Rukomet

Kauboji Vikinzima pokazali mjesto

Iz Varaždina:Ivana Strahija • nedjelja, 08.04.2012.
Kauboji Vikinzima pokazali mjesto
Foto: Marlon Janiček

Iako su u posljednjih par mjeseci odradili hrpu važnih i velikih utakmica sa svojim klubovima, hrvatski rukometni reprezentativci ostali su odlični do kraja te su i u trećem susretu olimpijskih kvalifikacija u Varaždinu upisali pobjedu. Opet su, ovog puta u drugom poluvremenu, imali "žutu minutu", pa su s +7 došli na svega +3, ali je 31:28 na kraju bilo za Hrvatsku.

Hrvatska – Island 31:28 (18:15)

Varaždin, dvorana uz Dravu, gledatelja 4500
Kvalifikacijski turnir za OI, 3. kolo

Hrvatska: Losert (obrana 1), Alilović (obrana 13), Šunjić (obrana 1), Duvnjak 3, Lacković 4, Kopljar, Vori 2, Gojun, Horvat, Vuković 2, Batinović, Bičanić 6, J. Valčić 1, Čupić 9, Musa 1, Ninčević 3
Izbornik: Slavko Goluža

Island: Gustavsson (obrana 4) Svavarsson, Kristijansson 1, Sveinsson 1, Ingimundarson, Hallgrimsson 2, Atlason 5, Olafsson 5, Sigurdsson 8, Gudjonsson 3, Gudmundsson (obrane 9), Jakobsson, Gunnarsson, Karason 2, Ragnarsson 1
Izbornik: Gudmundur Gudmundsson

Sedmerci: 4/6, Island 2/6
Isključenja: Hrvatska 6 minuta, Island 10 minuta
Crveni karton: Gojun 25.

Premda su obje reprezentacije već osigurale svoje mjesto u Londonu, ipak je utakmica za prvo mjesto turnira imala svoju težinu, a Island i Hrvatska borili su se kako bi u ždrijebu preliminarnih grupa (30. svibnja) za Olimpijske igre imali bolju poziciju.

Hrvati su se s Islanđanima do sada susretali dosta puta, na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj 2011. godine Hrvati su Islanđane svladali s 34:33, dok su na nedavno završenom Europskom prvenstvu Srbiji Hrvati pobijedili s 31:29. Na toj, posljednjoj velikoj smotri, Hrvati su dakako bili brončani, dok su Islanđani podbacili zauzevši desteo mjesto.

Dijelom je za slabi rezultat u Srbiji Islanđanima bio kriv izostanak vedete, 38-godišnjeg Olafura Stefanssona, najboljeg strijelca Islanda u povijesti, koji je do Varaždina u dresu svoje države postigao čak 1500 pogodaka. No, izbornik Gudmundur Gudmundsson je kazao kako protiv Hrvata svog aduta neće koristiti: "Do sad smo ga dovoljno forsirali i nema smisla dalje opterećivati njegovo koljeno, izborili smo plasman na Olimpijske igre", rekao je islandski izbornik.

Umjesto Stefanssona Gudmundsson je u kadar stavio Sveinssona, a nedostajao mu je i Palmarsson. Time je posao Hrvatskoj unekoliko olakšan, no i naša je reprezentacija bez svoj najpoznatijeg igrača, Ivana Balića, kojeg muči rame, iz rostera je izostao i Manuel Štrlek, a u Varaždinu su problemi snašli Denisa Buntića koji je dobio upalu žlijezde i morao na kirurški zahvat, kao i Marka Kopljara, koji je zbog upale gluteusa imao ograničenu upotrebljivost.

U uvodnim minutama susreta jedini je hrvatski strijelac Čupić, kojem obranama pomaže Alilović, a Mirko je obranio i sedmerac Gudjunssona. Isključenje Vorija u petoj minuti nije negativno utjecalo na rezultat, a ubrzo potom Hrvatska odlazi u prvo svoje vodstvo, uz gol Duvnjaka (5:4).

Islanđani se drže u egalu dobrim protokom lopte, za kojeg u prvi mah Hrvatska nema odgovarajuće rješenje, no čim je proradio blok odmah se otišlo na +2, a za 9:7 pogodio je Bičanić. Hrvatska se drži na toj udaljenosti, no pred kraj poluvremena, u 25. minuti, neugodno je iznenadio crveni karton za Gojuna, koji je napravio prekršaj nad Hallgrimssonom.

Kraj utakmice za obrambeno snažnog Gojuna nije poremetio hrvatske redove, čak dapače, Ninčević diže na 16:13, a Lacković, na opće oduševljenje dvorane, pogađa za 18:14, topovskim šutom s devet metara. Na odmor se, nakon pogotka Sigurdssona, ide s 18:15.

U drugom poluvremenu Hrvatska nastavlja dizati razliku bez većih problema, Vori u 33. minuti pogađa za 20:15, a Čupić u 47. minuti postavlja +7. Losert brani neke pokušaje Islanđana, no Bičanić dvaput za redom ne iskorištava kontranapade, pa protivnici smanjuju na 28:23. Nizu promašaja pridružio se i Valčić, pa je u 29. minuti svega 29:26.

Nije baš zagustilo, ali je važno bilo realizirati napad, što polazi za rukom Musi, dok posljednji pogodak utakmice postiže, sa zvukom sirene, Sigurdsson.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Vugi709.04.2012. u 11:49
    Šta je Vori dobacio kod onog time-outa kad su svi prasnuli u smijeh??
    Vugi7
  • Obrisan korisnik09.04.2012. u 00:18
    jedino Kopljar moze dobiti upalu guznih misisca.. :D ali danas odlicna tekma, prava europska, brza!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2012. u 23:12
    Koja utakmica... Nemam riječi.
    Obrisan korisnik
  • LeBronWade08.04.2012. u 21:55
    ovaj islanđanin se brije ispod pazuha
    LeBronWade
  • Obrisan korisnik08.04.2012. u 21:16
    Ovo je bilo očekivano.Najveća je glupost što će na Oi opet biti samo 14 igrača,jer IHF je od sezone 09/10 dozvolio da se igra sa 16 umjesto do tada sa 14 igrača.To znači da će Ninčević,Vuković ili Buntić otpasti!!
    Obrisan korisnik