Nogomet

Austrija više nije samo zemlja skijaša

Sportnet • utorak, 13.03.2001.


Mladen Posavec

Kako smo jučer najavili, danas imamo novog gosta u našoj redovitoj rubrici "Sportaši u mreži". Nakon Igora Bišćana, Dubravka Šimenca i Srđana Mladinića, svoje novinarske sposobnosti testirat će i Mladen Posavec. Bivši dugogodišnji igrač Varteksa od ove je sezone profesionalac u austrijskom prvoligašu Bregenzu, a pokušat će vam dočarati atmosferu i kvalitetu nogometa u državi koja nam je praktički "sjeverni susjed". Iako je Janica Kostelić povrijedila austrijski nacionalni ponos osvajanjem Svjetskog skijaškog kupa, Mladen Posavec će vam dokazati da skijanje ipak nije jedini sport kojeg Austrijanci prate i vole. U Austriji, kao i u Izraelu, naših nogometaša ima dosta, ali ima i nekolicina naših trenera, od kojih je najistaknutiji svakako njihov izbornik - Otto Barić.

Već za sljedeći tjedan, uz dosadašnje, pripremamo vam još jednog novog gosta u ovoj sve popularnijoj rubrici. Jako nam je drago da su naši sportaši prihvatili poziv da nam se jave, mnogo njih poslalo je pozdrave i podršku uredničkoj momčadi Sport Neta, kao i našim čitateljima. Pozivamo ih da to čine i dalje, naš poštanski sandučić otvoren je 24 sata dnevno!

Prije sam i sam mislio da u Austriji ljudi znaju samo skijati. Međutim, kad je došlo vrijeme "da i ja nešto zaradim", ispalo je da zemlja u kojoj ću nastaviti karijeru bude baš Austrija.

Otprilike prije sedam mjeseci, koliko je prošlo od mog novog angažmana, i kada sam odigrao prvu utakmicu za Bregenz, uvjerio sam se da ta konstatacija i nije baš tako istinita. Predugo bi trajalo kad bih podrobnije objašnjavao tu spoznaju, zato ću reći nekoliko činjenica koje će potvrditi moje novo mišljenje o Austriji.


Prosjek gledatelja po utakmicama 1. lige je 7 000 - 10 000, TV prati sve utakmice, popratna događanja oko same utakmice koja privlače gledatelje i na kraju, ili možda na početku - kvalitetan nogomet. Iako to nije sam vrh europskog nogometa, ali Austrijanci sve čine da bi se približili tom vrhu. U usporedbi Hrvatske i Austrije u nogometnom smislu, dao bih malu prednost "Lijepoj našoj", međutim kad dođemo do tih toliko bitnih "financijskih" stvari, Austrija je dosta dalje od nas.To me i nije toliko jako iznenadilo budući da je i sama zemlja Austrija gospodarski i ekonomski jača, a samim tim i na nogometnom polju brže napreduje .

Što se pak tiče naših igrača koji igraju u Austrji (Max Bundesliga, 1.liga), najprije moram spomenuti one vjerojatno svima znane - Ivicu Vastića i Tomislava Kocijana (igrače Sturma i reprezentacije Austrije), Željka Pavlovića (vratara LASK-a i naše reprezentacije) i Igora Pamića (GAK). Osim njih, tu su još Armando Mlinar (Admira), Nedžad Kuruzović, Robert Golemac i ja (svi smo igrači Bregenza), te ovozimsko pojačanje Rapida Ante Jažić, bivši igrač splitskog Hajduka.

Nekoliko naših igrača nastupa u drugoj ligi. Željko Vuković, Stipe Brnas i Ardian Kozniku (svi Klagenfurt), Grubor i Pavlek (Leoben), Pinturić (Matessburg). Ako sam nekoga izostavio molim Vas za razumijevanje, jer je ovo tek prvo javljanje i nisam točno provjerio baš sve klubove (moguće da je još netko došao ove zime).

Od trenera koji imaju zapažene rezultate sa svojim klubovima (reprezentacijom) tu su Ivica Osim (Sturm), Otto Barić (reprezentacija), Milan Đuričić (Leoben). Tu su još i Slavko Kovačić (dugogodišnji suradnik Otta Barića i bivši trener Bregenza) i Marinko Koljanin, donedavni trener LASK- a iz Linza.

Za prvo javljanje samo općenito o svemu po malo, a nadam se u idućim javljanjima nešto konkretnije o rezultatima, tablici, strijelcima i naravno o nastupima naših igrača . Jedino mogu reći da je već prošlog vikenda bilo puno dobrih nastupa naših igrača (Pavlovićev Linz odnio bod Tirolu, hrvatski strijelci za pobjedu Bregenza protiv Austrije Golemac - Posavec, gradski dvoboj Vastića i Pamića u Grazu 2:1 za Sturm, Pinturić strijelac za Matessburg...).

Toliko za prvi put, pozdrav iz Austrije svim čitateljima Sport Neta

Mladen Posavec

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!