Carling Cup, finale, 26.02.2012, 17:00 h
Cardiff
Cardiff 2:3 Liverpool
Liverpool

Video: Liverpoolu Carling kup nakon drame

Ante Zovko • nedjelja, 26.02.2012.
Video: Liverpoolu Carling kup nakon drame
Foto: EPA

Osmi Liga-kup u svojoj povijesti osvojio je Liverpool na Wembleyju svladavši velškog drugoligaša Cardiff City nakon jedanaesteraca u epskom finalu.

Cardiff City - Liverpool 2:3** (1:0)

Carling kup, finale
Wembley, London

Cardiff City: Heaton, McNaughton (od 107. Blake), Hudson (od 99. Gerrard), Turner, Taylor, Cowie, Gunnarsson, Whittingham, Gestede, Mason (od 91. Kiss), Miller
Menadžer: Malky MacKay

Liverpool: Reina, Johnson, Agger (od 87. Carragher), Škrtel, Enrique, Gerrard, Adam, Henderson (od 58. Bellamy), Downing, Suarez, Carroll (od 104. Kuyt)
Menadžer: Kenny Dalglish

Liverpool je osvojio Carling kup nakon prave drame u kojoj je prvo morao preokrenuti rezultat, da bi na isteku produžetaka velška momčad iz svojeg prvog kornera stigla do 2:2. Redsima je ovo prvi trofej nakon 2006. i FA kupa te Charity Shielda.

U svojem prvom nastupu na novom Wembleyju Liverpool je počeo silovito. Nakon brze kontre Glen Johnson pogađa unutarnju stranu prečke s ruba kaznenog prostora, a Steven Gerrard odbijenu loptu šalje preko gola.

Rana prilika nije bila najava neke atraktivne predstave. Prva sljedeća prilika pretvorena je u gol, u 19. minuti. Bila je to lijepa akcija u kojoj je Miller dobro odmjerenim dodavanjem u šesnaestercu izbacio Joea Masona, a 20-godišnji napadač gura loptu između nogu Pepea Reine.

Redsi su potom zavladali terenom i propustili do poluvremena tri velike prilike. Adam u 32. puca pored stative s ruba šesnaesterca, u 39. minuti Gerrard ne koristi sjajno ubacivanje Downinga i gađa visoko preko gola, a u 44. kapetan pronalazi Agger u kaznenom prostoru. Njegov udarac glavom odlazi ravno u vratara Heatona.

U jeku napada Liverpoola Adam u 52. minuti pogađa braniča od čijeg se bedra lopta odbija u ruku i odlazi u korner. Tražio se jedanaesterac, ali namjere igranja rukom očito nije bilo.

Šest minuta poslije Dalglish je odlučio uvesti trećeg napadača, Craiga Bellamyja, bivšeg igrača Cardiffa, a Liverpool u 60. minuti poravnava rezultat. Carroll prvi dolazi do lopte iz kornera, Suarez glavom pogađa prečku, a Martin Škrtel na pravom je mjestu i zabija odbijenu loptu u mrežu.

Pritisak Liverpoola nije jenjavao. Ubrzo je broj njegovih kornera prešao u dvoznamenkastu sferu, dok Velšani do 70. minute nisu izveli niti jedan. Međutim, Cardiff je dvaput sjajno zaprijetio iz kontri. U 83. minuti Turner promašuje gol na suprotnoj stativi udarcem glavom, a u 88. Miller je pobjegao obrani Redsa i umalo pogodio Reinine rašlje. Heaton je pak u 86. ukrotio Adamov topovski udarac. Na kraju ni 95 minuta nije bilo dovoljno za određivanje pobjednika i otišlo se u produžetke.

S dvije izgledne prilike produžetke otvara Suarez, a bila je to samo najava Liverpoolove ofenzive. Carroll glavom promašuje gol za nekih pola metra, a Bellamyju zatim domaći braniči sprječavaju čist udarac na gol.

Dirk Kuyt čekao je svoju priliku do 104 minute i u 108. donio privremeno slavlje svojima. Nizozemac se sjurio prema šesnaestercu, njegov pokušaj ubačaja biva odbijen, a on loptu smjesta šalje u gornji desni kut.

Međutim, drama tu nije završena. Cardiff tek u 118. minuti izvodi svoj prvi korner, ali zlata vrijedan. Iz gužve Turner s travnjaka gura Reini drugu loptu kroz noge za jedanaesterce. Liverpool je poslije izborio svoj 18. i 19. korner, no ništa konkretno nije uspio iz njih postići.

Heaton odbija Gerrardov udarac u prečku, Miller pogađa desnu stativu, Adam puca preko gola, a Cowie je prvi precizan u drugoj seriji. Kuyt je zatim neumoljiv, a Reina brani pokušaj Gestedea. 1:1. Downing zatim dovodi Liverpool u vodstvo, Whittingham zabija za 2:2. Johnson postavlja 3:2, a u tragičara se prometnuo Anthony Gerrard, rođak Liverpoolova kapetana, koji promašuje cijeli gol.

Carling Cup

finale

Cardiff2:3 **Liverpool

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Carling Cup

finale

Cardiff2:3 **Liverpool

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.02.2012. u 18:33
    YNWA
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.02.2012. u 21:44
    Kup je tu i to je trenutno zbilja jedino što je bitno. Nakon gola u 118' i otvaranja penala, zbilja sam pomislio da prokletstvo Liverpoola nakon onog famoznog finala sa Milanom nema kraja i da mozda ova skupina igrača koji trenutno igraju u klubu ima poprilično luzerski mentalitet, ako ispusti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • johnny00826.02.2012. u 21:43
    svaka cast cardiffu, i hvala Bogu da je lpool napokon osvojio nesto! sad u lov na lp!
    johnny008
  • Weasley26.02.2012. u 21:33
    napokon jedan trofej u pravim rukama, već je bilo vrijeme da se nekaj osvoji, Go Reds!
    Weasley
  • JeremijaX26.02.2012. u 21:29
    Šteta... Zamalo Cardiff... :(
    JeremijaX