Euro 2012. - Skupina D, 2. kolo, 18.01.2012, 20:10 h
Island
Island 34:32 Norveška
Norveška

Islanđanima završnica i prvi bodovi

Mihaela Bradovski • srijeda, 18.01.2012.
Islanđanima završnica i prvi bodovi
Foto: EPA

U drugom kolu Skupine D u dvoranu u Vršcu izašle su reprezentacije Islanda i Norveške. Nakon novih sat vremena igre norveška vrsta ostala je na uvodnim bodovima dok su Islanđani u novoj infarktnoj završnici ovoga puta bili momčad koja je na kraju imala razloga za slavlje...

Sjajni Erlend Mamelund pogotkom je otvorio dvoboj između Islanda i Norveške, no u idućih pet minuta parketom su dominirali Islanđani ušavši u mini 3-0 seriju. Od pete do devete minute obje su momčadi postizale po dva pogotka u nizu, uglavnom sve što su zapucali prema protivničkim vratima pronalazilo je put do njih. Nakon početnih +1 Norveškoj je prednost u 11. minuti ponovno vratio Mamelund.

Island je svojih +1 povratio sedam minuta kasnije, igru u prvom kolu poražene reprezentacije pogocima je predvodio Robert Gunnarsson, u prvih pola sata igre stopostotan baš kao i Mamelund. Isti je igrač pogodio i treći put za redom u 20. minuti, a nakon jedne od rijetkih obrana u prvom dijelu Pálmarsson minutu kasnije prednost svoje vrste po prvi puta diže na +2 nakon četvrte minute.

Teško protiv Gunnarssona i Mamelunda

Gunnarsson je s devet točnih šuteva utakmicu drugog kola završio kao najprecizniji pojedinac pobjedničkog sastava, a njegov uspjeh je tim veći što je ostao stopostotan u svojim pokušajima. Pogodak manje postigao je Sigurdsson, polovicu od te brojke postigao je s linije sedam metara. Stopostotan je na drugoj strani bio Bjornsen s pet golova, a duplo više postigao je Mamelund.

Norveški vratari Erevik i Medhus obranili su svaki po pet šuteva, Gustavsson jedan više, upravo onaj posljednjih koji se pokazao i ključnim, dok je Hreidar Levy Gudmundsson susret završio s tri obrane. I Island i Norveška s igračem manje bili su ukupno osam minuta. Norvežani su susret završili bez ijedne izborne prilike sa sedam metara.

Iako je pucački prvo ime Norveške, Mamelund, u idućoj minuti zaradio isključenje igra sastava Roberta Hedina nije izgubila mnogo, u završnici prvog dijela povukao je u prvom redu Hansen i do odmora je su i Norvežani uspjeli dohvatiti +2. Prva polovica okršaja drugog kola završila je rezultatom 18:20. Statistika četvorice vratara do odlaska na odmor nije bila nimalo impresivna - obje su reprezentacije skupile tek četiri obrane.

Na samom početku drugog dijela Islanđani su ponovili uvodne minute i nakon dvije minute igre nastavka na semaforu je stajalo 20:20. Dvije minute kasnije, prvi norveški pogodak u drugih pola sata postigao je Mamelund. U periodu od 32. do 39. minute igralo se pogodak za pogodak uz po samo dva pogotka sa svake strane, a prvih +3 u utakmici postavio je Samdahl na ulasku u posljednjih 20 minuta susreta. Odmah zatim islandsku mrežu pogodio je i Bjornsen, igrač s kojim je i započela ta 4-0 serija.

U 41. minuti Hansen zarađuje dvije minute odmora nakon prekršaja nad Gunnarssonom, no norveški su reprezentativci uspjeli odužiti svoj napad i Island je s igračem više na terenu uspio postići tek jedan zgoditak. Pálmarsson s dva gola, Petersson s jednim manje i vratar Gustavsson kreirali su u idućim trenucima brzu 3-0 seriju i Islanđani su u 44. minuti imali zadatak hvatanja jednog pogotka zaostatka.

Većinu vremena rezultatski, ali i prema dojmu egal utakmica u posljednjih je 10 minuta ponudila neizvjesnost bez obzira što su norveški rukometaši u njih ušli s dva zgoditka prednosti. Dramatična završnica s pravom se očekivala, u periodu od 51. do 53. minute Sigurdsson s dva i Olafsson s jednim vraćaju susret na njegov početak - na semaforu je stajalo izjednačujućih 30:30. Krizu Norveške svojim osmim pogotkom iz jednako toliko pokušaja produbio je šest minuta prije završetka Gunnarsson. Izbornik Hedin odmah je zatražio minutu odmora ne bi li njegova momčad uspjela konsolidirati svoje redove.

Iako je u svojim redovima imala raspoloženog Mamelunda i iako je završne minute prvog i sredinu drugog dijela iskoristila na najbolji mogući način, za preokret, odnosno prvu veliku seriju reprezentacija Norveške nije uspjela stići do druge pobjede na Prvenstvu. U posljednje dvije minute Erevik i Gustavsson svojim dvjema obranama uvelike su kreirali rasplet, no važnijima su se pokazale one posljednje dvije, koje su Islandu u zadnjih 60 sekundi ponudile da s 32:32 stignu do pobjede od dva pogotka razlike. Precizni su bili Svavarsson i Gunnarsson.

Euro 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Slovenija29:31Hrvatska
Island34:32Norveška
1Hrvatska 388:78+106
2Slovenija 390:91-12
3Island 395:97-22
4Norveška 380:87-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometEuro 2012.
  • Najnovije
  • Najčitanije

Euro 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Slovenija29:31Hrvatska
Island34:32Norveška
1Hrvatska 388:78+106
2Slovenija 390:91-12
3Island 395:97-22
4Norveška 380:87-72

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.01.2012. u 11:37
    super tekma, gledao sam ju sinoć! drago mi je da su islanđani dobili!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2012. u 23:02
    boze moj gledan ove rezultate utakmica i prema njima bi se moglo rec da ovdje moze svaka reprezentacija osvjit prvnestvo...pogledajte samo danas španjolska ostala x s mađarima a dobila francuze..srbi dobili dance...bit ce svega :)
    Obrisan korisnik
  • DeceiverOfFools18.01.2012. u 22:34
    odlična utakmica
    DeceiverOfFools