Vodeni sportovi

Hrvatski juniori čekaju protivnika

Matej Milanović • četvrtak, 01.09.2011.
Hrvatski juniori čekaju protivnika
Foto: Kristijan Komarica

Prošla je faza po skupinama na Svjetskom juniorskom prvenstvu u vaterpolu, koje se održava u grčkom Volosu. Hrvatska je skupila četiri pobjede i u petak će igrati protiv pobjednika dvoboja Srbije i Francuske.

Hrvatska je u Grčku otišla braniti naslov osvojen pred dvije godine u Šibeniku. U prvoj fazi igrala je u skupini tri skupa s Brazilom, Uzbekistanom, Egiptom i Crnom Gorom. U prvom kolu nadigran je Brazil sa 17:4 uz tri zgoditka Ivankovića i Geratovića. U drugom kolu pao je Egipat s 11:4, a ključan nastup u skupini Hrvatska je imala u trećem nastupu.

Protiv Crne Gore igralo se za prvo mjesto, a slavili su Hrvati s 10:6. Presudilo je prvo poluvrijeme, nakon kojeg je Hrvatska imala velikih 8:4. Najbolji strijelci bili su Kragić sa četiri i Geratović s tri pogotka. U četvrtom kolu poražen je Uzbekistan s 23:6, čime je potvrđeno prvo mjesto i direktan plasman u četvrtfinale.

Crna Gora je bez većih problema svladala ostale protivnike i osigurala drugo mjesto, a treće mjesto je osigurao Brazil, koji je dominantno svladao Egipćane i Uzbekistance.

U skupini 1 Grčka i Australija su se borili za prvo mjesto. Susreli su se već u prvom kolu i nakon povratka Australaca završilo je 6:6. U ostalim dvobojima obje su momčadi lovile što veću gol razliku, a u konačnici je daleko bolja bila Grčka, koja je tako osigurala poziciju broj jedan i četvrtfinale. Treće mjesto i nastup u osmini finala pripao je Francuzima, koji su lagano odradili Kanadu i Portoriko.

U skupini dva o prvom mjestu odlučivao je dvoboj Italije i Mađarske, kojeg su Talijani dobili s 13:8. Do osmine finala došao je i Iran, koji je zbog gol razlike bio bolji od Kazahstana. Posljednje mjesto zauzeo je slabašni Kuvajt.

Na koncu, u skupini četiri našle su se tri jake reprezentacije: Španjolska, Srbija i SAD. Španjolci su Amerikance dobili sa 7:4, a Srbi su ih svladali s 10:6. Time je SAD završio na trećem mjestu, ispred Južne Afrike i Meksika, a o plasmanu u četvrtfinale odlučivali su međusobnim okršajem Srbija i Španjolska. Srbi su u posljednju četvrtinu ušli s dva gola prednosti, 5:3. Međutim, Španjolci su u tih zadnjih osam minuta izjednačili na 5:5, a 15 sekundi prije kraja Carrillo je s igračem više zabio za konačnih 6:5.

Nakon faze po skupinama četvrtfinalu su osigurali Grčka, Italija, Hrvatska i Španjolska, a danas su na rasporedu susreti osmine finala. Najzanimljiviji par je SAD-Australija i to je ujedno jedini susret bez izrazitog favorita. U ostalim dvobojima igrat će Mađarska s Brazilom, Srbija s Francuskom i Crna Gora s Iranom.

Hrvatska će u petak igrati četvrtfinale protiv boljeg iz susreta Srbije i Francuske.

Svjetsko juniorsko prvenstvo, rezultati Hrvatske u skupini:
Hrvatska - Brazil 17:4 (4:0, 3:1, 5:2, 5:1)
Hrvatska - Egipat 11:4 (2:0, 4:0, 4:1, 1:3)
Hrvatska - Crna Gora 10:6 (5:2, 3:2, 1:1, 1:1)
Hrvatska - Uzbekistan 23:6 (5:3, 6:1, 5:1, 7:1)

Parovi osmine finala: (u zagradi protivnik u četvrtfinalu)
Australija - SAD (Italija)
Mađarska - Brazil (Grčka)
Srbija - Francuska (Hrvatska)
Crna Gora - Iran (Španjolska)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!