Košarka

Cedevita odgovorila na Cibonin izazov

Ivor Krapac • srijeda, 25.05.2011.
Cedevita odgovorila na Cibonin izazov
Foto: FaH

Košarkaši Cedevite osigurali su ogled sa Zagrebom CO u finalu hrvatskog prvenstva. U odlučujućoj utakmici polufinala protiv Cibone, Cedevitini igrači su na domaćem parketu, u Sutinskim vrelima, pokazali drugačije lice nego u nedjelju u Domu Dražena Petrovića, uz puno više energije na putu do pobjede i prolaska u borbu za titulu...

Imali su ulogu favorita, a s tom ulogom, i dosta pritiska na svojim leđima, no za razliku od prve dvije utakmice, u kojima im je Cibona zadala jako puno problema, Cedevitini igrači su u trećoj došli na svoje i uz uvjerljiviji nastup s 92:80 osigurali prvo finale prvenstva u klupskoj povijesti. U borbi za naslov čekat će ih još jedan debitant u finalu doigravanja, Zagreb CO, a osim za naslov prvaka, bit će to i izravna borba za hrvatskog sudionika Eurolige u sljedećoj sezoni.

Momčad Ace Petrovića je ove srijede tražila iskupljenje za nedjeljno blijedo izdanje u drugoj utakmici, u Domu Dražena Petrovića, kada ih je Cibona potopila već do poluvremena, okončanog sa 61:31. Da su ovog puta Cedevitini igrači puno koncentriraniji, pogotovo obrambeno, moglo se vidjeti već u ranoj fazi utakmice, s 24:20 nakon prvih deset minuta, do kraja druge dionice su tu prednost povećali na 48:40, a u nastavku im Cibosi više nisu prišli bliže od pet razlike.

No, kao i u dosadašnje dvije utakmice, početak susreta je i ovog puta bio Cibonin. Do polovice prve četvrtine, momčad Josipa Vrankovića je dvaput dolazila do pet poena prednosti, ali u usporedbi s nedjeljnim slučajem, u srijedu nisu uspjeli odmaknuti još i dalje - Cedevita je zadržala priključak i potkraj prve dionice došla na svoje.

Na dobro otvaranje Bojana Bogdanovića i Leona Radoševića za Cibose, domaći su odgovorili s vodećim ulogama Damjana Rudeža i Hrvoja Kovačevića, koji je bio u startnoj petorci, na putu do preokreta i +4 nakon prvih deset minuta. Razlika od prošle utakmice je ponajprije bila u obrambenoj reakciji Cedevitinih igrača. Iako ne možemo reći da su u tom segmentu baš briljirali ni u ovoj utakmici, barem su natjerali suparnike da za svoje poene rade malo teže, bez serije prodora i polaganja kakve su Cibosi imali prije tri dana.

U drugoj dionici Cibona se držala na tri-četiri poena zaostatka sve do serije Tomislava Petrovića, koji je sa sedam poena u kratkom razdoblju vukao Cedevitu do 38:30 u 17. minuti. Do kraja prvog poluvremena, u napadu je od Petrovića palicu preuzeo Bracey Wright, ovog puta bez čekanja da mu se otvori šut - išao ga je tražiti sam, prvo prodorima i polaganjima, a zatim mu se otvorilo i s poludistance i trice, na putu do domaćih +8 na poluvremenu. U nešto više od tri minute u završnici druge dionice, američki šuter ubilježio je osam poena.

Rano u trećoj četvrtini, uz tricu Marina Baždarića i četiri poena Rudeža, Cedevitina prednost narasla je do 55:42. U nastavku, Bogdanović je uzvratio s dvije trice, Pankracije Barać pridodao svoja jedina četiri poena večeras, a Karlo Vragović dovršio Ciboninu seriju od 12:4, s kojom su smanjili na 59:54 u 25. minuti - no, pokazalo se da bliže od toga više neće doći.

Uz poene Baždarića, Rudeža i Andrije Žižića, koji je dotad bio napadački nezapažen, domaći su ponovno pobjegli, do 65:54 tri minute do kraja četvrtine, a kako je Žižić i do kraja te dionice koristio što ga čuva fizički slabiji i defanzivno naivniji Tomislav Zubčić, razlika nije značajno padala. Uoči posljednjih deset minuta bilo je 71:63.

Žižić je s košem i dodatnim bacanjem nakon Zubčićevog prekršaja povisio na 74:63 rano u četvrtoj, što je Josipa Vrankovića natjeralo da pokuša s Jurom Lalićem na "petici", no novi problem za goste stigao je tricom Wrighta iz kuta za odmak do 77:63, devet minuta do kraja. Cibosi su se odbili predati, uzvratili su serijom od 7:0, s četiri Lalićeva poena nakon asistencija pod koš u tom razdoblju, za smanjenje na 77:70, ali ta probuđena nada nije trajala dugo.

Žižić s nova četiri poena, a Hrvoje Kovačević tricom osigurali su domaći bijeg do 84:70 pet minuta do kraja, nakon čega je jedini trag nade za goste bila mini-serija od 5:0 kojom su prišli na 84:75 - no, s tricom Rudeža i dvicom Žižića iz kuta, na putu do domaćih 92:77, nestala je sva dvojba o drugom finalistu.

Među više junaka domaće momčadi, vrijedi izdvojiti Žižićev učinak, 21 poen i sedam skokova. Damjan Rudež dodao je 17, Bracey Wright 13 poena, a Marino Baždarić 12 poena, po pet skokova i asistencija i tri osvojene lopte. Dontaye Draper istaknuo se s osam asistencija, uhvatio je i pet skokova, dok realizatorski nije bio učinkovit, sa samo dva poena iz slobodnih bacanja, uz 0/6 iz igre.

U Ciboninom sastavu je najviše zabio, već po običaju, Bojan Bogdanović, ovog puta s 26 poena, a dodao je i šest skokova i četiri asistencije, ali i četiri izgubljene lopte. Leon Radošević ubilježio je 23 poena, dok nitko drugi nije zabio više od deset, koliko je imao Goran Vrbanc.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.05.2011. u 09:11
    Cim krene prodaja, ide se po godišnju za Cibonu! Neke ljubavi su vječne! PS Svaka čast vitaminima, neka uzmu prvenstvo kad cibosi nisu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2011. u 07:22
    bravo Cedevita, svaka čast na odigranoj ciloj sezoni.. nadan se da će osvojit prvenstvo i iduće sezone igrati Euroligu jer su realno jedini klub koji to stvarno zaslužuje uzevši u obzir izvore financiranja i općenito temelje na kojima počiva..
    Obrisan korisnik
  • trailer trash26.05.2011. u 00:23
    Marin Rozić je u prošloj tekmi šutirao valjda prvi i zadnji put u životu 8/8, a Bogdanović utrpao 30 poena te je bilo jasno da se takva šuterska večer neće ponoviti. Cedevita je komedija od ekipe, ali želim im da uđu u Euroligu jer jedini imaju koliko-toliko zdrave temelje pa će nadam se nešto i... [više na forumu]
    trailer trash
  • trailer trash26.05.2011. u 00:22
    Marin Rozić je u prošloj tekmi šutirao valjda prvi i zadnji put u životu 8/8, a Bogdanović utrpao 30 poena te je bilo jasno da se takva šuterska večer neće ponoviti. Cedevita je komedija od ekipe, ali želim im da uđu u Euroligu jer jedini imaju koliko-toliko zdrave temelje pa će nadam se nešto i... [više na forumu]
    trailer trash
  • nido26.05.2011. u 00:09
    ...ustat ce div kad tad a nadam se sljedece sezone vec pa ce ispit kojekakve jebene napitke....pun mi je kufer napuhanog ace....ocu veliku i staru CIBONU!!!
    nido