Nogomet

Video: Golijada u Madridu pripala domaćinu

Vedran Babić • četvrtak, 19.04.2012.
Video: Golijada u Madridu pripala domaćinu
Foto: EPA

Poslije prvih 90 minuta polufinalnih okršaja Europske lige bliži finalnom susretu u Bukureštu su momčadi Atletica iz Madrida i Sportinga iz Lisabona. Atletico je na svom terenu s 4:2 nadigrao Valenciju, dok je Sporting preokrenuo zaostatak i slavio s 2:1 protiv Athletica iz Bilbaa...

Atletico Madrid - Valencia 4:2
Falcao 18', 78', Miranda 49', Lopez 54'/ Jonas 45' + 3', Ricardo Costa 90' + 3'

Iako su pobijedili s 4:2 i odradili popriličan dio posla na putu do Bukurešta, nogometaši Atletica ipak su završili utakmicu s gorkim okusom u ustima. Tijekom svih 90 minuta bili su bolja momčad i dojam je da su zaslužili i uvjerljiviju pobjedu. No, u sudačkoj nadoknadi prvog i drugog poluvremena Valencia je iskoristila manjak koncentracije u domaćim redovima i sačuvala nadu uoči uzvrata na Mestalli.

Odmah od prve minute momčad Diega Simeonea nametnula je svoju igru i počela stvarati šanse. Diego i Adrian Lopez nisu bili precizni, no zato Falcao jest. Igrala se 18. minuta kada je Arda Turan nadmudrio Ramija i ubacio, a kolumbijski golgeter glavom sproveo loptu u mrežu.

Nakon toga inicijativu su preuzeli gosti i u 32. minuti umalo izjednačili. Baš je Rami pucao glavom poslije kornera, no lopta je otišla tik uz lijevu vratnicu vratara Courtoisa. Iako su pali u odnosu na prvih 20-ak minuta, domaći nogometaši nisu bili pretjerano ugroženi napadima Šišmiša. Ali, u sudačkoj nadoknadi primili su pogodak. Poslije kornera Rami je pucao glavom i bio neprecizan, no lopta se odbila točno na nogu Jonasa, koji se nalazio na drugoj vratnici.

U drugi dio utakmice domaćini su ušli puni motiva da vrate izgubljenu prednost. U tome su i uspjeli već u prvih deset minuta. U 49. minuti Diego je izveo slobodni udarac, a Miranda iskoristio loše postavljanje gostujuće obrane i glavom matirao Diega Alvesa. Pet minuta kasnije Topal je napravio kardinalnu pogrešku. Jeftino je izgubio loptu, koju je prihvatio Lopez, pretrčao svog čuvara i zabio za 3:1.

Atletico je nastavio dominirati i četvrti pogodak "visio" je u zraku. Alves je obranio dva dobra pokušaja Diega i jedan Turana prije nego što je u 78. minuti Falcao još jednom zasjao. S nekih 20 metara udaljenosti potegao je ljevicom. Lopta se od grede odbila u mrežu. Alves je ovaj put bio nemoćan.

Atletico je s prednošću 4:1 bio sigurna oklada za plasman u finale, no u trećoj minuti sučeve nadoknade Valencia je stigla do važnog pogotka. Tino Costa je ubacio iz kornera, a Ricardo Costa glavom pogodio za konačnih 4:2. Pogodak je to koji ipak vraća Šišmiše u igru uoči drugih 90 minuta.

Sporting Lisabon - Athletic Bilbao 2:1
Insua 76', Capel 80'/ Aurtenetxe 54'

Vrlo dobra utakmica u Lisabonu rasplamsala se u nastavku u kojem su postignuta sva tri pogotka. Baski su poveli preko Aurtenetxea, no domaćini su preko Insue i Capela u kratkom roku kreirali preokret i na uzvrat u Bilbao odlaze s prednošću 2:1.

U prvom poluvremenu bolji su bili domaćini. Već u prvih deset minuta stvorili su dvije dobre prigode. Prvo je Iraizoz obranio udarac Insue, a onda je Van Wolfswinkel pucao pokraj gola. Athletic je uzvratio preko Llorentea u 13. minuti, no njegov udarac glavom nije bio dovoljno precizan.

Do kraja prvog dijela Sporting je zaprijetio još tri puta. Pereira je pogodio vanjski dio mreže, Van Wolfswinkel ponovno je pucao malo pored gola, a u posljednjim trenucima Insua je propustio još jednu kvalitetnu šansu za vodstvo.

U drugih 45 minuta ponovno je bolje ušao Sporting, no Athletic je bio taj koji je poveo. U 54. minuti slobodan udarac Susaete pronašao je Aurtenetxea, koji je neometan na suprotnoj strani zatresao mrežu domaćih.

Pet minuta kasnije Amorebieta je uzdrmao vratnicu, a onda se Sporting probudio. Ponovno je u središtu pažnje bio Van Wolfswinkel, ali je još jednom bio neprecizan. Ubacio je Izmailov, a nizozemski napadač pucao glavom pored vratnice.

I onda, u razmaku od 76. do 80. minute Sporting je preokrenuo utakmicu naglavačke. Insua je glavom matirao Ruija Patricija za 1:1, a četiri minute kasnije Capel je prizemnim udarcem s 25 metara doveo svoju momčad u vodstvo.

Do kraja utakmice rezultat se više nije mijenjao premda je Carrillo bio blizu trećeg Sportingova pogotka. Athletic je u posljednjim minutama stisnuo domaćine i pokušao doći do izjednačenja, no nije uspio. Unatoč tome, šanse Baska i dalje su dobre s obzirom da su na domaćem terenu, uz frenetičnu podršku svojih navijača, ove sezone igrali posebno nadahnuto u Europi.

Europska liga, završnica

polufinale

Atlético Madrid4:2Valencia
Sporting2:1Athletic Bilbao
Valencia0:1Atlético Madrid
Athletic Bilbao3:1Sporting

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Europska liga, završnica

polufinale

Atlético Madrid4:2Valencia
Sporting2:1Athletic Bilbao
Valencia0:1Atlético Madrid
Athletic Bilbao3:1Sporting

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.04.2012. u 14:45
    Onaj gol Coste u 90 + im nije trebao, da je ostalo 4-1 bilo bi sve riješeno,ovako još tu može bit svega. Šišmiši su kući jaki kao beton.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2012. u 14:39
    Ja sam svršavao i ovako
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2012. u 14:06
    navijač sam sportinga i čestitam momcima na velikoj pobjedi..nadam se da u uzvratu mogu ostvariti odličan rezultat i otići do Bukurešta... samo mi je bzvz. pošto je polufinale zašto jednu utakmicu nisu stavili u ranijem terminu pa da su se mogle namiru odgledati obje tekme.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2012. u 12:10
    falcao je rodjeni killer napadac ovakvi napdaci danas izumiru njegovi golovi me podsjecaju na majstore poput inzaghija i raula a onaj drugi gol je i vise od nejgove klasike savrsenstvo premocan gol
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2012. u 11:26
    da falcao ima prilika koliko messi i ronaldo zabio bi preko 80 golova,ovo što je anton reko pa ja tog čovjeka nisam vidio da je promašio prigodu
    Obrisan korisnik