Rukomet

Žiljak: "Uvijek treba tražiti nove izazove"

Razgovarao:Milan Kosanović • nedjelja, 17.07.2011.
Žiljak: "Uvijek treba tražiti nove izazove"
Foto: Milan Kosanović

Nakon više od četiri mjeseca od ostavke Ede Šmita vodstvo riječkog prvoligaša dugoročno trenersko rješenje pronašlo je u dobro znanom rukometnom stručnjaku koji se nakon 15 godina ponovno vraća u ženski rukomet.

Rukometne vode na Kvarneru konačno su se smirile, a pitanje koje je budilo maštu mnogih rukometnih zaljubljenika dobilo je adekvatan odgovor. Predsjednik kluba Luka Denona redove je ojačao pravim trenerskim licem pod čijom palicom bi rukometašice Zameta trebale napraviti još jedan korak više ka vrhu prvenstvene ljestvice.

Drago Žiljak , iskusni lisac koji se trenerskim poslom bavi već 20 godina još uvijek je pun elana, a o novom angažmanu kaže: "Uvijek treba tražiti nove izazove, a upravo tako gledam i na angažman u ženskom rukometnom klubu Zamet."

Novi strateg rukometašica Zameta kontrolno okupljanje ekipe zakazao je za 29. srpnja kada bi se i službeno trebao predstaviti javnosti i medijima. Uz Dragu Žiljka na klupi će sjediti pomoćnik Željko Vujmilović, a novost u Klubu je angažman kondicijskog trenera Emila Baltića koji je u proteklih nekoliko godina postao sinonim za vrhunsku pripremu sportaša u Rijeci.

S novim smo trenerom porazgovarali o njegovim ambicijama i ciljevima za riječke rukometašice.

Kako to da ste nakon toliko godina uspješnog vođenja muških momčadi odlučili preuzeti jednu žensku ekipu?
"Prije gotovo 15 godina vodio sam žensku ekipu "Turnić" u Prvoj B ligi i upravo to je bilo presudno za moj povratak u ženski rukomet. Nova avantura u, za mene najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu – rukometu."

Koje su Vaše ambicije na klupi Zameta?
"Na prvom mjestu želim korak po korak Ženski rukometni klub Zamet održati najmanje tamo gdje se sada nalazi, a onda kroz svoju ambicioznost učiniti i korak više. Radi se o stabilnom prvoligašu koji je odlično organiziran te posjeduje možda i najbolje uvjete za rad u regiji. Cilj mi je maksimalno iskoristiti sve od uvjeta, stručnosti do igračkih kapaciteta te svoj trenerski potencijal staviti na raspolaganje vrhunskim rezultatima."

S obzirom na dugogodišnje izbivanje iz ženskog rukometa, koliku ulogu Vam igra relativno kratak vremenski period za upoznavanje ekipe te stanja u ženskom rukometu?
"Smatram da imam dovoljno vremena za upoznati i proučiti kako svoju, tako i sve ostale ekipe u ligi. Svakodnevno gledam videosnimke kako bi se upoznao s mogućnostima vlastitog igračkog kadra te istovremeno "snimam" potencijalne konkurente."

Ekipa je znatno oslabljena odlaskom dvaju ponajboljih igračica Katarine Ježić i Ane Maruščec. Imate li možda u planu dovođenje nekih novih igračica na njihove pozicije?
"Osobno moram pronaći neke nove potencijale u obrani, napadu te distribuciji igre, a agilna uprava na čelu s predsjednikom Lukom Denonom pokušat će pronaći adekvatne zamjene za Ježić i Maruščec. Potencijal koji sam zatekao dobit će maksimalni stručni status i priliku da pokaže svoj talent i igračku veličinu. Postavili smo opsežan plan priprema, od bazičnih do specijalističkih, a vrlo važno je naglasiti da su sve igračice u jednakom statusu."

Sjedili ste na klupi muškog Rukometnog kluba Zamet kada je on bio viceprvak države, u Crikvenici ste proveli deset godina, a sve to uz glasnu podršku s tribina. Hoće li Vam se biti teško naviknuti na skromno popunjene tribine Centra Zamet?
"Naša težnja je vratiti publiku na tribine, sport se igra zbog promocije samih sportaša, ali najviše zbog gledatelja. Simpatičnošću i atraktivnošću pokušat ćemo pridobiti određeni broj gledatelja koji bi znali prepoznati kvalitete ženskog rukometa. Naravno, svaka podrška s tribina bila bi nam dodatni vjetar u leđa što bi nam znatno olakšalo put ka ostvarenju zacrtanih ciljeva. "

Nakon dugo godina Rijeka će ponovno moći uživati u gradskom derbiju, kako to komentirate?
"Mislim da je dobro na prvom mjestu za grad Rijeku, a potom i za Zamet kao perjanicu ženskog rukometa u Rijeci da napokon dobiva jedan gradski derbi. Na tome možemo biti zahvalni igračicama i vodstvu vrijednog kluba Orijent Presoflex s kojima kao prvim susjedima tražimo prijateljske odnose. Nekada su to u Rijeci bili Kvarner i Zamet koji su igrali derbije u kojima su gledatelji jednostavno uživali, nadam se da ćemo mi nastaviti tu lijepu sportsku tradiciju."

U prvom kolu na domaćem terenu dočekujete novopečenog prvoligaša iz Sinja, koja su Vaša očekivanja na samom startu prvenstva?
"Analizom plana i programa priprema te rasporedom odigravanja utakmica smatram da možemo startati jako dobro, a za sada je najvažnije da imamo dovoljno vremena da izbrusimo sportsku formu te je do prvog kola i utakmice sa Sinjom dovedemo na vrhunac."

Pobjeda na premijeri?
"Zar netko igra da izgubi?"

1. HRLŽ

1Podravka Vegeta 20688:384+30440
2Lokomotiva 21640:451+18935
3Zrinski  20554:520+3427
4Dalmatinka 20501:493+824
5Split 2010 21537:533+424
6Dugo Selo 55 21569:569024
7Bjelovar 20571:557+1420
8Koka 21494:565-7117
9Rudar Labin 20496:562-6616
10Zamet 21541:617-7614
11Osijek 21485:561-7614
12Sesvete 20505:581-7611
13ŽARK Split 20328:516-1880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!