Nogomet

Gomez: "Ne interesira nas što su oni izgubili protiv Danske"

Damir Žbulj • utorak, 12.06.2012.
Gomez: "Ne interesira nas što su oni izgubili protiv Danske"
Foto: EPA

Njemačka nogometa reprezentacija minimalnom je pobjedom otvorila ovogodišnji Euro. Strijelac odlučujućeg pogotka bio je Mario Gomez, koji je svjestan kako Elf u srijedu očekuje još teži protivnik, ranjena Nizozemska, poražena u prvom kolu od Danske.

Na samom otvaranju Europskog nogometnog prvenstva njemačka nogometna reprezentacija pogotkom Marija Gomeza 20-ak minuta prije kraja susreta stigla je do pobjede nad Portugalom. Gomez je u početnom sastavu prednost dobio ispred oporavljenika Miroslava Klosea, koji je bio glavna napadačka udarna igla kroz kvalifikacije, međutim, zdravi i spremni Gomez, opravdao je povjerenje koje mu je ukazao Joachim Löw te se na najbolji moguć način zahvalio izborniku, ali i suigračima te čitavoj naciji željnoj pobjeda na putu do osvajanja naslova.

"Stigli smo na Europsko prvenstvo kako bismo osvojili naslov, ali slične planove imaju i neke druge reprezentacije. Ne možete unaprijed kazati kako će Španjolska, Njemačka ili bilo koja druga ekipa postati prvakom. Mi ćemo naporno raditi kako bismo napredovali, kako bismo poboljšali svoju igru kroz nadolazeće utakmice, a tada imamo dobre šanse za uspjeh, naravno uz kvalitetu koju posjedujemo. Njemačka reprezentacija nije osvojila ništa 16 godina, ali trenutni sastav nema ništa s tim. Imamo mnogo novih i mladih igrača, bit će ovo jako težak turnir, ali želimo biti uspješni i naš cilj je poznat svima," naglasio je Mario Gomez.

Atmosfera u njemačkoj reprezentaciji je dobra, ali svi su svjesni kako je uvodno pobjeda samo jedan mali korak prema zacrtanom konačnom cilju: "Protiv Portugala smo odradili izuzetno tešku i zahtjevnu utakmicu i svi su vidjeli kako oni nisu ekipa kojoj ćete lagano uzeti bodove. Mi smo svjesni svojih potencijala, ali i znamo kako možemo odigrati puno bolje, Dobro je što smo pobijedili, ali puno stvari u toj utakmici nije bilo onako kako smo zamislili," poručio je Gomez za Uefa.com.

U srijedu je pred Njemačkom još jedan veliki ispit. Snage će odmjeriti s Nizozemskom, koja je kontinentalnu nogometnu smotru otvorila porazom i sigurno je kako će svoje prve bodove tražiti protiv Njemačke: "Nizozemci imaju izuzetno snažnu ekipu, bez obzira što su izgubili prvu utakmicu. Stvarali su puno prigoda protiv Danaca, nisu zabili, a nogometu vas protivnik često kazni za to. Bit će to protiv njih jedna tijesna i uzbudljiva utakmica, ali nas ne interesira što su oni izgubili u prvom kolu. Mi tražimo novu pobjedu," najavio je njemački napadač.

Jedan od junaka njemačke pobjede nad Portugalom bio je i Manuel Neuer, koji je u završnici utakmice s nekoliko odličnih vratarskih reakcija spasio svoju reprezentaciju primljenog pogotka.

"Nije mi važno što novine ili javnost misle o mojim izvedbama, važno mi je ono što mi treneri kažu nakon utakmice. Zajedno radimo analizu i raspravljamo jesam li u konkretnoj situaciji napravio pravilan vratarski izbor. Protiv Portugala sam bio gotovo bez posla do završnih desetak minuta, osim nekoliko neugodnih ubačaja. Ronaldov udarac bio je prvi 'pravi' u okvir, što nije nikada jednostavno zaustaviti," osvrnuo se njemački reprezentativni vratar na susret s Portugalom i njegovu izvedbu na toj utakmici.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Neuer je fantastičnom obranom udarca Varele pred sam kraj susreta sačuvao bodove i pobjedu Njemačkoj: "Pokušao sam mu zatvoriti kut, a njegov udarac otišao je u ono mjesto 'gdje muškarce boli najviše'. No, nije mi to u tom trenutku bilo važno. Lopta nije prošla, što je jedino bitno."

U srijedu Njemačku očekuje dvoboj s Nizozemskom, velikim susjednim rivalom i reprezentacijom koju su prošle godine u prijateljskom dvoboju nadigrali s 3:0. Tenzije će sigurno biti povišene, no ekipa koja je otvorila Euro porazom protiv Danske, sigurno će jurišati na prve bodove: "Odrastao sam u blizini granice s Nizozemskom, a često sam i tamo išao na ljetovanje. Igrao sam s dosta nizozemskih nogometaša u Schalkeu, danas dijelim svlačionicu s Robbenom u Bayernu. Za navijače, ali i za igrače bit će to jedna posebna utakmica."

"Svjesni smo njihove snage, znamo kakav napadački potencijal imaju. No, jedva čekam da se s njima ponovno susretnemo u jednoj natjecateljskoj utakmici," zaključio je Neuer razgovor za službene stranice Njemačkog nogometnog saveza.

Susret drugog kola u skupini B između Njemačke i Nizozemske na rasporedu je u srijedu, u 20.45 sati, a utakmica se igra na stadionu u Harkivu.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 01:11
    Svabe ce iskoristit ovakvu igru Nizozemaca, i dobiti...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 17:49
    biti če to pravi okršaj nizozemci moraju pobjedit
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 16:06
    ekipa koja ima najboljeg strijelca premiershipa i bundeslige u svojim redovima, a igra sa jednim napadačem zaslužuje ispasti u prvom krugu zbog kukavičluka. Nadam se da će im njemačka održat nogometnu lekciju!
    Obrisan korisnik