Nogomet

Hajduk-Osijek: Iz slabog derbija profitirao Dinamo

Bernard Jurišić • subota, 10.03.2001.


Još se jednom pokazalo koliko je malo potrebno Splićanima, da popune tribine poljudskog stadiona. Derbi s vodećom momčadi na ljestvici privukao je možda i više od 10 000 navijača Hajduka, uzevši u obzir direktan TV prijenos i vikend koji isprazni veliki dio Splita, brojka je više nego zadovoljavajuća. Ono što je vrlo iznenadilo domaće navijače jest činjenica da pri prvom sudačkom zvižduku, na jugozapadnoj tribini nije bio nazočan ni jedan jedini navijač Osijeka. Nakon desetak minuta igre stigla su petorica, no teško se oteti dojmu da je momčad koja ima prigodu po prvi put postati prvakom države, na derbiju ovog dijela sezone ostavljena "na cjedilu" od vlastitih navijača.


Dekor i uvjeti su bili odlični, izostala je - igra (Snimio: Baldo Leburić)

Osječani su svoja proljetna pojačanja (Halilovića, Petrovića i Kukoča) predstavili u srijedu na kup utakmici s Inkerom, a u današnjem derbiju nova lica u svom dresu predstavio je Hajduk. Vlatko Đolonga i Osječanin Krunoslav Rendulić pomalo iznenađujuće se se pojavili u prvih 11 i zauzeli svoja mjesta na lijevoj strani.

Đolonga je svoj debi u prvoj momčadi Hajduka (bio je Hajdukov junior, no nikad nije stigao do prve momčadi) počeo vrlo vatreno. Već u 3. minuti žestoko se posvađao s Almirom Turkovićem, misleći da je ovaj odglumio prekršaj na opasnoj poziciji. Bakir Beširević opalio je ljevicom svom snagom, a lopta je fijuknula pored lijeve Pletikosine vratnice. Nitko nije mogao ni pretpostaviti da će to biti najopasnija Osijekova prigoda do kraja utakmice.

Hajduk je utakmicu otvorio napadačkim gardom, no svjestan mogućih brzih protunapada gostiju, atakirao je uvijek s umjerenom dozom opreza. Ivan Leko je dvaput prisiljavao Osječane na nespretne intervencije, najprije novog libera Vedrana Kukoča u 13. minuti, te vratara Vladimira Balića dvije minute kasnije. No, bez konkretnog rezultata.


Temperamentni Mršić i klupa Osijeka na kraju su bili zadovoljni (Snimio: Baldo Leburić)

U 20. minuti ponajbolji Hajdukovac Stanko Bubalo uzeo je loptu na polovici gostujućeg dijela igre i očigledno impresioniran ovosezonskim vožnjama Janice Kostelić odlučio pokazati da skijaša imamo i na moru. Prošao je nekoliko svojih prošlogodišnjih suigrača i onda sjajno asistirao spremnom Zvonimiru Deranji koji je bio dovoljno priseban da akciju završi matiranjem osječkog vratara. Bio je to znak za erupciju oduševljenja na tribinama, ali i provalu osjećaja kod 22 - godišnjeg napadača, koji se konačno vratio u golgetersku formu.

Do kraja prvog dijela, još je jednom pokušao Beširević izdaleka, no ovaj put nije bilo opasno kao prvi put. Domaćini jesu pritiskali, no ništa se konkretnije nije rađalo iz splitskih akcija. Velik promet u veznom redu imali su Musa, Bošnjak i Leko, no Deranja i Bubalo nisu dobivali iskoristive lopte. Osim pogotka, obrana gostiju funkcionirala je vrlo dobro, iako je Kukoč iskazivao malo nesigurnosti, Neretljak i Vuica nisu imali većih problema s napadačima Hajduka. Pored aut linije, temperamentni trener Osječana Stanko Mršić iritirao je tribine svojim ispadima agresivnosti, tako da je možda i najviše u prvom dijelu pretrčao četvrti sudac Vukić, koji ga je vraćao na klupu. Izgleda da je u poluvremenu dobio "opasku", jer je u drugom dijelu bio puno mirniji.


Sablić je u prekidima dolazio pred vrata Balića, no nije bio uspješan (Snimio: Baldo Leburić)

Deset je minuta prošlo u drugom poluvremenu, kad smo zapisali prvu kakvu-takvu prigod na obje strane. Rendulić je konačno uspio probiti lijevi bok i asistirati Bubalu, no ovaj se spetljao prije udarca. Ubrzo potom, domaći trener Vulića izvodi nelogičan potez - iz igre vadi napadača Deranju, a na teren šalje neiskusnog veznjaka Darija Srnu, čime je očito želio zatvoriti igru, gotovo pola sata prije kraja. Naravno, bilo je samo pitanje trenutka kad će se ta "ziheraška" taktika naplatiti, uostalom kao i u Varaždinu prije 7 dana. Osječani su iz minute u minutu sve više boravili na Hajdukovoj polovici, iako tu nije bilo smislenih napada niti akcija, još manje opasnosti, bilo je vidljivo da se nešto "kuha" i da se težište igre opet pomaknulo, s vrha Osijekovog šesnaesterca, na centar, i na polovicu Hajduka.

Hajduk je imao tek dvije šanse, upravo iz protunapada u 65. minuti, kada je baš Srna sebično pucao s preko 25 metara, umjesto da posluži usamljenog Bošnjaka na lijevoj strani, te u 76., kad im je prigodu pripremio neuspješan izlet vratara Balića, koji je, međutim, problem na kraju i otklonio.

Neminovno se dogodilo u 82. minuti. Beširević je izveo slobodan udarac iskosa s desne strane, a u petercu Hajduka najspretniji je bio Kukoč, koji je zakucao loptu iza leđa nemoćnog Pletikose. Time je donio bod Osijeku, kojeg još uvijek vodeća momčad našeg prvenstva, objektivno nije zaslužila, jer u Splitu nije pokazala ništa iz svog "šampionskog arsenala". Ispalo je na kraju da se Osijek bojao Hajduka, Hajduk se bojao Osijeka, a kao pobjednik iz svega izašao - Dinamo...



Zoran Vulić - je li za sve kriva "nesreća"? (Snimio: Dražen Patarčić)

Zoran Vulić, trener Hajduka: "Mislim da smo bolje stajali na terenu i da Osijek nije zaslužio bod kojeg su osvojili. Ne znam što smo mi skrivili Bogu da nas ovako kažnjava, nesreća nas prati iz utakmice u utakmicu. Ništa, idemo dalje..."

Stipe Pletikosa, Hajduk: "Nezasluženo smo izgubili dva boda, jer Osijek danas nije pokazao baš ništa. Dominirali smo tijekom cijele utakmice, a opet smo primili taj kobni gol na kraju utakmice. Ne zna kako objasniti sve te pogotke koje primamo na kraju, stvarno ne znam. Treba početi pobjeđivati, već u Šibeniku, jer vremena je sve manje, a bodovi nam bježe."

Stanko Bubalo, Hajduk: "Osijek je iz jedne jedine šanse zabio gol i odnio nam dva boda. Nismo loše igrali, opet smo pali na kraju i primili taj gol koji nas je skupo koštao. Žao mi je ove sjajne publike, ovo je žalosno, jer Osijek nije stvorio ni jednu šansu u 90 minuta. Iz svega ovoga je profitirao samo Dinamo..."

Ivan Bošnjak na kraju utakmice ostao je u suzama na travnjaku i zaslužio veliki pljesak navijača koji su izlazili sa stadiona: "Šta da vam kažem, strašno me pogodio ovaj rezultat, suze su došle same od sebe. Vidjeli ste i sami kako je Osijek kukavički odigrao i nezasluženo nam odnio dva boda. Da se utakmice igraju do 80. minute, mi bi dosad imali 10 bodova prednosti pred svima..."

Vedran Kukoč, Osijek: "Znali smo da će protiv Hajduka biti teško, na Poljud nitko ne može doći i reći da će pobijediti. Presretan sam što sam zabio taj gol koji nas i dalje ostavlja u trci za titulu. Nismo igrali sjajno, ali najvažniji je rezultat."

Mato Neretljak, Osijek: "Teška utakmica, možda i najteža ove sezone. Nakon ova dva poraza mnogi su nas otpisali u borbi za vrh, no danas smo pokazali da smo i dalje glavni kandidati za titulu i da smo je zaslužili."

Almir Turković, Osijek: "Došli smo se nadigravati, ako je moguće i pobijediti Hajduka, no zadovoljni smo i s bodom. Nismo od početka mogli razviti našu igru, jer nas je Hajduk dobro zatvorio, no u drugom poluvremenu smo se uspjeli trgnuti i postići pogodak. Mislim da smo bod zaslužili i mislim da Hajduk nije bolja momčad od nas."

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!