Tenis

Mesarošu se sviđa u Zagrebu

Ivor Krapac • četvrtak, 12.05.2011.
Mesarošu se sviđa u Zagrebu

Prvi put u 16-godišnjoj povijesti turnira, zagrebački Challenger imat će trojicu hrvatskih četvrtfinalista. Kristijan Mesaroš se u posljednjem meču četvrtka na Pliva Zagreb Openu pridružio Ivanu Dodigu i Nikoli Mektiću među posljednjih osam, začinivši svoj prvi nastup u glavnom ždrijebu turnira ovog ranga "skalpom" Argentinca Leonarda Mayera, koji je prošlog lipnja bio nadomak prvih 50 na svijetu...

Na Futuresima je već navikao pobjeđivati, u posljednje dvije sezone ide mu odlično, no Kristijan Mesaroš ovog tjedna u Zagrebu pokazuje da može i na višem rangu turnira, protiv jačih suparnika. U prvom kolu je već opravdao pozivnicu za glavni ždrijeb, nadjačao je petopostavljenog Čeha Jaroslava Pospišila, da bi u osmini finala proslavio 7:6(7) i 6:0 u ogledu s igračem čije je ime još zvučnije, Argentincem Leonardom Mayerom, danas 165., a prošlog lipnja 51. na svijetu.

Osam naslova na Futuresima

U protekloj i aktualnoj sezoni, Mesaroš je čak osam puta odlazio do kraja na Futuresima, a posebno dobro igrao je u Hrvatskoj. Lani je slavio u Čakovcu, Vinkovcima, Osijeku i Dubrovniku, ranije ove godine na dva od tri turnira Istarske rivijere, u Poreču i Rovinju, dok je dvaput uzimao titule i u inozemstvu, oba puta prošle godine, u rumunjskoj Craiovi i na Kish Islandu u Iranu.

Da mu jako odgovara domaći teren, potvrdio je i s dvije zagrebačke pobjede...

Uoči njihovog ogleda, iskustvo je bilo na strani 23-godišnjeg Argentinca, koji je već igrao i na ATP i Grand Slam turnirima, ali ako ćemo gledati formu, 22-godišnjak iz Slavonskog Broda imao se čemu nadati. Na koncu, ispalo je da je sve odredio maratonski prvi set, koji je trajao čak sat i 43 minute. U drugoj dionici Mayer je potpuno posustao.

Prvi dio meča započeo je bolje za Argentinca, koji je imao rani break prednosti, no nakon što je Mesaroš to nadoknadio i okrenuo, kod vodstva od 5:3 imao je prvu priliku za rješenje seta, servis-gem u kojem je došao do 30:0, potom i dvije set-lopte, ali nije držao.

Kristijana je tada jako mučio servis, u prvom setu napravio je svih svojih 12 dvostrukih pogrešaka u meču, no nekako je preživio i s tim problemima. Novu šansu za završetak seta imao je u maratonskom gemu na Mayerovom servisu kod zaostatka od 6:5, u kojem je propustio još šest set-lopti, da bi se u tie-breaku izvukao nakon što je poen do seta stigao i Argentinac, sa set-loptama kod 6:5 i 7:6. Činilo se da će trajati vječno, ali netko je ipak morao dobiti taj set - učinio je to hrvatski adut, s tri uzastopna osvojena poena nakon što je gubio sa 7:6.

Dosad najviše dvojica

U prethodnih 15 izdanja Challengera u Zagrebu, triput se dogodilo da do četvrtfinala stignu dvojica hrvatskih igrača. Prije devet godina su među posljednjih osam bili Željko Krajan i Lovro Zovko, 2006. Marin Čilić i Saša Tuksar, a '07. Roko Karanušić i Antonio Veić.

U te tri godine, nitko od domaćih aduta nije otišao i korak dalje, u polufinale.

"Bila je to igra živaca, lomio sam se sam sa sobom i s njim, i s dvostrukim pogreškama, nisam se predao, igrao sam i borio se", osvrnuo se Kristijan na osvojeni maratonski prvi set, koji je naplatio u nastavku meča, bez izgubljenog gema u drugoj dionici.

"Nisam igrao tenis godinu i tri mjeseca, a nakon pauze kao da sam se preporodio, počeo sam igrati, bolje razmišljati, ne mogu ni sam reći kako izvlačim mečeve, ovo mi je bio valjda 20. da se lomio na ovakav način", dodao je treći Hrvat u četvrtfinalu, kojeg će u petak čekati ljevoruki talijanski kvalifikant Arnea Arnaboldi, u osmini finala jači od Boruta Puca.

"S njim sa se sreo prije tri ili četiri godine u Rumunjskoj, tada je bio na vrhuncu karijere, izgubio sam tijesan meč, a vrlo se radujem onom što me čeka u petak. Imam dobar omjer s ljevacima kada sam fizički odmoran, nadam se da ću se odmoriti do sutra", bacio je Mesaroš pogled unaprijed, prema četvrtfinalu.

Od tri hrvatska aduta, Kristijan bi u petak trebao igrati prvi, u trećem meču iza podneva, ne prije 15 sati na terenu broj 4. Nikola Mektić i Argentinac Diego Junqueira bit će u akciji ne prije 16 sati na središnjem terenu, a nakon njih, ne prije 18, za prolazak u polufinale borit će se Ivan Dodig i Martin Kližan.

ATP Challenger Pliva Zagreb Open, 12.5.2011., osmina finala: Mesaroš (Hrvatska, WC) - Mayer (Argentina) 7:6(7), 6:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaATP Tour
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.05.2011. u 09:09
    Nevjerojatno je da netko tko ima 12 dvostrukih u 1 setu,taj set dobije kao što je dobio Mesaroš.Mayer mi je veliko razočaranje,smrdi mi na to na da se kladio protiv sebe
    Obrisan korisnik