Rukomet

Poreč iznenadio Nexe u Našicama, Split svladao Sisciju

Ivan Dominik • subota, 26.05.2012.
Poreč iznenadio Nexe u Našicama, Split svladao Sisciju

Završena je još jedna sezona rukometne Premijer lige, a posljednja su kola u sva tri podrazreda lige kompletirana subotnjim utakmicama. U pet susreta odigranih diljem Lijepe naše domaćini su pobijedili u tri utakmice, ali su i gosti znali iznenaditi. Tako je iznenađujući domaći poraz upisao našički Nexe od Poreča, ali je postao viceprvak unatoč tome jer je i treća Siscia stradala u Splitu. Očekivani rezultati bili su dio Lige za ostanak, dok je Zamet potvrdio sjajnu formu i slavio u Vinkovcima...

Liga za prvaka

Najatraktivniji susret posljednjeg kola Premijer lige, uz raniji sraz CO Zagreba i Karlovca, bio je između novog/starog viceprvaka Nexea i odlične momčadi Poreča. Vrlo zanimljiva utakmica u kojoj nije bilo toliko rezultatske važnosti i naboja koliko želje igrača da se pokažu, završila je tijesnom i nadasve iznenađujućom pobjedom Istrana.

Momčad Poreča koja je u Našice stigla sa samo deset igrača, od čega jednim vratarom, odlično je ušla u utakmicu te je dugo držala izjednačen rezultat tijekom prvog poluvremena, a čak je u nekim trenucima bila i u vodstvu. Međutim, iako su se gosti odlično držali, Nexe je od posljednjeg izjednačenog rezultata u prvom dijelu (10:10 u 25. minuti) napravio seriju od 3:1 te je na odmor otišao s prednošću 13:11.

No, u nastavku je Poreč mnogo bolje zaigrao u oba smjera te se ubrzo vratio u utakmicu, a istu je prelomio serijom od tri gola kada je poveo 22:20 u 47. minuti. Nexe se vratio u egal, ali je izgubio snagu te su Porečani ponovno do posljednje četiri minute ogleda izgradili prednost od tri gola. Tu su prednost pokušali održati do kraja utakmice, Nexe se probao vratiti, ali nije išlo, i teškom borbom u završnici su Porečani došli trijumfa od 28:27.

Stefan Vujić zabio je osam golova za Poreč te je bio najbolji igrač i strijelac dvoboja, pridodali su mu se Ivica Gudić s pet zgoditaka i vratar Tomislav Sladoljev s 14 obrana. Na drugoj je strani kod šokiranih izabranika Kasima Kamenice prednjačio Ivan Slišković s pet golova, dok su Robert Markotić i Franjo Lelić mrežu gostiju "parali" četiri puta. Kod domaćina je izostala podrška čvrste obrane koja na čelu s vratarima nije funkcionirala jer su golmani imali zajedničkih 12 obrana uz 30 posto.

Nešto ranije u subotu popodne je Split na svom parketu dočekao Sisciju te ju je nakon sat vremena igre u izrazito efikasnoj utakmici ispratio bez bodova. Splićani su lošije otvorili utakmicu, gubili su većim dijelom prvog poluvremena što je rezultiralo 17:15 prednošću gostiju nakon polovice dvoboja. No, u nastavku su se domaći vratili već nakon osam minuta u egal, igrali su bolje iako je rezultat bio izjednačen tijekom cijelog drugog dijela, ali je Split bio koncentriraniji u završnici.

Utakmica je prelomljena serijom domaćih deset minuta prije kraja kada su zabili tri gola zaredom i tu prednost zadržali do kraja susreta. Jako tvrd, zanimljiv i težak susret ipak je donio neočekivanog slavljenika, ali su Splićani zaslužili osvojena dva boda. U pobjedi od 37:34 najviše je kod Splita zabio Anđelo Žeravica, devet golova, dok su kod poraženih Tomislav Nuić i Marko Kobetić postigli njih šest.

Liga za Europu

Vinkovačka Spačva odigrala je solidnu utakmicu protiv favoriziranog Zameta, ali je ipak izgubila od Riječana koji igraju u fantastičnoj formi. Gosti su bili bolji tijekom cijele utakmice, u prvom dijelu se Spačva držala samo petnaestak minuta, a onda je Zamet preuzeo inicijativu te do isteka 30. minute sagradio lijepu prednost od 19:17. U drugi dio je Zamet ušao u istom tempu, poveo čak šest razlike, ali je dvama uzastopnim golovima Vinkovčane u igru vratio Ivan Gazić.

Međutim, Zamet je ipak bio prejak protivnik koji je sagradio veliku prednost pred kraj utakmice, iako je Spačva u 52. došla na 30:30, te je pobijedio 35:32 u više nego interesantnom dvoboju. Kod domaćina se najviše istaknuo sjajni bivši hrvatski reprezentativac i igrač CO Zagreba, Ivan Pongračić, koji je unatoč tome što mu je vokacija lijevo krilo, odigrao čitavu utakmicu na srednjem vanjskom i zabio pet golova od šest šuteva te imao šest asistencija. Najviše golova za Spačvu dao je Ivan Šunda i to sedam, a devet je uz samo jedan promašaj zabio Mateo Hrvatin kod Riječana.

U drugom susretu i posljednjem u ovogodišnjoj ligi odigrali su u večernjim satima Bjelovar i Buzet, a momci iz Bilogore očekivano su slavili 25:20. Utakmica je bila izjednačena prvih pola sata (12:12), a onda je prevagnula domaća ekipa koja je prikazala bolji rukomet u drugom dijelu. Vrlo neizvjesan susret otišao je na stranu Bjelovara tek u posljednjih deset minuta, kada su domaći pri vodstvu od 21:20 zabili četiri gola u nizu, dok Istrani nisu poentirali niti jednom. Vratar Bjelovara Dubravko Grgić bio je najbolji domaći igrač sa 16 obrana, dok su trojica Bjelovaraca postigla po pet pogodaka. Za poraženu je ekipu šest golova dao Davor Šunjić, ali uz loš postotak šuta, a cijela je momčad odigrala utakmicu za zaborav.

Liga za ostanak

Jedina utakmica Lige za ostanak donijela je pobjedu Marine koja je tako pred svojim navijačima završila uspješnu sezonu. Stradao je Varteks 32:28 nakon 17:14 prednosti na poluvremenu, a gostujuća ekipa je "šaptom" pala bez da je ijednom povela u dvoboju. Odličnu predstavu Marine omogućili su Petar Topić s devet golova te vratari koji su imali 13 zaustavljenih udaraca Varaždinaca. Među igračima iz Baroknog grada izdvojio se Dominik Pecek sa šest zgoditaka, dok su dvojica vratara imala sjajnih 17 obrana, međutim, ništa nije pomoglo Varteksu da ostvari pozitivan rezultat u Dalmaciji.

Na kraju, Premijer liga je završena očekivanim Zagrebovim osvajanjem titule najbolje ekipe u državi, dok će drugo plasirani Nexe ponovno iduće sezone igrati u SEHA ligi. Niže plasirane momčadi izborile su plasmane u europska natjecanja, a iz lige je ispalo Međimurje, dok je još od ranije otpisana pulska Arena Jadrograd. Sljedeće sezone će u najjačoj hrvatskoj rukometnoj ligi zaigrati zagrebački Medveščak i prvak 1.HRL Vidovec - Bios.

Premijer liga - Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

RK Zagreb38:28Karlovac
Nexe Našice27:28Poreč
Split37:34Siscia
1RK Zagreb 10334:257+7720
2Nexe Našice 10303:283+2010
3Siscia 10264:286-229
4Split 10286:306-208
5Poreč 10238:267-297
6Karlovac 10279:305-266

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga - Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

RK Zagreb38:28Karlovac
Nexe Našice27:28Poreč
Split37:34Siscia
1RK Zagreb 10334:257+7720
2Nexe Našice 10303:283+2010
3Siscia 10264:286-229
4Split 10286:306-208
5Poreč 10238:267-297
6Karlovac 10279:305-266

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.05.2012. u 23:16
    ma kladili se Našićani protiv sebe,jer im nije trebalo!!
    Obrisan korisnik