Nogomet

Video: Athletic Bilbao nastavio europski san

Igor Šestak • četvrtak, 29.03.2012.
Video: Athletic Bilbao nastavio europski san
Foto: EPA

U prvim četvrtfinalnim utakmicama Europske lige Bilbao je nastavio svoj europski san slavljem u Gelsenkirchenu, dok su ostala tri domaćina ostvarila barem minimalne prednosti uoči uzvrata koji su na rasporedu sljedećeg tjedna.

Schalke 04 – Athletic Bilbao 2:4
(Raul 22', 60'/ Llorente 20', 73', De Marcos 81', Muniain 90+3')

Athletic Bilbao nastavio je oduševljavati nogometnu Europu. Iako protiv Schalkea nisu odigrali lepršavo kao protiv Manchester Uniteda, stigli su do odličnog gostujućeg rezultata i nakon pobjede 4:2 u prvoj utakmici nalaze se nadomak polufinala. Igrači Schalkea su u većem dijelu utakmice bili bolji, ali mogu žaliti zbog velikog broja propuštenih prilika i loših obrambenih reakcija kod gostujućih pogodaka koje su olako primili.

Prve prilike na utakmici dogodile su se u 12. i 13. minuti. Za goste je iz dobre pozicije neprecizno pucao Llorente, dok je za domaće prvi zaprijetio Huntelaar, ali je također promašio okvir gola. Nakon prvih prijetnji, poveli su gosti. Nakon akcije po desnoj strani pucao je Muniain, domaći vratar Hildebrand nije uspio uhvatiti loptu, a Llorente se našao na pravom mjestu i pogodio za vodstvo Baska.

Ni puna minuta nije prošla, a Raul je već izjednačio. Farfan je uposlio Uchidu na desnoj strani kaznenog prostora, Japanac je ubacio nisku loptu na prvu vratnicu gdje je utrčao iskusni Španjolac i poravnao rezultat na 1:1. Rudari su nastavili pritiskati i nakon izjednačenja, ali do odmora nisu uspjeli postići novi pogodak iako su imali nekoliko dobrih prilika.

Drugo poluvrijeme bolje je otvorio Schalke. U 56. minuti glavom je pored gola pucao Papadopoulos nakon slobodnog udarca Matipa, a samo minutu kasnije snažan udarac Farfana obranio je Iraizoz. Vratar Athletica bio je nemoćan kod sjajnog voleja Raula u 59. minuti koji je odsjeo u lijevom kutu Athleticovog gola. Svoj drugi pogodak Španjolski napadač postigao je s ruba kaznenog kaznenog prostora nakon što Amorebieta nije dobro izbio loptu.

Nove dvije prilike imali su domaći u 65. minuti. Udarac Fuchsa zaustavio je Iraizoz, a u nastavku akcije Raul je pucao pored gola. Athletic se u nastavku malo vidjelo, o onda su iznenađujuće stigli do novog preokreta. U 73. minuti u kazneni prostor je ubacio Ibai, igrač koji je ušao na poluvremenu, obrana Schalkea je slabo reagirala i dozvolila Llorenteu da dođe do lopte i glavom postigne svoj drugi pogodak na utakmici.

Gosti tu nisu stali već su u 81. minuti stigli do drugog vodstva na utakmici. Još jednom je loše reagirao domaći vratar, ovog puta Schober, koji je na poluvremenu zamijenio Hildebranda. S desne strane je pucao Susaeta, Schober odbio loptu, a Oscar De Marcos pogodio za 3:2. Domaći su se tada potpuno otvorili da bi stigli do izjednačenja, propustili prilike Huntelaara i Raula, a Bilbao je kontrom stigao do dva pogotka prednosti. Susaeta je povukao po desnoj strani i uposlio Muniaina koji nije imao težak posao poslati loptu u nebranjenu mrežu.

Atletico Madrid – Hannover 96 2:1
(Falcao 9', Salvio 89'/ Diouf 38')

Atletico Madrid uspio je u 89. minuti stići do minimalne prednosti protiv čvrste momčadi Hannovera. Iako su Madriđani dominirali većim dijelom susreta, nisu uspjeli doći do uvjerljivije prednosti pa će u uzvratu i Nijemci imati veliku šansu za prolaz budući da su uspjeli postići gol u gostima.

Atletico je poveo u devetoj minuti kada je Gabi izveo slobodni udarac, a Falcao u kaznenom prostoru najviše skočio i glavom postigao svoj sedmi ovosezonski pogodak u Europskoj ligi. Atletico je dominirao i nakon vodstva, ali su gosti uspjeli doći do izjednačenja iz jedine prave prilike u prvih 45 minuta.

U 38. minuti zaspala je obrana Atletica. Potpuno sam ostao je na desnoj strani Stindl i poslao nisku loptu u kazneni prostor. Miranda nije uspio stići do lopte, a iza njegovih leđa utrčao je Mame Biram Diouf i klizećim startom poslao loptu iza leđa vratara Courtoisa.

U drugom poluvremenu Atletico Madrid je nastavio dominirati, a da ostvare kakvu takvu prednost uoči uzvrata pobrinuo se Salvio odličnim udarcem s ruba kaznenog prostora. Argentinac se tako pokazao kao odlično rješenje Diega Simeonea koji ga je uveo u igru u 70. minuti.

AZ – Valencia 2:1
(Holman 45+1', Martens 79'/ Mehmet Topal 51')

Jedini Španjolski predstavnik koji nije uspio doći do pobjede je Valencia. Šišmiši su poraženi s 2:1 na gostovanju u Nizozemskom Alkmaaru, ali su postigli gol u gostima pa im ostaje nada da u uzvratu mogu nadoknaditi zaostatak.

U prvom poluvremenu obje su momčadi imale nekoliko dobrih prilika, a najbolju je propustio realizirati Soldado u devetoj minuti. Najbolji gostujući napadač pravovremeno je utrčao na ubacivanje s lijeve strane, skrenuo loptu prema vratima, ali je vratar Alvarado uspio odbiti loptu u korner. Kada se već činilo da će momčadi na odmor bez golova, poveli su domaći.

Udarac iz kuta izveo je Simon Poulsen, a obrambeni igrači Valencije zaboravili su na Bretta Holmana koji je sjajnim volejem pogodio suprotni kut Valencijinog gola. Diego Alves na vratima Valencije bio je potpuno nemoćan.

Valencija se na odmoru uspjela pribrati i nakon samo šest minuta igre u drugom poluvremenu izjednačiti na 1:1. Pogodak za Šišmiše glavom je postigao Turčin Mehmet Topal, ali nije spasio Valenciju poraza. U 79. minuti za novo vodstvo AZ-a pogodio je Martens, a asistent je bio Holman, strijelac prvog pogotka.

Sporting – Metalist Kharkiv 2:1
(Izmailov 51', Insua 64'/ Xavier (11m) 90+1')

Treća utakmica koja je završila pobjedom domaćina od 2:1 odigrana je u Lisabonu između Sportinga i Metalista. Gosti su se još jednom predstavili u vrlo dobrom svjetlu i odlično parirali momčadi koja je izbacila Manchester City. U prvom dijelu su obje momčadi zaigrale dosta oprezno pa je nedostajalo uzbuđenja i golova.

Ipak, napadači su proradili u nastavku. Sporting je u 51. minuti uspio slomiti otpor žilavih Ukrajinaca. Odlično je po lijevoj strani prošao Capel, odigrao dupli pas sa suigračem i asistirao Izmailovu koji klizećim startom pogađa za 1:0. Na 2:0 povisio je Insua snažnim prizemnim udarcem s dvadesetak metara iz slobodnog udarca. Vrataru gostiju nije pomoglo loše postavljanje igrača u obrambenom zidu koji su se razmaknuli pa je lopta prošla između njih.

Gol nade za Metalist postigao je Cleiton Xavier iz kaznenog udarca kojeg je izborio Dević. Ukrajinci će tako na domaćem terenu imati dobru priliku za ulazak u polufinale što bi bio povijesni uspjeh kluba iz Kharkiva.

Europska liga, završnica

četvrtfinale

AZ Alkmaar2:1Valencia
Schalke 042:4Athletic Bilbao
Sporting2:1Metalist Harkiv
Atlético Madrid2:1Hannover 96
Valencia4:0AZ Alkmaar
Athletic Bilbao2:2Schalke 04
Metalist Harkiv1:1Sporting
Hannover 961:2Atlético Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Europska liga, završnica

četvrtfinale

AZ Alkmaar2:1Valencia
Schalke 042:4Athletic Bilbao
Sporting2:1Metalist Harkiv
Atlético Madrid2:1Hannover 96
Valencia4:0AZ Alkmaar
Athletic Bilbao2:2Schalke 04
Metalist Harkiv1:1Sporting
Hannover 961:2Atlético Madrid

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.03.2012. u 19:12
    Svi klubovi će dalje sa područja Pirinejskog poluotoka Valencia,Atl. Bilbao,Atl. Madrid i Sporting!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.03.2012. u 12:15
    Odlična utakmica sinoć, jedna od boljih ove sezone, puno bolji nogomet od one uspavanke večer prije između Milana i Barce...Svaka čast Baskima jer igraju sa srcem za razliku od Uniteda, Cityja, Tottenhama i sličnih klubova sa umišljenim zvijezdama kojima je Europa liga "ispod časti"...a u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.03.2012. u 09:13
    Hvala Baskima na neprospavanoj noći...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.03.2012. u 09:01
    Nisam siguran da li će mi ikada biti jasno zašto je Real otjerao Raula. Dva njegova gola i na terenu sjajan Schalke nisu bili dovoljni za pobjedu, bilo bi mi žao da s druge strane nije moj Bilbao.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.03.2012. u 07:48
    Mogu samo reci da su utakmice europske lige bile puno ljepse od onih u LP. Fascinira ucinkovitost Athletica u Europi i njihova brza igra samo mi nije jasan ovaj zgusnut raspored jer 31. vec igraju u Barceloni prvenstvenu pa se bojim da se nece stici ni otusirat posteno dotad,a kamoli spremit za tu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik