Vodeni sportovi

Srbi i Crnogorci u borbu protiv Hrvatske

Zvonka Keliš • nedjelja, 15.01.2012.
Srbi i Crnogorci u borbu protiv Hrvatske
Foto: EPA

Najbolje vaterpolske momčadi u Europi svoj put prema europskom vrhu započinju već sutra u nizozemskom Eindhovenu. Veliku poslasticu vaterpolskim zaljubljenicima na Europskom je prvenstvu donijela skupina B u kojoj su se, uz dakako Hrvatsku, našle i Srbija, Crna Gora, Španjolska, Njemačka i Rumunjska. Ova podosta teška skupina dat će itekako zanimljive dvoboje.

Večer uoči samog početka Europskog vaterpolskog prvenstva u nizozemskom Eindhovenu bacit ćemo oko na najjaču i najzanimljiviju skupinu na prvenstvu. Skupina B domaćin je nekolicini najboljih reprezentacija svijeta i Europe, a među njima se našla i reprezentacija Hrvatske. Njeni protivnici su izuzetno jaki Srbi, uvijek neugodni Crnogorci, solidni Španjolci te Nijemci i Rumunji.

Srbija

Od odvajanja od Crne Gore srbijanska vaterpolska reprezentacija nalazi se u samom vrhu europskog i svjetskog vaterpola. S gotovo svih natjecanja posljednjih godina srpski su se vaterpolisti kući vraćali s medaljom oko vrata, a na posljednjem Euru, održanom u Zagrebu, osvojili su brončano odličje koje u Nizozemskoj žele obraniti, ali i pretvoriti u ono još sjajnije. Iza Srba je i uspješna godina u Svjetskoj ligi gdje su u Firenci stigli do zlata, dok su se prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Šangaju okitili srebrnom medaljom.

Najvažniji i najpoznatiji član srpske reprezentacije, najbolji igrač Svjetskog prvenstva 2009. te Europskog prvenstva godinu kasnije, Vanja Udovičić, i na ovom će natjecanju imati veliku ulogu u krojenju srpskog puta, a uz njega tu je i najbolji vaterpolist svijeta Filip Filipović iz talijanskog Pro Recca.

Crna Gora

Crnogorska vaterpolska reprezentacija također spada u sam vrh i uvijek je neugodan protivnik našim reprezentativcima. Crna Gora je nakon odvajanja od Srbije osvojila zlatnu medalju na Euru 2008. te godinu dana kasnije u Svjetskoj ligi. Odličnu igru crnogorski su vaterpolisti pokazali i u Svjetskoj ligi 2010. godine kada su oko vrata stavili srebrno odličje.

Iako je momčad na Europskom te iste godine osvojila peto mjesto, a na Svjetskom prošle godine tek sedmo, činjenica je da je ova reprezentacija izuzetno neugodan i jak protivnik koji svakome može zadati velike probleme te stoga ima pravo ciljati na sam vrh ove skupine.

Španjolska

Reprezentacija Španjolske jedna je od najuspješnijih vaterpolskih momčadi na svijetu. Uvijek jaka momčad, posljednjih godina tik uz one najbolje, no ne i na najvišem postolju. Na Svjetskom je prvenstvu 2009. uzela srebro da bi dvije godine kasnije bila peta, u FINA vaterpolskom kupu dosljedna je te uzima broncu, dok na europskim prvenstvima ne bilježi vrlo dobre rezultate.

U Hrvatskoj je bila osma, dvije godine prije toga sedma. No za Španjolce se nikako ne može reći da su loši, dapače, oni su uvijek tu, uvijek vrebaju i uzimaju priliku koja im se pruži, uvijek mogu iznenaditi i pomrsiti račune protivnicima.

Njemačka

Nijemci se ne mogu pohvaliti pretjerano velikim rezultatima i ne mogu se svrstati u sam europski vrh, kao svoj najbolji rezultat u novije vrijeme pamte tek broncu u Svjetskoj ligi 2005. godine. Na Svjetskom prvenstvu prošle godine bili su osmi, dok su na Euru godinu dana ranije bili šesti. Moglo bi se reći, u borbi za sredinu. Iako se ne mogu uplesti u borbu za najsjajnija odličja, moguće je da nekoga, ukoliko ih se podcijeni, dobro namuče.

Rumunjska

Rumunji su u rangu Njemačke, a u svojoj povijesti oko vrata nisu stavili nijedno odličje, no uvijek su solidni te se kao i Nijemci bore za sredinu. Iako na posljednjih nekoliko Olimpijskih igara nisu sudjelovali, na Svjetskom su prvenstvu prošle godine bili 12., dok su u Europi nešto bolji te su tako na Euru 2010. bili sedmi. Zanimljivo će svakako biti vidjeti što su pripremili za ovo Europsko prvenstvo te koliko su napredovali s obzirom na protekle dvije godine. Borba za sredinu i pokoju višu stepenicu sigurno će biti velik motiv za njih.

Prognoza

Budući da prvo mjesto u skupini nosi izravan plasman u polufinale i dva dana odmora više nego što će imati druge reprezentacije, motiv za osvajanje prvog mjesta bit će velik za Srbe i Crnogorce koji bi po svemu sudeći trebali biti najopasniji hrvatski protivnici u ovoj skupini.

Nikako ne treba izostaviti ni neugodnu Španjolsku koju sve momčadi uzimaju s velikim respektom jer znaju da može itekako iznenaditi. Priča za sebe ovdje su ipak Njemačka i Rumunjska koje će pokušati izboriti mjesto u daljnjoj fazi natjecanja, no kvalitetom su dosta slabije od gore navedenih zemalja. Vrijedi reći kako će prema svemu sudeći borbe u skupini B biti one prave, napete, pune naboja te prije svega pravi užitak za gledanje svim zaljubljenicima u vaterpolo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!