Ostali sportovi

Sjajno finale UK Championshipa

Bojan Meštrović • ponedjeljak, 12.12.2011.
Sjajno finale UK Championshipa

Kasno u nedjelju navečer završen je UK Championship, najveći snooker turnir nakon svjetskog prvenstva. U finalu su snage odmjerili 22-godišnji Judd Trump i tri godine stariji Mark Allen, a obojica su pružila izvrstan meč uz mnogo visokih breakova.

Judd Trump mladi je Englez koji je postao profesionalac već sa 16 godina, a smatra ga se nasljednikom najtalentiranijeg i jednog od najvećih igrača u povijesti igre Ronnieja O'Sullivana. Ove godine Trump je napravio veliki iskorak u snooker elitu osvajanjem China Opena početkom travnja, a zatim i nekoliko tjedana kasnije dolaskom do finala svjetskog prvenstva, u kojem je nesretno poražen od Johna Higginsa. Prije ovog turnira bio je peti na svijetu.

Pobjednici

UK Championship održava se od 1977. godine, a Judd Trump je 18. igrač koji je uspio osvojiti naslov.

Najviše naslova:
Steve Davis – 6
Stephen Hendry – 5
Ronnie O'Sullivan – 4

Na putu do nedjeljnog finala imao je izrazito težak ždrijeb, prvo je morao svladati Dominica Dalea koji je u odličnoj formi, a meč je završio rezultatom 6:4. U drugom kolu čekao ga je već spomenuti trostruki svjetski prvak Ronnie O'Sullivan, ali Trump je i tu spretno i sretno slavio rezultatom 6:5. U četvrtfinalu je naišao na Stephena Maguirea kojeg je svladao rezultatom 6:3, a u polufinalu je pobijedio svjetskog prvaka iz 2010. godine Neila Robertsona s 9:7.

Mark Allen trenutno je najbolji snooker igrač iz Sjeverne Irske, a prije nedjeljnog finala bio je deseti igrač svijeta. Iako je tri godine stariji, profesionalac je kao i Trump postao 2005. godine. Najveći uspjeh prije nedjeljnog dvoboja bilo mu je polufinale svjetskog prvenstva 2009., a također je nastupio i u polufinalima UK Championshipa i China Opena prošle godine.

Ronnie najmlađi

Pobjedom u finalu UK Championshipa 1993. godine protiv Stephena Hendryja, sedmerostrukog svjetskog prvaka i najvećeg igrača u povijesti igre, Ronnie O'Sullivan je sa 17 godina i 358 dana postao najmlađi pobjednik jednog renking eventa.

U odnosu na svog protivnika, Allen je imao dosta lakši ždrijeb te je morao igrati protiv samo jednog nositelja, a to je u drugom kolu bio Ali Carter kojeg je pobijedio s 6:2. Prije njega svladao je Adriena Gunnella rezultatom 6:3, a u četvrtfinalu i polufinalu izbacio je Marca Fua (6:5) i Rickyja Waldena (9:7).

S obzirom na prethodne protivnike i pružene partije, Trump je u ovo finale ušao kao favorit, a to je i potvrdio osvojivši prvi frame nakon breaka od 70. Allen nakon podužeg drugog framea dolazi do izjednačenja, u trećem radi sjajan break od 141, a zatim osvaja i četvrti te na prvi odmor odlazi sa sigurnim 3:1 vodstvom. Nakon povratka, Trump osvaja sva četiri preostala framea u popodnevnoj sesiji i prelazi u vodstvo (5:3).

Finale se igralo po principu "najbolji od 19", tj. pobjednik je onaj koji prvi dođe do deset. Sukladno tome, u večernjoj sesiji preostalo je odigrati potencijalnih 11 frameova. Da to neće biti potrebno dao je nagovijestiti Trump koji je osvojio prve tri igre i sjajnim nizom (7 frameova zaredom) došao do uvjerljivog vodstva od 8:3. Allen breakovima od 139 i 129 smanjuje rezultat, ali Trump pobjeđuje u 14. frameu i dolazi na korak do pobjede (9:5).

Činilo se da je sve već gotovo, ali tada Allen osvaja tri igre u nizu i potpuno vraća susret u neizvjesnost (9:8). Ipak, Englez fenomenalnom igrom u 18. frameu i breakom od 91 dolazi do konačne pobjede, osvaja 100 tisuća funti iz nagradnog fonda i upisuje se u društvo velikana.

Koliko dobar snooker su pružila dvojica igrača može se iščitati i iz činjenice da je u deset večernjih frameova postignuto čak devet breakova od najmanje 74 boda. U cijelom finalu viđeno je pet centuryja (breakovi od 100+), četiri od kojih su djelo poraženog Allena.

Nakon osvajanja velikog trofeja pobjednik je izjavio: "Sjajan je osjećaj, a ovo je bio nevjerojatan tjedan. Doći ovdje i pobijediti nakon poraza u finalu svjetskog prvenstva izvrsna je stvar. Obojica smo na vrhuncu svoje igre, a ovo je Marku bilo prvo finale i iznenađen sam kako je dobro igrao. Ako nastavi ovako, neće imati problema u osvajanju sljedećih turnira."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.12.2011. u 15:25
    Nije se Hendry ustrtario nego je jednostavno malo ostario i previše počeo razmišljati o posljedicama promašaja, pa su mu strgali štap pa ga nije bilo godine dvje u vrhu. Ma dok ga se sjetim prištavi klinac s fudbalerkom nekakvom pobjeđuje steve davisa i kompaniju. Priceless. Utjera prvu kuglu i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • kaiser1312.12.2011. u 15:18
    @darac30 Koliko sam gledao Hendrya uvijek je bio safety igrač, za razliku od Ronnieja koji je pak suludi pot taker. E sad, ne pratim tak dugo snooker da znam kakav je Hendry bio u početku karijere, vjerujem da je po ondašnjim standardima bio sklon riziku, ali kasnije je ili igra evoluirala ili se... [više na forumu]
    kaiser13
  • Obrisan korisnik12.12.2011. u 15:08
    Ne znam, nisam gledao Hendrya dok je bio mlad, ali zadnjih 7-8 godina mi po ničemu nije najbolji igrač svih vremena.Meni on isto igra malo dosadan snooker, kao Selby. Ja nikako ne mogu prežaliti preminulog Huntera, koji je trebao postati velika zvijezda i van stola i na stolu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.12.2011. u 14:54
    @kaiser13 Hendry kao igrač s minimalnim preuzimanjem rizika? O čemu ti pričaš, on je najviše preuzimao rizika od svih tadašnjih igrača snookera kad je bio mlad. Tek se u zadnje vrijeme smirio.
    Obrisan korisnik
  • kaiser1312.12.2011. u 14:39
    @leonard cohen Ronnie svako malo najavi povlačenje u mirovinu pa se predomisli tak da mislim da ćemo ga još gledat koju godinu. Hendry je bio jako učinkovit igrač s minimalnim greškama u igri, ali i minimalnim preuzimanjem rizika i zato je bio pomalo dosadan. Slično ko i Sampras u tenisu.
    kaiser13