Vodeni sportovi

Po svjetsku medalju i olimpijsku vizu

Maja Giljanović • nedjelja, 17.07.2011.
Po svjetsku medalju i olimpijsku vizu
Foto: Sandro Donda

Europski prvaci u ponedjeljak u 7:30 po srednjoeuropskom vremenu prvu utakmicu na 14. Svjetskom prvenstvu koje se od subote do 31. srpnja održava u Šangaju igraju protiv Brazila. U Skupini C laki zalogaji bit će i Japan i Kanada tako da je izravan plasman u četvrtfinale odavno upisan, ali u tri dana pauze krije se i potencijalna mina. U četvrtfinalu čekamo pobjednika susreta između druge najbolje ekipe u Skupini A i treće u Skupini B, potencijalno to su olimpijski pobjednici Mađari, viceprvaci svijeta Španjolci ili bivši prvaci Europe Crnogorci. U svakom slučaju u bazenu će frcati jer pobjednik nastavlja borbu za medalju i vizu za Olimpijske igre u Londonu, a poraženi se pognute glave vraća kući.

"Primarni cilj je viza za Olimpijske igre u Londonu", najavio je Svjetsko prvenstvo u Šangaju izbornik Ratko Rudić. Olimpijske igre 2012. godine četiri godine nakon što je u Pekingu Hrvatska ispala u četvrtfinalu prvim mjestom na završnom turniru u Firenci izborila je Srbija, izravno u turniru je domaćin Velika Britanija, a nakon SP-a bit će poznata još tri putnika ili četiri bude li, što je i više nego izgledno, Srbija među osvajačima medalja.

Neće, međutim, biti ni smak svijeta ne izvade li europski prvaci vizu za London u Šangaju. Nakon SP-a prvaci s kontinentalnih prvenstava popunit će još četiri mjesta - samo četiri jer se s Europskog prvenstva ne može na OI budući je domaćin Igara europska država - a za prestala tri mjesta igrat će se na kvalifikacijskom turniru bez obzira na kontinent. Šanse da Hrvatska ostane bez OI manje su od minimalnih, ali Rudić naglašava: "Ne želimo čekati kvalifikacije, njihov kasni termin omeo bi nas u zamišljenom planu priprema za London".

Idealno je zato u Šangaju "ući u polufinale", a u tom slučaju zaključuje Rudić "medalja je realnost".

1. kolo

Skupina A
Mađarska - Crna Gora (3:30)
Kazahstan - Španjolska (4:50)
Skupina B
Rumunjska - Australija (6:10)
Srbija - Kina (15)
Skupina C
Brazil - HRVATSKA (HTV2, 7:30)
Japan - Kanada (11)
Skupina D
SAD - Njemačka (12:20)
Italija - Australija (13:40)

Izbori li Hrvatska podij i u Šangaju bio bi to sedmi put uzastopce da se kući vraća s medaljom: niz je krenuo 2009. sa srebrom u Svjetskoj ligi i broncom na SP-u u Rimu, a prošle su godine sletjele bronca u Svjetskoj ligi, srebro u Svjetskom kupu i zlato na Europskom prvenstvu.

Konkurencija su "uobičajeni sumnjivci": svjetski prvaci Srbi, olimpijski pobjednici Mađari, viceprvaci svijeta Španjolci, ambicije ne kriju ni finalisti Svjetske lige Talijani, a pitanje je koliko mogu oslabljeni Crnogorci. Na komentar kako u slučaju da osvojimo prvo mjesto u skupini preskakanjem osmine finala i izravnim plasmanom u četvrtfinale za polufinale igramo protiv lakšeg protivnika Rudić vraća lopticu: "Teško je govoriti o lakom suparniku. Bit će to Mađarska, Španjolska ili Crna Gora, svi su neugodni" (bit će to zapravo pobjednik susreta između druge ekipe u Skupini A što su gore navedene momčadi i treće u Skupini B što su Rumunjska, Australija ili Kina, nap. a.).

"Mađari su se povukli u ilegalu, ali tradicionalno su iznimno jaki, a i u Singapuru su pobijedili Srbiju. Dobri su i Španjolci, a mada su oslabljeni" (izostankom Zlokovića, Janovića i Paskovića, nap. a.) "Crnogorce se nikad ne smije otpisati".

Sve je ovo pod pretpostavkom da Hrvatska u Skupini C osvoji prvo mjesto, bez podcijenjivanja, ali šanse da ga ne osvoji manje su od jedan posto: društvo nam, naime, prave Brazil, Japan i Kanada. Brazil je prije dvije godine osvojio 13. mjesto, Japan je fizički "tanak", a Kanađani su još i najsolidniji. Je li lagana skupina potencijalna mina?

Damir Burić nije oduševljen: "Skupina je jako loša. Činjenica da smo gotov po defaultu u četvrtfinalu s jedne je strane dobra, ali s druge u četvrtfinalu nam dolazi jaka momčad koja će iza sebe imati dvije jake utakmice, a mi zbog slabih protivnika nećemo imati potpunu sliku u kakvoj smo formi. Pobijedimo li, onda smo u polufinalu sa samo jednom ozbiljnom utakmicom što je izvrsno, najmanje ćemo se potrošiti od svih, ali tu je i ta klopka. Na nama je da je izbjegnemo, da se pripremimo čim je bolje moguće".

Rudić je za Šangaj odabrao Josipa Pavića, Burića, Ivana Buljubašića, Andra Bušlju, Frana Karača, Samira Barača, Mara Jokovića, Sandra Sukna, Miha Boškovića, Paula Obradovića, Petra Muslima, Nikšu Dobuda i Frana Paškvalina i pred start 14. SP-a na kojem nakon Melbournea i Rima traži najmanje četvrto svjetsko polufinale zaredom - 2005. ostali smo bez podija, 2007. smo otišli do kraja, a prije dvije godine uzeli broncu - naglasio: "Najvažnije je da nema ozlijeđenih, svi su zdravi jedino Paškvalina malo smeta probava".

Igrači su se sigurno 30 do 40 % u boljem stanju nego u Firenci na Svjetskon ligi, a na pripremnom turniru u Singapuru u utakmicama protiv Australije (5:8), dvije protiv Srbije (7:8, 9:9) i Njemačke (8:5) prilagodili su se i na vlagu i visoke temperature: "Adaptirali smo se i na vremensku razliku, potpuno smo spremni". Favoriti su poznati, ali moguća su i iznenađenja. Dovoljno se vratiti dvije godine unazad: Mađarska je osvojila peto (9:6 protiv Njemačke), Crna Gora deveto (8:7 protiv Australije), a Italija 11. mjesto (14:7 protiv Kine). Što li se kuha u Šangaju?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Tonco18.07.2011. u 06:44
    mislim da je realno ocekivat medalju, ajmo barakude !!
    Tonco
  • zrinkec18.07.2011. u 00:26
    Sretno idemo minimalno po polufinale pa dalje šta bude
    zrinkec
  • Obrisan korisnik18.07.2011. u 00:02
    rekao bih da je burić ovu izjavu dao za dance.hr ;)
    Obrisan korisnik