Vodeni sportovi

U Firenci se vadi i viza za OI

Maja Giljanović • utorak, 21.06.2011.
U Firenci se vadi i viza za OI
Foto: Sandro Donda

Firenca je od 21. do 26. lipnja domaćin završnog turnira Svjetske lige, Hrvatska koja je prošli tjedan u konkurenciji Italije, Australije i Njemačke pobijedila na pripremnom turniru u Pescari je u Skupini B s Australijom, Crnom Gorom i Kanadom, a izbornik Ratko Rudić na put je poveo Pavića, Nižića, Burića, Bušlju, Buljubašića, Boškovića, Paškvalina, Dobuda, Barača, Sukna, Markovića, Muslima, Jokovića, Obradovića i Karača.

PUT DO FIRENCE

Šest utakmica u Skupini C i svih šest pobjeda: od 15:7 protiv Nizozemske u Dubrovniku preko 10:4 protiv Grčke u Ateni, 10:6 protiv Italije u Bariju, 9:6 protiv Nizozemske u Dordrechtu, 14:10 protiv Grčke u Zagrebu do 10:8 protiv Italije u Rijeci.

Izbornik prvaka Europe Ratko Rudić na put u Firencu u kojoj se od 21. do 26. lipnja održava jubilarno 10. izdanje završnog turnira Svjetske lige poveo je 15 igrača, a jedini koji je prošlog tjedna igrao na pripremnom turniru u Pescari na kojem je u konkurenciji Italije (10:7), Australije i Njemačke (8:4) osvojeno prvo mjesto i koji je prošao pripreme u Dubrovniku i Rijeci samo da bi otpao s popisa centar je Primorja Ivan Krapić. FINA je odobrila da u rotaciji bude 15 igrača, ali Krapić i dalje konkurira za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Šangaju od 17. do 30. srpnja.

POBJEDNICI

2002. Patras: Rusija
2003. New York: Mađarska
2004. Long Beach: Mađarska
2005. Beograd: Srbija i Crna Gora
2006. Atena: Srbija i Crna Gora
2007. Berlin: Srbija
2008. Genoa: Srbija
2009. Podgorica: Crna Gora
2010. Niš: Srbija

Put Firence su se tako otisnuli Josip Pavić, Mirko Nižić, Damir Burić, Andro Bušlje, Ivan Buljubašić, Miho Bošković, Fran Paškvalin, Nikša Dobud, Samir Barač, Sandro Sukno, Pavo Marković, Petar Muslim, Maro Joković, Paulo Obradović i Frano Karač. Sastav gotovo navlas identičan prošlogodišnjem jedini je Paškvalin uskočio na mjesto umirovljenog Igora Hinića.

UTORAK

Skupina A
Crna Gora - Kanada (16)
HRVATSKA - Australija (19)
Skupina B
Srbija - Kina (17:30)
Italija - SAD (20:30)

Hrvatskoj u Skupini B društvo prave aktualni vicepobjednici i pobjednici 2009. Crnogorci, Australija koja je 2007. i 2008. osvajala brončanu medalju i autsajder Kanada, a turnir tim uzbudljivijim čini ulog: pobjednik, naime, vadi i vizu za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine. Bilo bi pun pogodak osigurati OI i prije Šangaja i na Svjetskom se prvenstvu fokusirati isključivo na borbu za čim sjajniju medalju, a ostalima prepustiti da se misle hoće li proći među tri prvoplasirane ekipe i u drugom pokušaju automatski osigurati plasman u London.

PERIŠ

Popis sudaca otkriva i jednog hrvatskog - Nenada Periša. Osim Periša povjerenje FINA-e dobili su i Michael Goldenberg (SAD), Daniel Flahive (Australija), Mihajlo Ćirić (Srbija), Mario Brguljan (Crna Gora), Boris Margeta (Slovenija), Nikolaos Stavropoulos (Grčka), Angel Moliner (Španjolska), Massimiliano Caputi (Italija), Doriel Terpenka (Kanada), Sergej Naumov (Rusija) i Ni Shi Wei (Kina).

Prvi nastup u utorak je protiv Australije. Igrače izbornika Johna Foxa pobijedili smo prošlog tjedna u Pescari na turniru Quattro Nazioni, ali tradicionalno su nam pružili žilav otpor. Čak su i vodili 5:4 na poluvremenu, ali su pali u trećoj četvrtini (1:4) i na koncu izgubili 9:11.

U drugom kolu protivnik nam je Crna Gora, u četvrtak Kanada, a u petak je na rasporedu četvrtfinale u kojem prvoplasirana momčad iz Skupine A igra protiv četvrtoplasirane iz Skupine B, drugoplasirana iz A protiv trećeplasirane iz B i tako dalje. U subotu se igraju polufinala, a finale u nedjelju 26. lipnja.

Naslov pobjednika brane aktualni svjetski prvaci Srbi kojima su protivnici u Skupini A viceprvaci Europe Talijani, Amerikanci i Kinezi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!