Košarka

Debitanti u borbi za prvu titulu

Bernard Jurišić • subota, 28.05.2011.
Debitanti u borbi za prvu titulu
Foto: Kristijan Komarica

Dvije najkonstantnije, najkvalitetnije i najbolje hrvatske momčadi danas počinju finalni okršaj za naslov najboljeg u Hrvatskoj. I Cedevita i Zagreb CO po prvi su put u finalu doigravanja, a koliko god vrtjeli i analizirali, teško je pokazati prstom u nekoga tko bi trebao biti favorit za naslov...

Nema nikakvog spora, dvije najbolje momčadi ove sezone dobile su prigodu boriti se za naslov prvaka Hrvatske. Nakon 16 sezona u kojima je vladala Cibona, dvije u kojima je prvak bio Zadar i jednom Split, hrvatska će košarka dobiti četvrti klub koji će u svoje vitrine spremiti naslov najboljeg u zemlji.

Finalnog iskustva u doigravanju nemaju ni jedni ni drugi, no Zagreb CO je ipak daleko uglednija i uspješnija organizacija otkako je hrvatske košarke. "Mravi" su osvojili tri Kupa Krešimira Ćosića, a godinama su figurirali kao "najbolja momčad ostatka zemlje", ako se izuzmu tri spomenuta trofejna velikana. No, kolo sreće se okreće, ove je sezone Zagreb pokazao da je bolji od sve tri momčadi koje su osvajale titulu i protiv Cedevite će tražiti definitivnu potvrdu i krunu dobrog rada ove sezone.

Vezane vijesti

Bit će to prvi dvoboji za najboljeg u Hrvatskoj koji se neće odigravati u jednom od tri hrvatska "hrama košarke", no i Sutinska vrela i Trnsko ponudit će scenografiju dostojnu borbe za naslov. Cedevita ima prednost domaćeg terena, no sumnjamo da parket donositi presudnu prednost. Puno je detalja koji će odlučivati boljega u ovom finalnom okršaju.

Trenerski dvoboj

Aleksandar Petrović jedini je od četiri polufinalista izdržao cijelu sezonu na klupi. Verbalno "podbadanje" s Josipom Vrankovićem je iza njega, sad ga čeka Ivica Burić, koji baš i nije neki čovjek od velikih riječi. Barem ne javnih. Aco je veće trenersko ime od Bure, no u dvoboju momčadi koje se toliko dobro poznaju teško je očekivati da će bilo koji od trenera "skuhati" nešto na što njegov suparnik nije spreman.

Ključne figure

Otkako je zvršio Eurokup, Dontaye Draper više ne igra na razini koja ga je promovirala u najkorisnijeg igrača tog natjecanja. Upravo je finalna serija prigoda da se američki razigravač vrati u ulogu ključnog čovjeka Cedevite i povede je do prve titule. S druge strane od Luke Žorića se očekuje najviše. Iza njega je odlična sezona, pa iako vjerojatno neće imati pomoć od Marija Kasuna, visoka linija Zagreba trebala bi biti jedna od najjačih snaga "mrava" u finalu.

Slaba točka

Visoka linija slabiji je dio Cedevite, koja cijelu sezonu "živi i umire" od vanjskog šuta. Andrija Žižić uspio je donekle pokrpati situaciju pod košem, no Corsley Edwards već je duže vrijeme opterećen ozljedom i uslijed toga van forme. Zagreb je zbog ozljeda već neko vrijeme bez Kasuna i Renfroea, iako se najavljuje da bi Amerikanac ipak mogao malo pomoći u finalu. Cedeviti bi moglo značajno nedostajati iskustvo i "prljavi posao" koji odrađuje Vukušić, no navikli su se već u Podsusedu na njegov izostanak.

Međusobne utakmice ove sezone

Zagrebu regija, Cedeviti prvenstvo. U dvije utakmice regionalne lige "mravi" su slavili 83:74 (debi Erjavca na klupi Zagreba) i 102:97 (pobjeda kojom je Cedevita otpala iz utrke za Final Four). No, Cedevita je uzvratila u Ligi za prvaka. Pobjede 97:93 i 73:71 i ukupan omjer 2-2 ove sezone samo su dodatna garancija da nas čeka neizvjesna i uzbudljiva finalna serija u kojoj ćemo saznati novog prvaka Hrvatske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Weasley28.05.2011. u 14:32
    u 9 sezona samo tri različita prvaka (cibona, zadar, split) i još jedan finalist (zrinjevac), ova sezona je pravo osvježenje
    Weasley
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 14:26
    volia bi da Zagreb osvoji naslov i da ide u Euroligu, samo zato jer je vise Hrvata , i imaju jak juniorski pogon, ako bi uopce igrali, i stekli time neko iskustvo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 12:44
    bolji bi bija naslov diletanti u borbi za prvu titulu
    Obrisan korisnik