Ostali sportovi

Odlazak najvećeg: Stephen Hendry obznanio povlačenje iz snookera

Bojan Meštrović • srijeda, 02.05.2012.
Odlazak najvećeg: Stephen Hendry obznanio povlačenje iz snookera

Činilo se oko deset sati navečer po lokalnom vremenu da je glavna vijest dana u Sheffieldu pobjeda Stephena Maguirea nad Stephenom Hendryjem u samo dvije sesije četvrtfinala. Nekoliko trenutaka kasnije, Hendry je zapanjio, rastužio svijet snookera obznanivši povlačenje iz sporta...

Sedmerostruki svjetski prvak i neupitno najbolji igrač snookera svih vremena povukao se iz natjecateljskog snookera. 43-godišnji Škot Stephen Hendry dominirao je ovim sportom godinama, na do tada neviđen način. Sa samo 21 godinom je 1990. postao je najmlađi prvak svijeta, a zatim je u narednih osam godina osvajao titulu još šest puta. Vjerojatno bi ta brojka bila i veća da mu nije nesretno slomljen štap na poznatom londonskom aerodromu.

Čovjeka koji je u karijeri, između ostalog, postigao 775 centuryja, napravio 11 maksimalnih breakova i osvojio 36 ranking turnira više nećemo gledati u ulozi natjecatelja. Ali, otišao je sa stilom, onako kako priliči pravome prvaku. Protiv Maguirea možda nije imao previše šanse, ali je na svojem posljednjem turniru ostvario maksimalni break i lakoćom izbacio još uvijek aktualnog svjetskog prvaka Johna Higginsa.

Hendry danas nije imao svoj dan, ali bez obzira na poraz, u knjigama će ostati zabilježen kao najveći koji je ikada igrao snooker. Na konferenciji za novinare poslije meča iznenadio je sve prisutne obznanivši odlazak: "Da sam osvojio prvenstvo, to bi bio još bolji način da otiđem. Oduševljen sam što sam napravio maksimum ovdje, moj odlazak je razlog zašto sam bio onako zainteresiran dok sam ga radio, bio sam presretan što će se to dogoditi na mojem posljednjem nastupu ovdje. Ovo nije trenutna i nagla odluka, razmišljao sam o tome zadnju godinu, a prije dva ili tri mjeseca odlučio da je bilo dovoljno."

Stephen Maguire nije krio oduševljenje što je prošao u drugo uzastopno polufinale u Sheffieldu, ali je također bio vrlo iznenađen odlukom svog sunarodnjaka. "Šokiran sam, nisam to očekivao, ali Stephen je očito vrlo dobro razmislio o svemu. Žao mi je što se povlači. Mislim da je prerano, ali on zna najbolje", izjavio je Maguire.

"Ostavio je nasljeđe. U mojim očima on je najbolji igrač koji je ikada uzeo štap u ruke i netko će morati osvojiti puno turnira i jako puno svjetskih prvenstava da bi mogao reći da je najbolji", zaključio je prvi polufinalist svjetskog prvenstva.

Blizu plasmana među četiri najbolja je i Matthew Stevens, koji nakon prve dvije sesije ima prednost 11:5. Ryan Day bolje je ušao u meč i nakon jutarnje igre vodio 5:3, no navečer je izgledao vrlo loše i promašivao lagane udarce. Stevens je poklone iskoristio i odnio svih osam frameova za veliko vodstvo.

U preostala dva meča odigrana je tek jedna sesija, a u drugi dan s prednosti od 5:3 ulaze Robertson nad O'Sullivanom te Carter nad Jonesom.

SP u snookeru, četvrtfinale:
Hendry – Maguire 2:13
Day – Stevens 5:11 *
Jones – Carter 3:5 *
O'Sullivan – Robertson 3:5 *

* - nastavak

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!