Košarka

Zagrebu CO naslov prvaka!

Ivor Krapac • subota, 04.06.2011.
Zagrebu CO naslov prvaka!
Foto: FaH

Košarkaši Zagreba CO novi su prvaci Hrvatske! Mravi iz Trnskog riješili su finalnu seriju protiv Cedevite u tri koraka, bez izgubljene utakmice, dovršivši put do trofeja u trećem susretu, u Sutinskim vrelima, s odlukom u produžetku....

Predvođeni svojim kapetanom Krunom Simonom, koji ih je ove subote vodio s 26 poena i deset skokova, košarkaši Zagreba CO došli su do najvećeg trofeja u povijesti kluba, proslavivši prvi naslov državnog prvaka. U finalnoj seriji hrvatskog prvenstva Mravi su se pokazali prejakim za Cedevitu, obavili su posao s 3-0, a uz trofej, nagrada će im biti i plasman u Euroligu u idućoj sezoni, što je također bilo "na kocki" u ovom finalu.

Treća utakmica riješena je u produžetku, s 89:85 u korist gostujuće momčadi, koja je imala priliku riješiti ovaj susret i ranije. U završnici treće četvrtine vodili su s 58:50, što je u utakmici u kojoj se nije zabijalo lako bila velika prednost, imali su i +2 na ulasku u posljednju minutu "regularnog" dijela, ali Cedevita se oba puta vratila. No, u produžetku su Mravi ipak došli na svoje i tada izdržali do kraja.

Zaigrao i Kasun

Uloga mu nije bila velika, sa samo četiri minute u prvom poluvremenu, ali i Mario Kasun dobio je priliku okušati se u finalu u kojem je njegova momčad došla do trofeja. Kasun je zbog ozljede pauzirao još od druge polovice travnja, kada je Mrave u osmom kolu Lige za prvaka s 80:62 u svojoj dvorani nadjačao Zadar, što je bila posljednja utakmica Mladena Erjavca na Zagrebovoj klupi.

Ivica Burić ga, tako, sve do ove utakmice nije imao priliku koristiti.

Početak utakmice pripao je Cedeviti, koja je iskoristila nekoliko promašenih vanjskih šuteva i izgubljenih lopti Mrava iz Trnskog i serijom od 9:0 otišla do 13:3 u četvrtoj minuti. Domaći su otvorili s kvalitetnim obrambenim angažmanom i jurenjem u kontre nakon Zagrebovih pogrešaka, s tri brze realizacije u tranziciji na putu do +10.

Ipak, nakon slabog starta u tom segmentu, gostujuća momčad uzvratila je s nekoliko pogođenih vanjskih šuteva, uz jednu tricu Krune Simona i dvije Josha Heytvelta na putu do preokreta i vodstva od 14:13 u osmoj minuti. U nastavku prve četvrtine, Cedevita se prvo vratila u vodstvo, na 17:14, da bi Mravi ubrzo još jednom okrenuli i tricom Damira Mulaomerovića sa sirenom stigli do 19:18 na prvom dvominutnom predahu.

Dok je Mrave izvlačio vanjski šut, domaći su u prvih deset minuta bili agresivniji u napadu i uglavnom zabijali iz prodora, a tako su nastavili i rano u drugoj dionici. U tom razdoblju nije bilo većeg odvajanja na bilo kojoj strani. Sve do 17. minute, ni jedni ni drugi nisu vodili s više od dva razlike, da bi u završnici četvrtine Cedevita dvaput odlazila do +4, s koliko su, nakon privremenog Zagrebovog preokreta, i otišli na 15-minutni predah u svlačionicama. Sa zakašnjelom blokadom Heytvelta, zbog koje je svirana silazna, Damjan Rudež je u posljednjoj sekundi poluvremena položio za 39:35.

U društvu velike trojke

Dosad su naslove hrvatskog prvaka slavili samo Cibona, Zadar i Split, a Zagreb CO uključio se u to društvo. Cibosi imaju 16 titula, Zadar je slavio dvije, u sezonama 2004./05. i '07./08., dok se Splitova dogodila u sezoni 2002./03.

Do ove borbe za titulu u finalnoj seriji ni Zagreb ni Cedevita, podsjetimo, nisu bili u završnici prvenstva.

Za razliku od druge četvrtine, u kojoj su domaći uglavnom vodili, treća je pripala gostima iz Trnskog, koji su okrenuli i u 29. minuti došli do već spomenutih 58:50. Najvažniji korak u rezultatskom odmaku bila im je serija od 9:0 kojom su okrenuli zaostatak od 46:44 u vlastito vodstvo od 53:46 tri i pol minute do kraja četvrtine, uz pet poena Alexa Renfroea u tom razdoblju.

Nakon što je Luka Žorić s realizirana tri od četiri slobodna bacanja u razmaku od minute povisio na +8, Cedevita je u nešto više od minutu do kraja treće dionice prepolovila zaostatak i u četvrtu četvrtinu ušla s minusom od 58:54, da bi se u posljednjih deset minuta "regularnog" dijela sasvim razigrao Andrija Žižić, prvo poenima pod košem, a zatim i šutevima s poludistance i krila. Žižić je u nešto manje od sedam minuta te četvrtine ubilježio 11 poena i vodio svoju momčad do 71:66 u 37. minuti, ali s poenima Rančića i Simona, Mravi su našli odgovor i dvije minute do kraja bili na -1 (71:70).

Pola minute iza toga, Žižić je vratio domaće na +3, da bi Simon prvo tricom, a potom i s dva slobodna bacanja odveo Zagreb do 75:73 na ulasku u posljednju minutu četvrtine. Marino Baždarić, koji u tim trenucima nije napravio puno dobrog, donekle se iskupio poentirajući za 75:75, da bi, nakon blokade Dontayea Drapera na Mulaomeroviću, domaći čak imali priliku i za pobjedu u posljednjim sekundama - no, ta šansa propala je uz prekršaj Tomislava Petrovića u napadu.

Za oproštaj od Žorića

Kako je nakon utakmice pred tv-kamerama Sportkluba potvrdio Tomislav Karamarko, dopredsjednik Mrava iz Trnskog, Zagreb se ovom titulom oprostio od Luke Žorića, koji je, kako se nagađa, blizu prijelaza u Unicaju iz Malage.

Žorić se od dosadašnjeg kluba oprostio sjajnom sezonom u kojoj je bio najkorisniji igrač NLB lige, a bio je odličan i u hrvatskom prvenstvu, pogotovo u finalu, u kojem su Cedevitini centri s njim imali pune ruke posla.

Nakon što je Simon promašio tešku tricu s centra, ušlo se u produžetak, u kojem su Mravi krenuli Rančićevom tricom za 78:75, što su, kako se pokazalo, držali i do kraja. Nakon što je Renfroe oteo loptu neopreznom Trohi, koji je već imao pod kontrolom obrambeni skok, iskoristivši tu krađu za lako polaganje za 84:79 minutu i pol do posljednje sirene, Cedevitina nada bila je vrlo tanka, a iza dva Simonova dva slobodna za 87:81, tu nadu vratio je Draper tricom za smanjenje na tri razlike.

Mravi su u narednom napadu požurili, Simon je bacio prejaku loptu prema Žoriću i time načinio svoju jedinu pogrešku u produžetku, ali nakon prekršaja na Draperu kako bi se izbjegla trica, Cedevitin američki razigravač zabio je samo jedno od dva slobodna i 12 sekundi do kraja smanjio na 87:85, što - s obzirom da domaći nisu napravili ništa nakon borbe za skok u napadu - nije bilo dovoljno za potpuni povratak. Kruno Simon je na drugoj strani zapečatio stvar s još dva slobodna bacanja, za konačnih 89:85.

Osim Simona, kod pobjednika vrijedi izdvojiti i učinak Alexa Renfroea (14 poena, devet skokova) i Josha Heytvelta (14 poena), dok je Luka Žorić u svojoj napadački najskromnijoj utakmici finala ubilježio 13 poena. Najefikasniji igrač domaćih bio je Dontaye Draper (20 poena), a prvi u pratnji bio je Andrija Žižić, koji je svojom serijom u četvrtoj četvrtini došao do 16 poena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.06.2011. u 16:55
    a čuj, bolji je od erjavca i bajramovića zajedno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2011. u 13:49
    sad opet ovaj burić misli da je neko i nešto a on nije ni z od zaslužan za ovaj uspjeh!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2011. u 03:18
    ako imaju minimum mozga kk cedevita ce se rjesit po ace petrovica po hitnom postupku...jos jednom je dokazao da je na mahove odlican trener,a na mahove puki amater koji nebi mogao voditi ni lokalni hakl,jednostavno fascinantno je koliko je uspio degradirati u ovoj zavrsnici PH svoju ekipu,bacavsi u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2011. u 01:20
    Nemaju povijest kluba, u publici zaposlenici, a na klupi Aco. Pa nije baš nešto uz što bi se čovjek mogao vezat.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2011. u 00:48
    Čestitke Zagrebu! Ne znam zašto većina ne voli Cedevitu i govore da je umjetan klup... pa nekako su morali početi. svaka im čast na ulasku u finale, ali Zagreb je bio bolji. ps. Draper nije za repku!
    Obrisan korisnik