Nogomet

Mirko Barišić: "Nogomet je naš loš proizvod"

Dražen Patarčić • četvrtak, 08.03.2001.

U Dinamu ništa novo. Momčad je trenirala na pomoćnim terenima, a predsjednik kluba gospodin Mirko Barišić "družio" se sa novinarima.


Glasnogovornik Rotim i predsjednik Barišić u "akciji" (Snimio: Dražen Patarčić)
"Gospodo ima 11 mjeseci kako smo preuzeli klub. Zatekli smo katastrofalno stanje. No danas bih vam želio reći ponešto o tome što smo napravili iz uprave kluba. U struku se ne bih želio "petljati", nisam kompetentan, ali imam svoje mišljenje, njega vam mogu reći. Dinamo je u financijskim problemima. Nama mjesečno treba 2,5 milijuna kuna, a to ne pada s neba. Mi imamo proizvod, našu igru, rezultate. Istina je da je naš proizvod loš i da nemamo konzumenta takvog proizvoda. Tribine zjape prazne, nema novih izvora financiranja, a premije, plaće, poreze moramo plaćati. Evo pitam ja vas novinare, kako vratiti gledatelje. Naš prosjek posjeta jedino drži Milan kada je bilo 35 tisuća gledatelja. I ništa više. Ni Parma čak. U domaćem prvenstvu jedino Hajduk može napuniti tribine. Pokušajte vi malo raditi na tome da se liga ne proširi. Hajduk i mi smo sve napravili da ne dođe do proširenja lige, ali sada je sve u rukama skupštinara HNS-a i HOO-a. Teško da će klubovi poput Kamen Ingrada, Pomorca ili bilo kojeg drugog kluba iz Hrvatske napuniti maksimirske tribine. Naša opcija je samo Europa. I zato nam je cilj i ove godine osvojiti titulu prvaka i Kup. Kako bi se plasirali u europska takmićenja koja nam mogu donijeti novčana sredstva.

Ne želim sada stvarati ikakve potrese u klubu. Najvažnije nam je redovno kao i do sada plaćati premije, plaće i doprinose. Ugovorne obveze ne bih sada spominjao, ali i to ćemo morati u skorom periodu staviti na stol i riješiti ih.


Profesor Braović i predsjednik Barišić "pretresaju" nogometne teme (Snimio: Dražen Patarčić)

Slijedeći nam je zadatak osim financija vratiti gledatelje na ove tribine. Igranje bez publike ravno je porazu. A Dinamo ne može gubiti. Kadeti i Juniori su osvojili domaći Kup, nadamo se da će te generacije u ligaškim takmičenjima koja uskoro kreću osvojiti i prvenstva. Na njima klub mora graditi budućnost. Ali moramo tim " klincima" ponuditi i adekvatne uvjete i ugovore, a ne da igraju za 3 tisuće kuna kao neki prvoligaši.

Vidite, ima puno problema o kojima ova uprava razmišlja. Nama stalno nad glavom visi onaj dug prema državi. I ako se to sudski rješi suprotno od onoga što očekujemo, onda pet hrvatskih klubova može odmah zatvoriti vrata. A zbog tih poreza ne možemo ni novi kapital, niti nove partnere dobiti u klub. Pa tko bi došao i ulagao u klub, ako ima osnove da nas sutra ugase???

Ni stadion nije završen i pitanje je kako na jesen? Stadion je u vlasništvu grada. Grad je taj koji raspolaže sa prostorima za iznajmljivanje ili prodaju. Sjeverna tribina će valjda biti gotova do tada. Grad ja partner svim potencijalnim zakupljivačima, Dinamo nema ništa od toga. Nas zanima da se stadion dovrši, da se postavi u funkciju, da se postavi krov, da ljudi nisu na vjetru i kiši, da imaju kakav takav komfor gledanja utakmica. A stimulirati igrače da igraju pred praznim tribinama je izuzetno teško. Liga 16, minus je za Dinamo, nikako plus. Naš nogometni proizvod je također loš. Takav i ne može imati kupca, odnosno publiku. I tu se vrtimo u krug. Porezi, loša igra, prazne tribine."


Velimir Zajec i predsjednik Barišić imaju isti cilj. Osvojiti prvenstvo i Kup (Snimio: Dražen Patarčić)

Završio je svoj monolog gospodin Barišić postavljajući pitanje nama novinarima. Kako vratiti gledatelje? Što napraviti da se igra pred ispunjenijim tribinama?

A odgovor je tu, pred svima nama. I ne trebamo izmišljati toplu vodu. Odavno se sve zna. Samo dobar nogomet, atraktivan, s puno zgoditaka i istinske zvijezde mogu napuniti nogometne tribine. I to ne preko noći. Treba mukotrpno raditi i graditi komunikaciju s gledateljima. Treba vratiti povjerenje navijača i ljubitelja nogometa kontinuiranim uspjesima, čistim nogometom na terenu, a ne zakulisanim igrama. Potrebno je očistiti sudačka gnijezda od "bolesnog tkiva". Nogometu treba vratiti nogometaše a ne političare. Odabrati pravi sustav takmičenja i odrediti se za njega dugoročno, ma koliko se lokalni močnici željeli hvaliti da imaju svog prvoligaša. I onda, onda treba igrati nogomet, a ne balet. Samo tako se može s vremenom doći do navijača, do gledatelja. A ako ćemo svake sezone mijenjati sustave takmičenja, imati sudačke smicalice, političare na tribinama koji skupljaju glasačke bodove onda nema izlaza iz ovog "tunela". Treba izabrati nogometnu opciju, ma koliko to boljelo kojekave "gazde". I tada ćemo imati punije tribine. Jer istini treba pogledati u oči i priznati. Nogomet se polako vraća. Igre koje pružaju Dinamo, Osijek, Hajduk, Varteks, Zagreb imaju kvalitetu. Na pravom smo putu, a dokle ćemo na njemu ostati pokazati će vrijeme koje nam dolazi.

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!