Vodeni sportovi

Hrvati prije EP-a kod "naših" Makedonaca

Maja Giljanović • četvrtak, 05.01.2012.
Hrvati prije EP-a kod "naših" Makedonaca
Foto: Sandro Donda

Hrvatske vaterpoliste koji u drugoj polovici siječnja na Europskom prvenstvu u Eindhovenu brane naslov osvojen prije dvije godine u Zagrebu u četvrtak u 20 sati čeka susret trećeg kola Skupine B Svjetske lige protiv Perčinića, Brkića, Računice, Delaša i Benića u kapici Makedonije u Skoplju.

Nakon što su u tradicionalnom izboru Sportskih novosti i u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora proglašeni pobjednicima u kategoriji najbolje momčadi 2011. godine hrvatski vaterpolisti okreću se novim izazovima: u drugoj polovici siječnja, od 16. do 29., u Eindhovenu igrači izbornika Ratka Rudića brane naslov europskih prvaka osvojen prije dvije godine u Zagrebu.

Svjetska liga, 3. kolo

Skupina A
Rusija - Velika Britanija (11.1.)
Skupina B
Makedonija - HRVATSKA (20 sati)
Skupina C
Turska - Rumunjska (19 sati)
Grčka - Španjolska (7.1.)

Rudić je igrače okupio prije tri tjedna u Dubrovniku. U Gružu su trenirali pet dana, a nakon božićnog odmora otisnuli su se put Padove. U Italiji su ostali do 30. prosinca: sa svjetskim prvacima i viceprvacima Europe odigrali su i jednu utakmicu i pobijedili ih 10:9. Nakon prve četvrtine rezultat je bio 2:1 za Hrvatsku, na poluvremenu je domaćin zaostajao 4:6, treća četvrtina završila je 8:8, a u četvrtoj je Hrvatska predvođena četvrtorostrukim strijelcem Sandrom Suknom postigla dva i primila samo jedan gol (10:9).

Tri dana, od 2. do 4., reprezentacija je provela u Rijeci i u srijedu se uputila u Skoplje na susret trećeg kola Skupine B Svjetske lige protiv Makedonije. Rudiću se na raspolaganje nakon oporavka od operacije vratio Paulo Obradović (Jug), Damir Burić (Pro Recco) i Fran Paškvalin (Primorje) još nisu sasvim spremni, a izbornik je kod kuće ostavio i Duju Jelovinu (POŠK), Anđela Šetku (Primorje) i Ivana Milakovića (Mladost).

TABLICA

Skupina A
1.Italija 2 +19 6
2.Velika Britanija 1 -8 0
3.Rusija 1 -11 0
Skupina B
1.Njemačka 2 +2 4
2.HRVATSKA 1 +1 2
3.Makedonija 1 -3 0
Skupina C
1.Rumunjska 2 +9 6
2.Grčka 2 +8 3
3.Španjolska 2 0 3
4.Turska 2 -17 0

13 igrača koji ulaze u zapisnik su Josip Pavić (Mladost), Andro Bušlje (Jug), Ivan Buljubašić (Primorje), Obradović, Samir Barač (Primorje), Miho Bošković (Vasas), Maro Joković (Jug), Frano Karač (Jug), Pavo Marković (Jug) Petar Muslim (Primorje), Sukno (Pro Recco), Nikša Dobud (Jug) i Ivan Krapić (Primorje), a Marko Bijač (Mornar) će nakon treninga utakmicu gledati s tribina.

14 igrača će i na EP, 13-orica će igrati, a jedan će biti u statusu rezerve i u slučaju nečije ozljede uskače u sastav. Nakon utakmice u Skoplju slijede tri dana odmora, a od 9. do 13. siječnja reprezentacija će se okupiti u Varaždinu. U Varaždinu će trenirati s Mađarima, s aktualnim olimpijskim pobjednicima odigrat će i utakmicu 11., a u Eindhoven se putuje dva dana prije početka EP-a, 14. siječnja.

TREĆI EP

I Makedonija će u Eindhoven i to na svoje treće Europsko prvenstvo u povijesti. Nakon Malage 2008. i Zagreba 2010. godine igrači zlatnog olimpijca iz Seoula 1988. Igora Gočanina u kvalifikacijama su bili bolji od Francuske. U Parizu su izgubili 6:8, ali u Skoplju su Francuze potpuno nadigrali i pobijedili ih 12:4.

Hrvatska je u skupini sa Srbijom, Crnom Gorom, Španjolskom, Njemačkom i Rumunjskom, a izbornik zaključuje: "Cilj je poznat, borba za medalju. Četiri-pet reprezentacija reflektira na najviši plasman, bit će teško, ali u posljednjem olimpijskom ciklusu još nijedno veliko natjecanje nismo završili izvan pobjedničkog postolja".

I Makedonija i Hrvatska dosad su u Svjetskoj ligi odigrale po jednu utakmicu. Sredinom studenog Hrvatska je u prvom kolu nakon 11:11 u regularnom dijelu Njemačku pobijedila tek boljim izvođenjem peteraca (16:15), a Makedonci među kojima su i Dalibor Perčinić, Edi Brkić, Danijel Benić, Igor Računica i Zdravko Delaš se sredinom prošlog mjeseca izgubili u Njemačkoj (5:8) koja s odigranom utakmicom više drži i čelo tablice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!