Rukomet

Interesantne i napete utakmice u Ligi za ostanak kao i u Ligi za prvaka

Ivan Dominik • srijeda, 09.05.2012.
Interesantne i napete utakmice u Ligi za ostanak kao i u Ligi za prvaka

Po dvije utakmice u Ligi za prvaka i Ligi za ostanak odigrane su u sklopu šestog kola završnice Premijer lige, osim susreta CO Zagreba i Splita u Spaladium Areni. Vrlo zahtjevne i napete utakmice u najvišem razredu hrvatskog rukometa, Ligi za prvaka, donijele su dva podosta iznenađujuća rezultata, budući da je Siscia slavila u Poreču, a Karlovac izvukao bod protiv jakog Nexea. Ništa manje interesantno nije bilo ni u Ligi za ostanak gdje su minimalnim pobjedama od jedan razlike bodove na konto upisali domaći Varteks protiv Gorice te gostujuća Dubrava kod Međimurja...

Liga za prvaka

Šesto kolo najbolje hrvatske rukometne lige dovelo je drugi najbolji hrvatski rukometni klub, našički Nexe, u goste Karlovačkoj banci u Grad na četiri rijeke. Opasni domaćini su nakon lošijeg starta u kojem je Nexe poveo s par golova razlike preuzeo inicijativu i rezultatsku prednost. Karlovčani su serijama od četiri pa od pogodaka do polovice prvog dijel izgradili prednost od 10:4. No, gosti iz Slavonije smogli su snage za povratak u susret te su ubrzo, također serijom golova, došli na zaostatak od dva razlike.

Utakmica se tada malo smirila te ušla u kolotečinu igre gol za gol, ali je sama završnica prvog poluvremena ponovno bila Nexeova. Momčad Kasima Kamenice probudila se pred sam odlazak na odmor, a trima golovima od kojih je dva zabio briljantni Franjo Lelić, Našičani su došli do rezultata 14:14, koji im je osiguravao početak "od nule" u drugom dijelu te kojim se otišlo na pauzu.

U nastavak su obje ekipe ušle oprezno s jačim obranama od napada pa se punih 20 minuta drugog poluvremena igralo gol za gol gotovo cijelo vrijeme. Tako je u 50. minuti ogleda stajao rezultat 23:23 s kojim su ušlo u finiš, međutim, odmah potom je domaćin nanizao četiri zgoditka te opet bacio Nexe u ponor. Rezultat 27:23 šest minuta prije kraja ponukao je goste da se ponovno trgnu i vrate se "iz bunara", a na njihovu im je sreću to i uspjelo, jer su u zadnje tri minute zabili četiri gola čime je postavljen konačan rezultat 29:29.

Franjo Lelić bio je najbolji pojedinac susreta, a ujedno i neuvjerljivih Našičana s deset golova iz 13 pokušaja, računajući i posljednji gol susreta za 29:29 u zadnjem napadu Nexea. S pet golova se Leliću pridodao Vedran Mataija s lijevog krila, dok su vratari skupili 11 obrana. Odlične Karlovčane do boda je predvodio Boris Batinić zabivši osam zgoditaka, Bruno Kozina dodao je pet golova, a fantastični su bili i vratari koji su zajedničkim snagama obranili čak 16 udaraca gostiju i time zaslužili remi svojoj ekipi.

Za razliku od izjednačene utakmice u Karlovcu, u Poreču je odigrana vrlo čudna utakmica između domaće i istoimene ekipe, koja je ugostila Sisciju. Dvije vodeće ekipe "regularnog" dijela sezone oprezno su ušle u susret u kojem je veći dio prvog dijel proveden u igri gol za gol. No, domaćin se ipak serijom golova uspio odvojiti te na odmor otići s prednošću 13:11. Međutim, nastavak je donio sasvim drugačiji dvoboj i bolju igru Siščana, koji brzo u drugom poluvremenu preokrenuli rezultat te poveli s dva razlike u zadnjih 20 minuta utakmice. Rezultatska se prednost do kraja još nekoliko puta mijenjala i prelazila s jedne strane na drugu, ali je presudila serija od tri gola gostiju u zadnje tri minute pa je Siscia pobijedila na kraju 24:23.

U utakmici koja je lako mogla otići i na stranu domaćina, za pobjednike je ipak najviše golova zabio Tihomir Baltić, njih šest, dok je ostatak ekipe iz Siska bio vrlo neefikasan. Zaslužni su za slavlje gostiju u Istri bili i vratari Siscije s 13 zajedničkih obrana. Gotovo isti učinak imala je i poražena ekipa kod koje su vratari također imali 13 obrana, dok je najbolji strijelac Stefan Vujić zabio šest golova. Međutim, Vujić je za njih potrošio 12 lopti, dok je Baltić s druge strane bio stopostotan. Stoga je, a i iz mnogih drugih razloga, pobjeda otišla na stranu gostiju.

Liga za ostanak

Vrlo uzbudljiv susret viđen je u Gradskoj dvorani u Varaždinu gdje je domaći Varteks di Caprio nadigrao lagano favoriziranu Goricu. Gotovo cijelo prvo poluvrijeme proteklo je u izjednačenom tonu, ali ja sama završnica pripala Varaždincima, koji su sa 17:15 otišli na odmor. U istom je ritmu nastavljen susret i u drugih 30 minuta, ali je Varteks čak uspio i podebljati svoju prednost za jedan gol. Varaždinci su umalo prokockali nemoguće jer su u posljednjih deset minuta ušli s prednošću od šest golova misleći da su napokon slomili Velikogoričane. Međutim, gosti su se vratili u egal sjajnom serijom od šest golova, ali im je priliku za osvajanje boda oduzeo Nikola Svetec golom u posljednjem napadu domaćih za konačnih 30:29.

Svetec je s deset golova bio i najbolji kod domaćina za koje su zadovoljili i mladi vratar Matej Ašanin s 34 posto obrana, odnosno njih 13 od ukupnih 15 vratarskih te Petar Rodik, koji je mrežu gostiju tresao šest puta. Kod poražene se momčadi najviše istaknuo Luka Sokolić s osam zgoditaka, dok ga suigrači baš i nisu pratili po broju golova. Sjajni su vratari uknjižili čak 18 obrana, no ni oni nisu bili dovoljni za pozitivan rezultat u Baroknom gradu.

U drugom su se susretu iste lige sastali Međimurje, koje je već dulje vrijeme na dnu ligaškog poretka, i Dubrava, klub iz hrvatske prijestolnice koja je doputovala u Čakovec. Uzbudljiva je utakmica bolje krenula na stranu domaćina, no gosti su brzo uhvatili priključak te su boljom igrom u prvom dijelu uspjeli i preokrenuti rezultat. Serijama golova u završnici prve polovice ogleda Dubrava je napravila finu prednost od četiri razlike pa se na poluvrijeme otišlo njenim vodstvom od 17:13.

Nastavak je bolje ponovno otvorio domaćin koji je i cijeli drugi dio odigrao bolje od Dubrave te je tijekom drugog dijel smanjivao svoj deficit. Međutim, iako je došlo vrlo blizu, Međimurje nije uspjelo uhvatiti potpuni priključak s gostima iz metropole, koji su na kraju slavili s 31:30. Najbolji u redovima Međimurja bio je Petar Sklepić sa sedam golova, dok su više nego solidni bili čuvari mreže Čakovčana skupivši 12 obrana. Kod pobjedničke je momčadi briljirao vratar Tin Badžek s 50 posto obrana, odnosno njih 23, dok je jednu dodao i drugi vratar Grahovac. Najbolji strijelac momčadi, a ujedno i utakmice bio je Goran Stojsavljević s 11 pogodaka, dok nitko drugi u gostujućem sastavu nije dao više od četiri gola.

Premijer liga - Liga za ostanak

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Varteks di Caprio37:34Ribola Kaštela
Međimurje30:31Dubrava
1Dubrava (+13)8546:497+4925
2Ribola Kaštela (+12)8575:471+10422
3Gorica (+9)8527:504+2319
4Varteks di Caprio (+6)8512:488+2414
5Međimurje 8423:623-2000

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga - Liga za ostanak

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Varteks di Caprio37:34Ribola Kaštela
Međimurje30:31Dubrava
1Dubrava (+13)8546:497+4925
2Ribola Kaštela (+12)8575:471+10422
3Gorica (+9)8527:504+2319
4Varteks di Caprio (+6)8512:488+2414
5Međimurje 8423:623-2000

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!