Vodeni sportovi

Rusija od niskog može i niže

Maja Giljanović • nedjelja, 30.10.2011.
Rusija od niskog može i niže
Foto: Kristijan Komarica

2000. godine sreli su se u polufinalu Olimpijskih igara u Sydneyju, a danas u kvalifikacijama hvataju posljednji vlak za odlazak na Europsko prvenstvo koje se u drugoj polovici siječnja održava u Eindhovenu. Vaterpolisti Španjolske u dvije su utakmice reprezentaciju Rusije ostavili na ukupno 14 golova zaostatka i prvi joj put u povijesti zalupili vrata europskih prvenstava.

Pet je reprezentacija svoju vizu za Europsko prvenstvo koje će se od 16. do 29. siječnja održati u Eindhovenu izborilo na EP-u Zagrebu u rujnu prošle godine - Hrvatska, Italija, Srbija, Mađarska i Crna Gora - po defaultu je kao domaćin kvalificirana i Nizozemska, a ovog vikenda popunjeno je i posljednjih šest mjesta.

I prije uzvratnih utakmica jednom nogom u Eindhoven su zakoračili Njemačka, Rumunjska, Grčka i Španjolska: Nijemci su u Gziri domaćina ostavili na 16:5, Rumunji u Tbilisiju Gruziju pobijedili 11:5, Grci u Ateni Slovačku 13:7, a Španjolska u Kirišiju Rusiju 13:6.

Susret Španjolske i Rusije ući će u povijest vaterpola potonjih, nacije koja je u doba Sovjetskog Saveza osvojila pet naslova prvaka Europe, ali od trećeg mjesta na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine kontinuirano gubi na ugledu. Okršaj je to bio dviju reprezentacija koje su u Sydneyju igrale polufinale Olimpijskih igara - Rusija je na koncu osvojila srebro, a Španjolska ostala bez medalje na četvrtom mjestu - 11 godina poslije Španjolska je peta na svijetu, a nakon Olimpijskih igara u Pekingu i svjetskih prvenstava u Rimu i Šangaju Rusija će dogodine prvi put od 1954. propustiti i Europsko prvenstvo.

Kvalifikacije za EP

Rumunjska - Gruzija 18:6 (11:5)
Makedonija - Francuska 12:4 (6:8)
Njemačka - Malta 21:6 (16:5)
Turska - Slovenija 9:9 (7:5)
Slovačka - Grčka 3:9 (7:13)
Španjolska - Rusija 11:4 (13:6)

Španjolci su i u uzvratu u Barceloni pobijedili bez da su se i oznojili: ponovno je bilo sedam golova razlike, ovog puta 11:4. I Grci, Rumunji i Nijemci pobijedili su i u uzvratu. Slovačka se protiv Grčke držala do poluvremena (2:3) da bi pukla u trećoj četvrtini (1:5) i na koncu izgubila 3:9, Rumunjska je Gruzijce među kojima su i Marko Elez, Marino Franičević i Marko Jelača potopila s tucet golova razlike (18:6), a Njemačka se još jednom poigrala s nedoraslim Maltežanima (21:5).

Turska je u prvoj utakmici Sloveniju u gostima pobijedila 7:5 i u Istanbulu izdržala. Igrači izbornika Veselina Đuhe izvukli su 9:9, ali za više od neodlučenog rezultata nisu imali snage. Do preokreta su zato stigli Makedonci protiv Francuske. U Parizu su izgubili 6:8, ali u Skoplju su odabranici zlatnog olimijca iz Seoula 1988. Igora Gočanina među kojima i Dalibor Perčinić, Edi Brkić, Igor Računica, Zdravko Delaš i Danijel Benić pobijedili 12:4 i po treći će put u povijesti nakon Malage 2008. i Zagreba 2010. zaigrati na Europskom prvenstvu.

Sudionice turnira vaterpolistica poznate su otprije: naslov iz Zagreba brani Rusija, srebro Grčka i broncu Nizozemska, a u Eindhovenu će mjesta biti i za Italiju, Mađarsku, Španjolsku, Njemačku i Veliku Britaniju.

Ždrijeb skupina u Gradskoj vijećnici u Eindhovenu održat će se 11. studenog u 20:45 sati, a parove će izvlačiti Luis van Gaal, Robin van Galen, Daniëlle de Bruijn i Pieter van den Hoogenband po kojem je kompleks u kojem će se EP održati i nazvan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!