EP 2012., Skupina A, 2. kolo, 12.06.2012, 20:45 h, Varšava, nacionalni stadion
Suci: Wolfgang Stark, Jan-Hendrik Salver, Mike Pickel (Njemačka)
Poljska
Poljska
Jakub Blaszczykowski 57'
1:1(0:1) Rusija
Alan Džagojev 37'
Rusija

Video: Poljaci i Rusi "miroljubivo" remizirali u "ratničkoj" utakmici

Mišo Gulić • utorak, 12.06.2012.
Video: Poljaci i Rusi "miroljubivo" remizirali u "ratničkoj" utakmici
Foto: EPA

Nacionalni stadion u Varšavi i ovog je puta svjedočio novoj sjajnoj nogometnoj predstavi u kojoj su glavni protagonisti bili Poljaci i Rusi. Odlična utakmica, u koju su Poljaci ušli s imperativom dobrog rezultata nakon remija s Grčkom niti najmanje nije utjecala na njihovu izvedbu, a zaostatak s kraja prvog dijela, nadoknadili su početkom drugog, što je, s obzirom na viđeno, i najpravedniji ishod.

Poljska
Rusija
Poljska
Rusija
22
Przemyslaw Tyton
2
Sebastian Boenisch
13
Marcin Wasilewski
15
Damien Perquis
20
Lukasz Piszczek
5
Dariusz Dudka
(do 73')
7
Eugen Polanski
(do 85')
10
Ludovic Obraniak
(do 90')
11
Rafal Murawski
16
Jakub Blaszczykowski
9
Robert Lewandowski
Pričuvni igrači
18
Adrian Mierzejewski
73'
6
Adam Matuszcyk
85'
23
Pawel Brozek
90'
Trener
Franciszek Smuda
16
Vjačeslav Malafejev
2
Aleksandr Anjukov
4
Sergej Ignaševič
5
Juri Žirkov
12
Aleksej Berezuckij
6
Roman Širokov
7
Igor Denisov
8
Konstantin Zirjanov
17
Alan Džagojev
(do 79')
10
Andrej Aršavin
11
Aleksandr Keržakov
(do 70')
Pričuvni igrači
14
Roman Pavljučenko
70'
79
Marat Izmailov
79'
 
Trener
Dick Advocaat

U drugom dvoboju drugog kola skupine A Poljska i Rusija su nakon "ratničke" predstave, miroljubivo podijelili bodove s kojima i dalje ostaju s izglednim šansama za prolazak u narednu fazu prvenstva. Poljaci su od prve minute zagospodarili terenom, međutim, nisu bili precizni u završnicama, dok su Rusi svoju priliku iskoristili te na poluvrijeme odnijeli zgoditak prednosti, da bi nakon desetak minuta igre u nastavku stvari vraćene na početak (1:1), što se pokazalo i kao konačan rezultat

Poljski izbornik Francizcek Smuda je u odnosu na utakmicu protiv Grčke na teren od prve minute poslao vratara Tytona umjesto suspendiranog Szczenyja, a mjesto u prvih 11, preciznije u veznoj liniji, dobio je i Dudka umjesto Rybusa. S druge strane Nizozemac na klupi Rusije sasvim razumljivo utakmicu je počeo s istim snagama kao i četiri dana prije.

Po nepisanom pravilu ovog Eura, susret je od prvih minuta krenuo "100 na sat". Prvu polupriliku kreirali su Rusi, glavom je nakon kornera pokušao Ignaševič, međutim, blokirala je to poljska obrana.

Nije dugo trebalo čekati na odgovor domaćih, prilike su stizale nakon prekida, a najbliže zgoditku Poljaci su bili u sedmoj minuti nakon što je Obranik izveo slobodan udarac iskosa s desne strane, lopta preletjela sve igrače, no Malafejev je odličnim refleksom u zadnji trenutak spasio svoju momčad.

Igrač utakmice:

Jakub Blaszczykowski

Odlično je poljski kapetan izgledao u susretu protiv Rusije gdje se u potpunosti nametnuo suparnicima te maestralno dirigirao napadačkim akcijama svoje momčadi, dok je u obrani uvijek bio "prvi na zadatku". S druge strane odličnu partiju nadogradio je prekrasnim zgoditkom koji će sasvim sigurno konkurirati i za najljepši na Euru.

U nastavku istog napada Poljaci su izborili i svoj prvi udarac iz kuta, a nakon ubačaja u kazneni prostor najviši u buketu igrača bio je Boenisch čiji udarac glavom uspješno kroti odlični ruski vratar.

Na krilima glasnih navijača Poljaci su poslije prvih dvadesetak minuta djelovali sigurnije i kudikamo borbenije, a pozornost ruskih braniča na Lewandowskog i Blaszczykowskog, sjajno su koristili njihovi braniči ubacujući se iz drugog plana. U 17. minuti, nakon sjajne akcije,opravdano im je poništen i zgoditak zbog zaleđa.

Rusi kao da su svjesno čekali da se Poljaci ispušu u samom startu i nakon polovice igre u prvom dijelu i sami krenuli prema naprijed te kreirali nekoliko vrlo dobrih poluprilika. Prvo je nakon odličnog soloprodora Aršavina u prilici bio Keržakov, no njegov pokušaj bio je tek nastavak onog što je pokazao protiv Češke, dok je nekoliko minuta potom i sam Aršavin zaprijetio, ali dobro postavljen je bio poljski vratar.

Ključni trenutak:

Kao ključan trenutak, odnosno trenutke, svakako se može uzeti odličan ulazak u oba poluvremena Poljaka koji tako nisu dozvolili Rusima da nametnu svoj ritam, znajući da bi time riskirali "češku" sudbinu.

Za razliku od Poljaka koji nisu iskoristili trenutke svoje dominacije, Rusi su s druge strane bili neumoljivi. Kako to obično i rade oni najbolji, Džagojev je, nakon što je bio neprimjetan gotovo 37 minuta, iskoristio trenutak nepažnje poljskih braniča i sjajno reagirao nakon oštrog ubačaja Aršavina iz slobodnog udarca te glavom pogodio za veliko slavlje ruskih navijača na Nacionalnom stadionu u Varšavi.

Mogla je Poljska odmah u narednom napadu doći do izjednačenja, ali vrlo dobar udarac Blaszczykowskog neutralizirao je Malafejev. Dojam je nakon prvih 45 minuta da je ruski izbornik svjesno žrtvovao prvu polovicu prvog poluvremena, prepustio inicijativu domaćinu, te ih u zamku ulovio u kasnijoj fazi utakmice kada je za očekivati bio, sudeći po prvoj utakmici, njihov pad snage.

Po jedna odlična prilika sa svake strane obilježila je početak drugog dijela. Za Poljake u prilici bio Lewandowski, dok je s druge strane opasno zaprijetio najbolji ruski igrač Aršavin. Baš kao i u prvom dijelu domaćini su bolje izgledali na početku, samo što su za razliku od tada ovaj put ipak pronašli put do mreže, na radost većeg dijela gledatelja.

Statistika:

Poljska - Rusija

Udarci na gol 15-7
Udarci u okvir 9-3
Udarci van okvira 6-4
Posjed lopte 42%-58%
Korneri 4-6

Igrala se 56. minuta kada su po desnoj strani sjajno kombinirali suigrači iz Borussije Dortmund, Piszczek i Blaszczykowski, a potonji se potom izvukao prema sredini te s dvadesetak metara neobranjivo pogodio za 1:1 pored nemoćnog Malafejeva.

Uslijedilo je potom desetak minuta relativnog zatišja, i jedni i drugi kao da su "zbrajali dojmove" nakon izjednačujućeg gola, a "primirje" su prvi prekršili Rusi, međutim, Džagojev nije iskoristio izvanrednu priliku, točnije obranio mu je Tyton, da bi u narednom napadu Polanski testirao spremnost Malafejeva i uvjerio se u njegovu budnost.

Sredinom poluvremena, u razmaku od nekoliko minuta, ruski izbornik Dick Advocaat je zamijenio svoj prvi napadački par Džagojev - Keržakov s Pavljučenkom i Izmailovim, svjestan da ne smije dozvoliti olak prelazak Poljaka u fazu napada.

Nekoliko obostranih izmjena u samoj završnici kao da je malo "ubilo" ritam utakmice, nesvjesno su se obje momčadi malo povukle, nitko nije želio izgubiti i taj jedan bod koji je mnogo donosio objema reprezentacijama, stoga je na kraju susret i zaključen rezultatom postavljenim u 56. minuti, 1:1.

EP 2012. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Grčka1:2Češka
Poljska1:1Rusija
1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Grčka1:2Češka
Poljska1:1Rusija
1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 09:43
    Poljaci svuda okolo slave taj bod, te novinari pišu o spasitelju Kubi, a de facto im nije doneo gotovo ništa. I u slučaju da su jučer izgubili, također bi im trebala pobjeda da idu dalje...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 08:00
    Nadam se pobjedama poljske i rusije u zadnjem kolu i prolasku u četvrtfinale, rusi smiju i remizirati. Poljacima bi se mogao otvoriti put do polufinala ukoliko budu igrali protiv danske, no još svašta može biti u grupi b.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 01:25
    http://cs303214.userapi.com/v303214743/1797/pJWTKmBlOok.jpg   Zanimljiva fotka ?
    Obrisan korisnik
  • beaver13.06.2012. u 00:35
    citao sam biografiju Jakuba...skidam mu kapu do poda za ono sto je prosao u zivotu i gdje je zavsio. 99% takvih zavrsava u domu. "ruski voz" stao u Warsavi pa ce preko pirineja u cetvrtfinale - nadam se,. steta bi bilo jer igraju lijep nogomet
    beaver
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 23:53
    Mogu samo reći da uživam u ovom euru. Nema slabe utakmice, Svatko može biti nadigran, nitko nije autsajder. Ovo je veći gušt od lige prvaka. 
    Obrisan korisnik