Vodeni sportovi

"Od danas počinju olimpijske pripreme"

Iz Šangaja za Sportnet:Maja Giljanović • nedjelja, 31.07.2011.
"Od danas počinju olimpijske pripreme"
Foto: Sandro Donda

Hrvatska vaterpolska reprezentacija ostvarila je oba cilja zacrtana pred polazak na Svjetsko prvenstvo u Šangaju, pobjedom u četvrtfinalu nad Crnom Gorom izboren je plasman na Olimpijske igre u Londonu, a pobjedom nad Mađarskom osvojeno treće mjesto i nastavljen kontinuitet medalja kojih je sada sedam s posljednjih sedam natjecanja.

Treća medalja na SP-ima uzastopce nakon naslova prvaka osvojenog u u Melbourneu prije četiri i trećeg mjesta izborenog u Rimu prije dvije godine prema igračima i stožeru mogla je biti i sjajnija od brončane, da nije bilo neshvatljive igre protiv kasnijih prvaka Talijana mogli su igrati i finale, ali izbornik Ratko Rudić smatra da su izvukli pouke i okreće se novim izazovima.

ČESTITKE MAĐARA

Na mađarskoj strani sportski su podnijeli poraz. "Slaba obrana u prvom poluvremenu skupo nas je koštala, upali smo u rupu i dok smo se mi tražili Hrvatska je napravila na koncu nenadoknadivu prednost. Pokušali smo sve, ali početkom drugog poluvremena od protivnika kvalitete kao što je Hrvatska gubiti pet razlike, previše je. Čestitam im od srca, zaslužili su pobjedu", izjavio je Zolt Varga.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u Šangaju je osvojila i sedmu medalju na posljednjih sedam natjecanja, treću na SP-ima i drugu brončanu uzastopce nakon SP-a u Rimu prije dvije godine. U utakmici za treće mjesto protiv aktualnih olimpijskih pobjednika Mađara igrači su prema mišljenju izbornika Ratka Rudića pružili odličnu igru: "Zaista su pokazali najbolju igru dosad. Prve dvije četvrtine bile su gotovo besprijekorne, sve što smo propustili pokazatu u susretu protiv Italije, protiv Mađara je izvrsno funkcioniralo. Pristup je bio pravi, od početka smo krenuli koncentrirano, disciplinirano, u djelo provodili što smo dogovorili u pripremi utakmice. U drugom poluvremenu kod našeg vodstva od pet razlike" (9:4, nap. a.) "Mađarska je postigla nekoliko lakih pogodaka, nismo u tim trenucima obranu s igračem manje odigrali kako treba, a i nekoliko sudačkih odluka je bilo diskutabilno", analizirao je izbornik.

"Po meni se u nekoliko situacija mogao svirati kontrafaul, ne isključenje, ali ne treba cjepidlačiti. Pobjeda je apsolutno zaslužena i mislim da ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje". Nije bilo lako pogotovo kad je tri minute prije kraja zbog trećeg isključenja Sandro Sukno morao van bazena, a 51 sekundu prije kraja isključeni su i Andro Bušlje i Miho Bošković: "Zadržali smo prisebnost i pokazali odlike prave momčadi. Biros i Varga smanjili su na samo gol zaostatka manje od minutu prije kraja i brzo u takvim situacijama voda uđe u uši. Na kraju je ostalo još šest sekundi, podsjetio sam igrače da pripaze, da držimo loptu, da će se Mađari vraćati nazad", nastavio je Rudić.

SUTRA KUĆI

Brončani vaterpolisti večeras po lokalnom vremenu kreću prema Hrvatskoj, igrači bogatiji za Vladine premije od 17,000 i izbornik za 13,600 kuna u Zagreb iz Münchena slijeću u ponedjeljak u 10.05 po srednjoeuropskom vremenu.

Ocjena Šangaja? "Moglo je biti i finale, ali važno je da smo uzeli medalju. Ispunili smo oba cilja, osigurali Olimpijske igre i treći se put uzastopce popeli na pobjedničko postolje. Iz poraza od Talijana izvukli smo pouke, od danas počinjemo olimpijske pripreme".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.08.2011. u 09:19
    aa šteta stvarno 8-9
    Obrisan korisnik