Košarka

Joke: "Nisam zvao igrače kukavicama"

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • četvrtak, 26.05.2011.
Joke: "Nisam zvao igrače kukavicama"
Foto: Kristijan Komarica

Na kraju polufinalne serije Cedevite i Cibone, trener pobjedničke momčadi Aco Petrović pobrinuo se da se još malo govori o gradskom ogledu koji je odlučivao o suparniku Zagreba CO u finalu hrvatskog prvenstva. Nakon što je njegova momčad prošla u finale, Petrović se nije ustezao izjasniti pred novinarima o stvarima koje su mu bile na duši, a kako je pritom okrznuo i Josipa Vrankovića, kolegu s druge klupe, dan kasnije stigao je odgovor...

Cedevitina pobjeda i prolaz u finale su zasluženi, Josip Vranković već je zatvorio tu knjigu i usmjerio misli prema sljedećoj sezoni, u kojoj se nada konkurentnoj i snažnoj Ciboninoj momčadi - no, trener Cibosa ipak nije ostao bez odgovora na otrovne strelice koje je u njegovom smjeru u srijedu navečer, nakon odlučujuće utakmice polufinala, uputio Aco Petrović.

Iza prospavane noći, Joke je pred novinarima iznio sve što mu je bilo na duši, a bilo je tu i stvari koje su ga začudile.

Što donosi sljedeća sezona? "Moja želja je jaka Cibona, klub se sanirao u tijeku sezone koju smo završili, radila se preraspodjela, što je bilo bolno i teško. Nadam se da će proračun biti što jači da se Cibona vrati na svjetla pozornice koja joj pripadaju - konsolidirali smo se, imamo neke ideje, a dosta toga ovisi o natjecanju u kojem će Cibona biti. Sigurni smo u pozivnicu za jedno europsko natjecanje, ali detaljnije od toga još ne znamo".

"Čitam kako se danas provlači da je Aco Petrović rekao da sam bio nekorektan prema igračima Cedevite, što zaista ne stoji", započeo je Cibonin trener, ističući da bi njegovo prozivanje suparničkih igrača jednostavno bilo nelogično - i da ne razumije odakle Cedevitinom treneru ideja da je takvo što pomislio: "Ako sam ja spominjao Drapera kao reprezentativca, kako je onda moguće da bih nekome brojio krvna zrnca? Kako bih Princa ili Vukušića, koje sam doveo u Cibonu, ili Baždarića kojeg sam zvao u reprezentaciju, ili Žižića kojeg izuzetno cijenim mogao zvati kukavicama?"

"Nisam nikada rekao da su njihovi igrači kukavice i da nemaju karaktera. Cedevitine strance komentirao sam samo u kontekstu kvalitete njihove momčadi, a o igračima sam govorio jedino sagledavajući cjelinu, rekao sam da su imali financijski bezbrižnu situaciju i s njom i prednost na tržištu, što trenera stavlja u lagodnu situaciju", nastavio je Joke, dodajući da je njega u Ciboni dočekalo nešto sasvim drugo: "U usporedbi s tom situacijom, ne možete dovoditi u istu rečenicu neizvjesnost u kakvoj sam preuzeo Cibonu, to su neusporedive stvari".

O Cedevitinim igračima Vranković nije rekao ništa loše, ali dan nakon oproštaja od prvenstva, nije štedio Acu Petrovića: "Ja sam 1986. godine sjeo u vlak i dolazio gledati Dražena Petrovića u Domu sportova, divio sam se tom genijalcu, a isto tako, 2001. godine sam bio u Turskoj - možda Acine frustracije proizlaze iz toga jer je u završnici ključne utakmice tabla bila kod pomoćnog trenera, koji je crtao što će se igrati. Iz toga se može nazrijeti tko je genijalac, a tko blefer".

O navodnim problemima Dontayea Drapera s radnom dozvolom Vranković, kako tvrdi, nije znao ništa: "Ja se ne bavim tim stvarima, ne radim u policiji niti udaram pečate na dokumente. Što se Drapera tiče, što da kažem o njemu? Ako sam već rekao da je taj dečko zanimljiv za reprezentaciju, onda je to dovoljno, interes hrvatske reprezentacije je iznad svega i tu priča završava".

Hrvatski izbornik i trener Cibosa dodao je i još nešto zanimljivo - hrvatske putovnice su tražena roba među košarkašima, pa ako i vi imate nekog kandidata, možda vrijedi probati. "Da sada izađemo na tržište, možemo dati 20 putovnica, imamo toliko igrača koji su za to zainteresirani. No, Draper je ipak dečko koji igra u Hrvatskoj, uklopio se, vjerujem da je i Aco pričao s njim o reprezentaciji. Meni je bitno kako izgleda na terenu i kakav je kao osoba, a kada sam, u ranijem dijelu sezone, bio bez posla, dosta sam ga pratio".

Ako vas zbunjuje na koga, što i koju situaciju misli Cibonin trener, Joke je pojasnio detaljnije: "U posljednjih 20 sekundi protiv Turske je trener Petrović rekao da ga boli grlo i da ne može govoriti, a Jasmin Repeša nam je nacrtao što će se igrati".

"Recite mi i pronađite da sam bilo gdje rekao za igrače i trenera da su kukavice, odmah ću se ispričati. No, ja to nikada nisam rekao, rekao sam jedino da su imali problema sa situacijom polufinala, da im je Zadar u Kupu ostavio ožiljke, a slično je i s rezultatom u NLB ligi, s obzirom na proračun koji imaju. Ima igrača s kojima sam igrao, koje sam vodio u klubove, zvao u reprezentaciju, nema nikakvog smisla da bih ih smatrao kukavicama", vratio se Vranković na priču tko je što govorio.

"Sve što se zbivalo je dio folklora, vodio se psihološki rat, ali mislim da ja nisam prešao granicu dobrog ukusa i udarao ispod pojasa. Jedino što sam htio je zaustaviti Acin pritisak na suce, parirati mu u tome, i to sam shvaćao kao svoj dio posla. No, prije Sutinskih vrela sam najavljivao da želim festival košarke, a kada smo izgubili, čestitao sam i njihovom predsjedniku kluba, čestitao sam i Aci, pobijedili su zasluženo i onda je sportski da mu čestitaš - no, to sve treba udaljiti od situacije koju sada potencira".

Nakon ispadanja u polufinalu, Vranković je otkrio za čime najviše žali: "Nisam kukao zbog momčadi koju sam preuzeo, iako je evidentno da smo u rosteru imali hendikep s organizatorom igre. No, da smo imali Giričeka, smatram da bi smo s takvim igračem danas bili u finalu, nedostajao nam je iskusni igrač da pruži ruku Bogdanoviću, da odmori Rozića, ubaci ta dva šuta za koje smo bili kratki u potrazi za finalom".

"Volim čiste račune, ja nisam ništa potencirao niti sam izvlačio 'kostur iz ormara' - želim biti korektan, ali ako me se pritisne, nema šansi da ne reagiram", dodao je Joke: "Što se mene tiče, mogu i sada popričati s Acom ili popiti kavu s njim, samo sam iskreno rekao što mislim, ne kanim ništa skrivati. Iz mog kuta gledanja, tu nema repova, stojim iza svake riječi koju sam izrekao".

Hoće li na kavi ili negdje drugdje, ne možemo znati, ali barem na neko vrijeme, Vranković i Petrović definitivno se neće susretati u službenim utakmicama - trener Cibosa i hrvatski izbornik imat će dovoljno posla i u klubu i s reprezentacijom da mu ova prepirka ne nastavlja zaokupljati pozornost.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.05.2011. u 10:37
    konjina jedna..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2011. u 09:11
    Kao da se Lolek i Bolek svadjaju... Ne znas koji je gori - Joke koji nikad nije nista napravio u kosarci kao trener i na kraju bude izbornik repke, ili Aco koji redovito gubi vazne utakmice – od Turske, preko Zadra u polufinalu kupa, do neuspjeha u NLB ligi... jedino kaj je napravio je 3. mjesto u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2011. u 19:34
    vrankoviću NE SERI
    Obrisan korisnik
  • johnny00826.05.2011. u 17:39
    joke, mojne pricat gluposti...
    johnny008
  • Obrisan korisnik26.05.2011. u 16:22
    Izbornik???? Koja baza.
    Obrisan korisnik