Nogomet

Gomez: "Nismo napravili još ništa"

Damir Žbulj • petak, 15.06.2012.
Gomez: "Nismo napravili još ništa"
Foto: EPA

Njemačka nogometna reprezentacija pobjedama nad Nizozemskom i Portugalom otvorila si je put prema četvrtzavršnici Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. Međutim, Nijemci ne misle kalkulirati u posljednjem dvoboju s Dancima te najavljuju novu pobjedu.

Izgleda kako se Njemačka tek zagrijava za one prave utakmice na turniru, a već je upisala dvije izuzetno vrijedne i važne pobjede. I to ne protiv bilo kojih suparnika, nego su slavili u okršajima s Portugalom i Nizozemskom. Pred njima je posljednji susret u skupini, onaj s Danskom, dovoljan im je i bod za siguran prolaz, međutim jedan od njemačkih junaka na otvaranju natjecanja, Mario Gomez, vjeruje kako će njegova reprezentacija nastaviti pobjednički niz.

Usredotočeni Gomez

Gomez kaže kako ne obraća pažnju na svoj golgeterski učinak i najave kako može da naslova najboljeg strijelca turnira: "Spreman sam, zdrav i na ovom Euru želim potvrditi svoju dobru formu kroz protekle dvije godine. Upravo to sam i napravio kroz posljednje dvije utakmice. No, nismo napravili još ništa. Sve ovo će biti beznačajno ako ćemo uskoro morati kući. Želim da ova reprezentacija bude uspješna, da što dulje ostane na turniru. to je moj cilj, a sve ostalo doći će samo po sebi."

Gomez je briljirao u prve dvije utakmice na turniru. Postigao je sva tri njemačka pogotka, s jednim je osigurao bodove protiv Portugala, dva su bila dovoljna za slavlje protiv Nizozemske. Ako nastavi u ovom ritmu, Dancima se ne piše dobro: "Znamo da nam je dovoljan samo bod, ali mi želimo pobijediti i u posljednjem susretu u skupni. Mislim da je dobro što se ne smijemo opustiti i olako shvatiti suparnika, jer još uvijek naš plasman u četvrtinu finala nije osiguran," kazao je Gomez za stranicu Njemačkog nogometnog saveza.

"Najveći broj utakmica koje možete odigrati na turniru je šest. Tri u skupini i nadam se tri u knockout fazi, a nama nije problem da punom snagom odigramo svih šest. Bit će puno vremena za odmor i praznike nakon prvenstva," naglasio je njemački napadač.

Za Gomeza su uvodne pobjede izuzetno važne, jer još uvijek smatra kako su i Portugal, ali i Nizozemska kandidati za osvajanje naslova: "Naravno, i jedni i drugi još uvijek mogu do kraja. Obje utakmice bile su izuzetno uzbudljive. Ali, nije li pomalo ludo da nakon dvije pobjede još uvijek nemamo osigurani prolaz u četvrtfinale. To vam dovoljno govori o izjednačenosti ove skupine, ali i o kvaliteti samog natjecanja."

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Napadač Bayerna dobio je na ovom Euro priliku ispred Miroslava Klosea, no Gomez je opravdao povjerenje trenera, a pritom je i pohvalio odličnu suradnju s klupskim kolegom Bastianom Schweinsteigerom: "Bastian je u dva navrata pronašao pukotinu u njihovoj obrani, vrhunski me uposlio. On je ponekad nogometni genije, odlično čita igru i instinktivno može poslati takvu loptu u prostor. Često mu kažem 'znaš gdje sam, točno između dva braniča'."

Osvrnuo se Gomez na potenciranje rivalstva između njega i Miroslava Klosea, 34-godišnjeg reprezentativnog kolege i aktivne legende njemačke nogometne reprezentacije sa 63 postignuta pogotka u nacionalnom dresu: "Siguran sam kako se Miro osjeća, jer sam često bio u toj poziciji, gledajući utakmicu s klupe. Ali nema neke ljubomore ili ljutnje, jer, on zna da ću dati sve od sebe kad sam u igri, a ista stvar je i kada on dobije priliku. Oboje smo profesionalci i ova zdrava konkurencija dobra je za ekipu. U takvoj situaciji možeš napraviti dvije stvari, predati se i odustati ili kazati sam sebi 'bitan je cilj reprezentacije'. Možeš raditi naporno na treningu, podrediti se zajedničkom cilju i podržati suigrača na čije mjesto ciljaš u početnom sastavu,"

Schweini stalno gleda prema Španjolcima

"Ekipe koje igraju dobru obranu na ovom turniru dospjet će daleko. U puno situacija, još dok ste u napadu, treba početi razmišljati što će se dogoditi ako slučajno izgubite loptu. Idealan primjer za to je igra Barcelone ili Španjolske, gdje možete vidjeti kako se njihovi braniči dobro postavljaju, čak i dok još uvijek njihova ekipa ima posjed lopte. To je za mene savršena obrana," pohvalio je Schweinsteiger igru suparnika.

Iako je Gomez bio dvostruki strijelac protiv Nizozemske, u oba navrata fenomenalno mu je asistirao Bastian Schweinsteiger, koji je pohvalio svog kolegu iz napada: "Izuzetno je važno što imamo napadača kojem gotovo da i nije potrebna šansa kako bi zabio pogodak. Trenutno, svi imamo osjećaj kako se Gomez uvijek nalazi tamo gdje pošaljemo loptu."

Prema mišljenju Bastiana Schweinsteigera, njemačka nogometna reprezentacija mogla bi kroz naredne utakmice pokazati još i bolju igru: "U odnosu na Svjetsko prvenstvo prije dvije godine, zreliji smo, iskusniji. Protiv Nizozemaca, iako je bilo vruće i sparno, igrali smo jednostavno, pametno, odmarali smo se za vrijeme dok smo imali posjed lopte. Mogli bi u budućim utakmicama na još bolji način prezentirati naš stil i igru," kazao je za Uefinu službenu stranicu.

Njemačka svoj treći susret u skupini B, protiv Danske, igra u nedjelju u 20.45 sati, na stadionu u Lvivu.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 10:45
    Ma napravili ste Mario, za mnoge i previše.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 20:15
    Da oni otpadnu puno toga bi čudnoga se moralo poklopiti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 20:14
    njemci imaju najmanje potrebe za brigom
    Obrisan korisnik