Nogomet

Austrija je kvalitetu pretpostavila kvantiteti

Sportaši U mreži • ponedjeljak, 26.03.2001.


Mladen Posavec

Gotovo sve europske lige imaju stanku zbog reprezentativnih obveza svojih momčadi. Eto idealne prilike za bolje upoznavanje s austrijskom ligom i njezinim klubovima. Naš Sportaš u mreži ovog ponedjeljka ponovno je Mladen Posavec, koji će vas u nedostatku klupskih uzbuđenja prošloga vikenda, bolje upoznati s austrijskim nogometom i našim predstavnicima u njemu. U vrijeme kad hrvatski nogomet već godinama luta po sustavima natjecanja i iz godine u godinu gubi na kvaliteti i interesu, Austrijanci su svakako jedan jako dobar primjer od kojeg bismo mogli puno toga naučiti...

Kao što sam prošli put rekao, Austrija grabi velikim koracima prema vrhu europskog nogometa. Sturm iz Graza je pravi dokaz te činjenice. Odličnim igrama Vastića i Kocijana, te izvrsnim vođenjem Ivice Osima, Sturm je unazad četri godine stalni gost Lige prvaka. No ne možemo reći samo "gost", nego i natjecatelj i to u pravom smislu te riječi. Ove godine u skupini druge faze natjecanja s Valencijom, Manchester Unitedom i Panathinaikosom, do posljednjeg kola borili su se za ulazak među osam veličanstvenih. Istina, za taj pothvat trebala im je čudesna pobjeda protiv Engleza od 3:0 i to na njihovom Old Traffordu, koju naravno nisu ostvarili. Usprkos porazu, Sturm je napravio veliku promociju za austrijski nogomet, ali i donio toliko potreban "financijski elan" za daljnje uspjehe kako na domaćem tako i na europskom planu.

Usporedbe radi, našim klubovima (barem za sada) prioritetni cilj je ulazak u elitni nogometni razred, a poslije "kaj se dogodi - dogodi" kak bi mi Zagorci rekli. No, Sturm već sada ima neke druge planove, a koliko su ti planovi realni to je već neka druga priča. Prije nekoliko godina u Austriji su bila samo dva ozbiljnja aspiranta za prvaka države - bečki Rapid i Austrija Memphis. No, došla su vremena kada na to mjesto ravnopravno s njima računaju Tirol (Innsbruck), Sturm (Graz), a s nešto manjim, ali ne i nerealnim očekivanjima GAK (Graz) i Austria Salzburg.

Pitanje koje se sada postavlja je - kako je do toga došlo? Evo kako. Sustav natjecanja se ne mijenja iz godine u godinu. Deset klubova igra četverokruzno, s tim da samo posljednjeplasirani ispada u niži razred natjecanja. Hrvatska koja je teritorijalno manja i ekonomski slabija, ide na varijantu Lige 16. Prosudite sami koliko je to u ovom trenutku "blagostanja pametno" i koliko se dobiva na kvaliteti proširenjem lige. Naši sjeverni "polususjedi” išli su na kvalitetu, umjesto kvantitete i u tome su uspjeli. Htio bih spomenuti da je prošlogodišnji prvak Tirol igrao Kup UEFA, dok je drugoplasirani Sturm igrao Ligu prvaka i daleko dogurao. Tirol se pokazao kao jedna odlična momčad i u Europi.

Talijanska Fiorentina nije mogla preko austrijskog prvaka u treće kolo, gdje je pak njemački Stuttgart dosta sretno pobijedio Tirol .Drugi predstavnik u Kupu UEFA GAK (Graz) također je posustao u trećem kolu od španjolskog Espanyola, a Rapid od našeg Osijeka. Dakle i ostali klubovi (a ne samo Sturm) igraju dosta zapažene uloge u Europi .Nije samo po onoj našoj "plesala je jedno ljeto" nego ti klubovi redovito prolaze prvo kolo natjecanja. Možda će netko reći "strašnog li upjeha" no ne zaboravimo da je to negdje i uspjeh, zar ne!?

Što sam time htio reći? Jedna solucija na koju je išla Austrija jest ta, da sa manjim brojem prvoligaša dobije na kvaliteti nogometa, povećanju gledatelja (veći broj derbija ) i to se pokazalo dobrim. Na početku prvenstva ne možete sa sigurnošću reći tko će biti prvak, a tko će u drugu ligu i to daje dodatnu draž. Rezultati klubova u europskim natjecanjima isto tako pokazuju ispravnost te njihove odluke

Što se tiče prvenstva, ove godine ono je ponovo neizvjesno. Prvak? Borba će se voditi izmežu Tirola, Austrije i Rapida, dok je Sturm platio cijenu nastupa u Ligi prvaka i za sada pokušava dostići zaostatak za vodećom trojicom. Borbu za ostanak predvodi moj Bregenz, dok su mu u pratnji Admira Wacker i LASK iz Linza .

Na kraju rezultati zadnja dva kola (25 ..i 26.) i tablica.
25. KOLO: Admira: Bregenz 1:1, LASK: Ried 2:0 , Sturm: Tirol 1:1,Austrija : GAK 0:1, Salzburg: Rapid 0:3
26. KOLO Tirol ..Austrija 1:2, Rapid :Sturm ( Vastic , Kocijan) 0 :0 ,Bregenz (Golemac , Posavec) : LASK( Pavlovic) 1 :2 Ried .: Admira (Mlinar) 0:1, GAK(Pamic) : Salzburg 1:1

TABLICA 1. Tirol 46
2. Rapid 46
3. Austrija Memphis 42
4. GAK 39
5. STURM 38
6. Salzburg 38
7. Ried 33
8. Bregenz 26
9. Admira 25
10. LASK 24

Jedna isprika Marku Topiću (BiH reprezentativcu, mojem bivšem siugraču u Varteksu), inače napadaču bečke Austrije, kojeg sam zaboravio spomenuti u proslom javljanju. Što se tiče naših igrača koji nastupaju u drugoj ligi, Klagenfurt (Vuković, Brnas , Kozniku) pobijedili su u derbiju Leoben (Pavlek, Grubor) našeg trenera Đuričića 2:0,a Mattesburg(Pinturić) igra sve bolje i osvaja bodove spasa.

Na kraju ovog javljanja puno pozdrava svim čitateljima Sport Neta i čestitke našoj reprezentaciji na pobjedi protiv Latvije!!!

Mladen Posavec

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!