Košarka

Montepaschi nije izdržao

Vedran Babić • petak, 06.05.2011.
Montepaschi nije izdržao
Foto: EPA

Košarkaši grčkog Panathinaikosa prvi su finalisti Final Foura Eurolige što se održava u Olimpijskoj dvorani Sant Jordi u Barceloni. Oni su u polufinalnom dvoboju nadvisili talijanskog predstavnika Montepaschi, koji tako i u svom četvrtom pokušaju ostaje bez finala...

Po treći put u posljednjih pet godina Panathinaikos će igrati finale Eurolige. 2007. i 2009. podigli su pobjednički pehar pobijedivši oba puta moskovski CSKA, a u ukupno sedmom finalu igrat će protiv boljeg iz dvoboja Maccabi - Real koji započinje u 21 sat.

U utakmici s dosta prekršaja, tenzija i nervoze, ali i čvrstine, Panathinaikos je porazio Montepaschi 77:69 i ipak dokazao da je kompletnija momčad. Talijani su odigrali vrlo dobrih 15 minuta, no pokazalo se kako su problemi s osobnim pogreškama njihovih glavnih igrača na poziciji centra ipak bili previsoka prepreka u daljnjem tijeku susreta.

U prvom poluvremenu Montepaschi je svojom dominacijom u skoku, pogotovo onom ofenzivnom (13-2), izluđivao suparnika, a na krilima centara Kšištofa Lavrinoviča i Milovana Rakovića u šestoj minuti poveo 13:8. Panathinaikos nikako nije uspijevao pronaći pravi ritam, ni u obrani ni u napadu, a pokretač njegove igre Dimitris Diamantidis bio je potpuno odsječen.

Sporna situacija

Poslije ove utakmice ponovno bi se mogla otvoriti rasprava na temu "Tehnologija u košarci - da ili ne?". Naime, u posljednjoj sekundi prve četvrtine, sa zvukom sirene, Nikos Zisis postigao je dvicu za vodstvo Montepaschija 21:17, no kasnije je usporena snimka pokazala kako je grčki igrač loptu ispustio poslije isteka vremena. Koš je, međutim, ipak vrijedio.

Početkom druge četvrtine Jeleel Akindele povisio je na plus sedam Montepaschija (24:17), no od 14. minute stvari su za najbolju talijansku momčad počele kretati nizbrdo. Naime, prvo je dominantna figura pod koševima, Lavrinovič, morao na klupu zbog tri osobne pogreške, a tri minute kasnije pridružio mu se Raković i to se odmah osjetilo na rezultatu.

Panathinaikos je tricom Antonisa Fotsisa zaokružio seriju 8:0 i poveo 32:30, a u posljednje dvije minute prvog poluvremena povećao je tu prednost i na odmor otišao s četiri koša viška (40:36).

Početak treće četvrtine obilježio je veliki broj obostranih pogrešaka i promašenih šuteva, pa je tako u prvih šest minuta rezultat bio svega 3:2 za Panathinaikos. Simone Pianigiani je shvatio da mora vratiti u igru i Lavrinoviča i Rakovića, no umjesto poboljšanja ukupne situacije za njegovu momčad, došlo je do pogoršanja.

PAO - Montepaschi 13:8

Ovaj dvoboj u Barceloni bio je 21. međusobni Panathinaikosa i Montepaschija te 13. pobjeda grčkog predstavnika, no zanimljivo je to da je svaki od tih dvoboja odigran od 2000. godine pa naovamo te da nijedan nije bio na Final Fouru.

Vidjelo se da spomenuti dvojac u obrani igra vrlo oprezno, a nakon što su obojica zaradili i četvrtu osobnu, baš kao i David Moss, Panathinaikos je postajao sve opasniji i precizniji te je tricom Fotsisa došao do velikih plus 12 (52:40).

Bila je to i dovoljno velika prednost za iskusni grčki sastav, koji ju je znao sačuvati. I Diamantidis je u završnici postigao nekoliko koševa s crte slobodnih bacanja, ali još važnije, razigravao je svoje suigrače te je utakmicu završio s čak devet asistencija (osam koševa).

Četiri i pol minute prije kraja Lavrinovič je dobio i petu osobnu, no Montepaschi se nije predavao. Košem Rakovića stigao je na samo minus pet (72:67) na minutu i 20 sekundi do kraja, no koš Mikea Batistea na drugoj strani te potom promašaji Malika Hairstona odnosno Rakovića donijeli su konačnu potvrdu o pobjedniku.

Što se strijelaca tiče, kod Panathinaikosa najefikasniji bili su Calathes sa 17 i Batiste sa 16 koševa, a kod Montepaschija Kaukenas s 13 i Hairston s 12.

U nedjeljnom finalu Panathinaikos će tako pokušati doći do svog šestog europskog naslova, a činjenica da je od 2000. godine izborio čak šest finala (četiri naslova) zorno potvrđuje da se radi o ponajboljoj momčadi u tom razdoblju. Montepaschi, pak, i dalje traži svoj prvi finale nakon što je 2003., 2004. i 2008. također ostao na korak od finala.

Final Four Eurolige:
Panathinaikos - Montepaschi 77:69

Euroliga, završnica

polufinale

Panathinaikos77:69Montepaschi Siena
Maccabi Tel Aviv82:63Real Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, završnica

polufinale

Panathinaikos77:69Montepaschi Siena
Maccabi Tel Aviv82:63Real Madrid

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.05.2011. u 00:13
    Znači Željko Obradović uzima još jednu titulu u svoju " seharu " .
    Obrisan korisnik
  • satarash07.05.2011. u 00:08
    pao pobjeđuje u finalu
    satarash
  • Obrisan korisnik06.05.2011. u 21:41
    šteta za montepashi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.05.2011. u 20:52
    Pao ima pravu ekipu...igraju zajedno cijelu vjecnost..imaju dobru atmosferu..2,5 petorke..i po meni najjačeg trenera eurolige..respect
    Obrisan korisnik