Nogomet

Razgovor Zajec - Prišč uzdrmao Osijek

Sportnet • ponedjeljak, 12.03.2001.

Znalo se da je Mario Prišč u pregovorima s Dinamom već godinu dana. Poznata je želja Velimira Zajeca da u redove najmoćnijeg hrvatskog nogometnog kluba dovede sve što iole vrijedi na našim prostorima, pa čak i ako nema kvalitetu za Dinamo. Prišč je vjerojatno ima i sigurni smo da ga Zajec želi kao pojačanje, međutim to mu ne daje za pravo da krši nepisane sportske kodekse časti. Prišč i Zajec viđeni su na pregovorima u nedjelju 11. ožujka u zagebačkom hotelu Intercontinental. Dan poslije Osijekove utakmice u Splitu i nekoliko sati nakon Dinamova nastupa u Koprivnici, susreta koji su ostavili najveće kandidate za ovosezonskog prvaka na bod razlike. Naučili smo se već na bahatost i bezobzirnost iz "maksimirske šume". Zajec vidi da mu momčad igra katastrofalno, da se provlače iz utakmice u utakmicu i samo je pitanje vremena kada će puknuti po šavovima. Stoga je na scenu stupio "maksimirski destabilizacijski tim" kojemu je krajnji i jedini cilj, na sve moguće i nemoguće načine koji nemaju veze sa sportom, izbaciti iz utrke sve koji im smetaju. A Osijek smeta i previše, unatoč svojim unutrašnjim nemirima.


Hoće li se Mario Prišč "spotaknuti o loptu"? (Snimio: Dražen Patarčić)

Dva dana nakon prvenstvenog ogleda sa Hajdukom u Gradskom vrtu vlada neka čudna i napeta atmosfera. Nakon propuštene prigode Dinama za preuzimanje prvoga mjesta od Osijeka očekivalo se kako ce olakšanje i djelomice zadovoljstvo biti vidljivo na licima trenera Stanka Mršića i direktora Milana Španjića. Međutim, vijest kako je Mario Prišč jučer viđen u zagrebačkom Intercontinentalu na pregovorima s direktorom Dinama Vladimirom Zajecom uzdrmala je Osječane. Mršić je kratko prokometnirao kako se Prišč nije jučer pojavio na masaži - misleći pri tomu kako su informacije o susretu istinite. No, Mario Prišč to demantira.

"Ja mogu samo iskreno reći, kako jučer nisam bio u Zagrebu na pregovorima. U kontaktu sam s nekoliko klubova no to je poznato još od prije, a ova je priča samo pokušaj destabilizacije Osijeka kako momčadi, tako i kluba", rekao je Prišč.

U Osijeku nemaju ništa protiv toga da Prišč ode put Dinama, ali ističu da postoji vrijeme kada se vode pregovori, a to svakako nije sadašnje. Prišč je u nedjelju trebao biti na masaži, ali je umjesto toga izabrao put u Zagreb. Mršić ga je prijavio i on će biti kažnjen. Posljednji igrač koji je iz Osijeka direktno otišao u Dinamo bio je Goran Vlaović, daleke 1992. godine. Od tada su Osječani zaobilazili Dinamo i birali bolje, inozemne destinacije. Odlazak u Dinamo ili Hajduk za Kohortu je neoprostivi grijeh. Ljubimac "istoka", Ivo Ergović jednom je izjavio da oduvijek navija za Hajduk. Dugo je vraćao naklonost osječkih navijača i danas će reći da su mu to bili najgori dani u životu. Uspio je. Samo zato što je ostao vjeran bijelo-plavoj majici.

No, Mršić ili ne vjeruje svomu igraču ili pak još nije stigao porazgovarati s njim o cijeloj aferi. "Ovo je stvarno nekorektno posebno od strane Dinama. Jasno je da se svaki igrač nada kako će jednom zaigrati u Dinamu ili Hajduku pa tako i Prišč. Stoga je neozbiljno posebno od vodećih ljudi Dinama da se uoči play-offa služe takvim metodama i dovode igrače u situaciju da se posumnja igraju li dobro ili loše zbog mogućih pregovora. Dinamo jednostavno hoće provocirati ili barem to pokušava", tvrdi Mršić. Španjić je pak napomenuo i mogućnost kažnjavanja osječkog igrača.


Vodi li Zajec "nemoralne igre"? (Snimio: Dražen Patarčić)

Mario Prišč je simpatičan, drag i skroman mladić koji je imao težak put i uspio zahvaljujući prvenstveno svome radu i kvalitetama. Od samog početka je vukao prave poteze i dobro birao. Sada je pogriješio. I zato bi se već danas trebao priključiti onim igračima na koje Mršić ne računa do kraja prvenstva. Dražen Vidović je izrazio nezadovoljstvo svojim statusom i tražio je ispisnicu kako bi otišao u klub gdje će igrati. Ispriječila se visoka odšteta i Vidović danas vegetira u Gradskom vrtu. Trenira, ali ne igra. Sličnu sudbinu trebao je doživjeti i Ivica Vuka, ali spasio ga je brat blizanac Marijan i ugovor u kojem piše da ih se ne smije razdvajati. Priču o Mariju Galinoviću znate od ranije. Sva trojica su djeca Osijeka. Stoga bi kazna Mariju Prišču trebala biti identična. Njegov postupak jasno je pokazao da mu se više ne igra u Osijeku, pa mu to treba i omogućiti. Osim toga u svim proljetnim susretima Prišč je igrao daleko ispod svojih mogućnosti. Kao da je mislima bio negdje drugdje. Nedjelja je pokazala i gdje.

Inače, trener bijelo-plavih najavio je odmor za Ergovića, Neretljaka, Beširevića , Brkića i Gašpara u uzvratnom susretu četvrtfinala Kupa Hrvatske s Inkerom iz Zaprešica. Tako bi u srijedu, mjesto među prvih 11 trebali pronaći Jukić, Halilović, Petrović, Knežević , Krstulović te još neki igrači koji do sada nisu imali previše prigode za igru.

Slađana LUČIĆ, Patrik MARIN

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!