju igračku vještinu odličnom taktikom i savršenim pozicioniranjem bijele kugle. Nizozemac s 11:3 osvaja naslov prvaka Europe u devetki.

Ženski turnir ponudio je austrijsko finale između Jasmin Ouschan i Gerde Hofstatter. Ouschan je u polufinalu bila izrazito inspirirana te je s 7:0 porazila Norvežanku Line Kjorsvik. Gerda je u finale prošla pobjedom nad Ruskinjom Anastazijom Nehajevom. U finalu Jasmin kreće s vodstvom od 2:0. Dominacija se nastavlja i u ostaku susreta te Ouschan s 7:2 uzima svoje drugo zlato na ovogodisnjem EP-u.

U kokurenciji osoba u kolicima zlato je osvojio Šveđanin Henrik Larssen pobjedom od 7:6 nad Fincem Tahtijem Juonijem. Šveđanin je vodio 5:3 kada je Finac uspio preokrenuti na 6:5. Šveđanin na kraju ipak pronalazi snage za pobjedu te tako postaje prvak Europe u devetci. Bio je to revanš za prošlo finale EP-a u devetki kada ga je s 7:1 pobijedio upravo Finac Tahti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportoviSnooker
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!