Nogomet

Varteks - Zagreb: Zagrebu triler jedanaesteraca

Marko Breljak • srijeda, 14.03.2001.

Nakon prve utakmice četvrtfinala domaćeg kupa, Zagreb je pred Varteksom imao ogromnu prednost od tri gola. Prije tjedan dana je bilo glatkih 3:0, ali je Varteks promašio brojne prigode, koje su kažnjene u samo pet minuta, trima pogocima “pjesnika”. Varaždinci su smatrali da to nije nedostižna prednost, jer tolikom ili većom prednošću je Varteks ove godine već svladao Cibaliju, Marsoniju, Dragovoljca, Rijeku, ali i jaki Dinama. Upravo na tome gajili su svoje nade, ali na njihovu nesreću, protivnik im je bio neugodni Zagreb, koji je također poznat kao momčad koja postiže mnogo golova.

Početak utakmice nije dao nagovijestiti ništa uzbudljivo. Varteks je igrao vrlo nepovezano, a Zagreb se, predvođen iskusnim Jurićem i Osibovom, solidno branio. Sve se razbuktalo sredinom poluvremena kada Varteks započinje pritisak i reda prigode.

Prvu šansu je u 26. minuti, pomalo neočekivano, imao Bjelanović, ali je, sam pred Tomićem, pucao slabo i ravno u vratara. Varteks je stisnuo goste u svoj šesnaesterac, a Tomić je jedva primirio Sklepićev udarac u 31. minuti. Tada slijedi uragan Varteks te su u razdoblju od samo četiri minute (od. 35. – 39.) promašili četiri stopostotne prilike. Tu je u čak tri navrata sam pred vratarem bio Bjelanović, ali je dvaput glavom i jednom nogom bio neprecizan.

Prvo poluvrijeme je tako završilo rezultatom 0:0, a igrači su jedva dočekali sučev zvižduk jer je tempo utakmice bio izuzetno visok. Kako Varteks nije uspio postići gol, činilo se da su njihove šanse znatno umanjene. Morali su stoga u nastavku još više riskirati, a to bi otvorilo prostora Zagrebu i izuzetno neugodnom Lovreku, koji je držao ključeve napada Karačićeve momčadi.

Domaćini nastavak otvaraju mirnije sa tek poluprigodama Karića i Hrmana. S druge strane je opasno zaprijetio Čižmek, koji je mogao razriješiti susret. Presudan trenutak dogodio se u 53. minuti. Tada su se u tijeku izvođenja jednog slobodnog udarca za Varteks, “zakačili” Režić i Jurić te su obojica iskljičeni. To je bio preveliki hendikep za goste te je omogućen ..

1:0 (65. minuta) – Mukaj je dugo vukao loptu te pronašao Šafarića, koji upošljava Bjelanovića. Zadranin u dresu Varteksa je konačno precizan te lijevom nogom dovodi Varteks u prednost.

Nastavlja se veliki pritisak Varteksa a zamalo to koristio Bulat, koji je po desnoj strani došao do šesnaesterca i iskosa pucao pored gola.

2:0 (73. minuta) – Karić prolazi po desnoj strani i pored dvojice Zagrebaša odlično pronalazi natrčalog Mukaja, koji je preciznim udarcem povećao vodstvo Varaždinaca.

Tribine su se podigle na noge i bio je to znak za potpuni napad domaćih, jer nedostajao je samo još jedan pogodak. To je skoro iskoristio Lovrek, koji je lijepo prevario Madunovića i sa desetak metara pucao ravno u Šimunića. Tempo igre je izuzetno visok, ali domaći igrači pokazuju veliko srce te posljednjim atomima snage dolaze do zasluženog trećeg gola.

3:0 (78. minuta) – Ponovo je u središtu Karić, koji odbijenu loptu, svojim omiljenim udarcem, škaricama upućuje prema golu. Ona je već gotovo bila u mreži, kada na nju natrčava ponovo Mukaj i baca u delirij stadion Varteksa. Prednost Zagreba je time bila dostignuta.

Do kraja nije bilo mnogo igre, domaćini su se očito ispuhali, a gosti su vjerojatno bili šokirani takvim preokretom u samo 13 minuta. Na kraju je završilo identičnim rezultatom kao i u prvoj utakmici i obje momčadi su se spremale za jedanaesterce. Ipak, veliki hendikep za Varteks dogodio se prije kraja, u 88. minuti. Tada se ozlijedio njihov vratar Šimunić i vidjelo se da ne može nastaviti igru. Varteks više nije imao pravo na izmjene pa je tako ozlijeđeni Šimunić morao nastaviti igru. Izgleda da je vrataru Varaždinaca pukla Ahilova tetiva, ali morao je braniti te pokušati obraniti koji udarac igrača Zagreba.

Jedanaesterci:

Perić – lopta prolazi Šimuniću kroz ruke – 0:1
Šafarić – Tomić brani – 0:1
Osibov – neobranjivo u rašlje – 0:2
Sabolčki – Tomić u pravu stranu, ali lopta prolazi – 1:2
Štrok – lopta desno, Šimunić lijevo – 1:3
Kristić – puca slabo, Tomić brani – 1:3
Čižmek – Šimunić brani – 1:3
Drobne – lopta desno, Tomić lijevo – 2:3
Verhas – sigurno za polufinale - 2:4

Jedanaesterci su na kraju donijeli sreću Zagrebu. Šimunić sa praktički jednom nogom nije mogao, a Zagrebaši su bili presigurni. Posljednji udarac trebao je za domaće pucati Madunović pa se postavlja veliko pitanje zašto su od odgovornosti pobjegli Karić, Bjelanović ili Mukaj, koji su bili najraspoloženiji za postizanje golova na današnjoj utakmici.

Nakon susreta Nevenko Herjavec se uglavnom prituživao na suca Kurtovića i kukao, kako je za izvođenje jedanaesteraca odabran krivi gol. Jer gol na sjevernoj strani je, po njegovim rječima, Varteksov gol i tu je, u identičnoj situaciji u Intertoto Kupu, izbačen norveški Brann. Njegov prezimenjak, Anđelko je govorio kako treba još više pritisnuti igrače, jer ih se, kako je rekao, previše mazilo. Optuživo ih je za kukavičluk te za gubitnički mentalitet, ali sve je to uzalud jer dalje u polufinale ide Zagreb. “Pjesnici” u oba susreta nisu bili bolji, nego tek nešto sretniji. Ali i to je nogomet, i sve to daje draž kup utakmicama, koje su u Varaždinu uvijek rado gledane. Varteks još može pokušati kroz prvenstvo do Europe. Biti će teško, no prigoda je tu već u subotu, protiv istog suparnika, kada pobjedom mogu smanjiti prednost Zagreba na samo dva boda.

Izjave nakon utakmice:
Branko Karačić, trener Zagreba: “Mi smo u ovoj utakmici željeli povratiti formu, a iz prvog susreta smo imali ogromnu prednost. Od igrača sam tražio da danas uzmu loptu, da traže igru jer nam to može donijeti rezultat. Do isključenja je lagana, prividna inicijativa bila na strani Varteksa međutim nakon isključenja smo mi nevjerojatno pali i mislim da ne bi bilo nezasluženo da su oni prošlo dalje. Varteks nam je nanio veliku sramotu, a na kraju nas je spasio Sandro Tomić. To nam daje nadu da slijede bolji dani, ali nakon ovoga nisam optimist.”
Ivan Katalinić, trener Varteksa: “Na kraju sretniji ide dalje, jer mislim da smo mi bili bolji u obje utakmice. Jedanaesterci su uvijek sreća, mi smo još imali peh da nam se Šimunić ozlijedio, a nismo imali pravo zamjene. Mislim da smo možda kasno shvatili da možemo proći, i da taj rezultat od 3:0 rezultat prevelik. Tek kada smo stigli vidjeli smo koliko je to mali rezulata, ali nije bilo sreće.”
Sandro Tomić, igrač Zagreba: “Na kraju mi idemo dalje i to je najvažnije jer se nalazimo u polufinalu. Do crvenog kartona i pogotka mi smo igrali dobro, naročito u obrani. Onda smo neshvatljivo pali, nismo ispunili zadaće trenera i mogao je i Varteks proći. Mi smo bili sretniji i nalazimo se u polufinalu.”
Hrvoje Sklepić, igrač Varteksa: Mi smo i nakon prve utakmice znali da Zagreb nije bolji od nas za ta tri gola. Tako smo i postavili igru, dobro smo ušli u utakmicu i mogli smo i voditi na poluvremenu. Tu smo se malo ispuhali, slabo ušli u nastavak, ali smo drugi dio poluvremena odigrali dobro. Na našu nesreću kada smo se vratili u igru, ozljedio se Šimunić te smo eliminirali. No, treba ići dalje, i ova utakmica je pokazala da možemo dobro igrati te da ćemo biti još samo bolji.

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!