Nogomet

Danska vjeruje u čuda, jer dogodilo se jedno prije 20 godina

Damir Žbulj • nedjelja, 17.06.2012.
Danska vjeruje u čuda, jer dogodilo se jedno prije 20 godina
Foto: EPA

Pred nogometašima Danske i Njemačke susret je trećeg kola u skupini B Europskog prvenstva, a snage će odmjeriti međusobno na stadionu u Lvivu. Iako su slavili u oba susreta, i protiv Portugala te protiv Nizozemske Nijemci sa šest bodova još uvijek nisu sigurni u prolaz. Danska se nada kako bi se mogao ponoviti sličan rezultat kao i prije 20 godina. Bili su to dani ponosa za njihovu zemlju i dokaz kako su u sportu čuda ipak moguća...

John Sivebaek, Kent Nielsen, Lars Olsen, Kim Christofte, John Faxe Jensen, Flemming Povlsen, Brian Laudrup, Torben Piechnik, Henrik Larsen, Kim Vilfort te naravno Peter Schmeichel zlatnim su slovima upisani u povijest danskog nogometa. U Švedskoj, prije 20 godina, golovima Jensena u 18. te Vilforta u 78. minuti porazili su u finalu Eura favoriziranu Njemačku, tada aktualne svjetske prvake.

Bila je to nevjerojatna godina za danski nogomet, a reprezentacija koja je u Švedsku na Euro stigla kao zamjena za Jugoslaviju, tada pod sankcijama zbog agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, otišla je do kraja i zaključila jednu lijepu nogometnu bajku.

Dva desetljeća kasnije, ogled ovih reprezentacija nije finalni, ali važnost utakmice nije baš puno manja. Obje reprezentacije traže prolaz u četvrtfinale Europskog prvenstva, Njemačka je u malo boljoj poziciji, no, Danska pobjedom sigurno osigurava prolaz u knock-out fazu.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Zanimljivo kako Nijemci i nakon dvije pobjede protiv nominalno najjačih suparnika u skupini, Portugala i Nizozemske, još uvijek nisu sigurni u svoj plasman u četvrtzavršnicu. Za potvrdu prolaza i prvog mjesta u skupini potreban im je barem bod u dvoboju s Danskom, dok njihovi protivnici traže pobjedu, kojom bi se sigurno plasirali među osam najboljih reprezentacija starog kontinenta.

Danska je u uvodnom susretu u potpunosti iznenadila Nizozemsku, upisala minimalnu pobjedu, koja bi joj u konačnici mogla osigurati mjesto u četvrtini finala. Pobjeda nad Njemačkom osigurava im taj cilj, ali i u slučaju remija mogu dalje, ukoliko Portugal izgubi. Danci si jedino ne mogu prištiti poraz, jer bi u tom slučaju sigurno pakirali kofere.

"Nismo se još uvijek kvalificirali. Bit će to neizvjesna, teška utakmica za nas, jer Danci još uvijek imaju šanse za prolaz u četvrtinu finala. Oni koji su dansku reprezentaciju prije početka natjecanja proglasili autsajderom skupine bili su potpuno u krivu. Mi smo oduvijek bili svjesni kakva prijetnja mogu biti te koliko su organizirani i opasni iz kontranapada. Ne mislimo ih podcijeniti, a nitko neće dobiti nikakav dan odmora. Napravit ću neku zamjenu samo ako smatram da će to biti korisno za momčad, a ne kako bih netko odmarao," poručio je njemački izbornik.

S trenerske ploče

Njemačka nogometna reprezentacija ostvarila je dvije uvodne pobjede, slavila protiv jakih reprezentacija Portugala i Nizozemske, ali je pokazala kako joj je forma u usponu te kako će do kraja turnira biti izuzetno opasan suparnik, jedna od favorita za dolazak do finala. Naravno, ukoliko osigura plasman u četvrtfinale. Sa šest osvojenih bodova još uvijek nisu sigurni, ali se nalaze u dobroj poziciji, gdje im je i bod dovoljan za prolaz. Iduću fazu mogli bi propustiti jedino ukoliko Portugal svlada Nizozemsku, a Danska slavi s bilo kojim rezultatom osim pobjedom s jednim pogotkom razlike, u kojem Njemačka zabije najmanje dva pogotka (1:0, 2:1).

Kažu brojke...

Njemačkoj je potreban minimalno neodlučeni ishod s Danskom kako bi se kao prvi plasirali u nastavak natjecanja, dok je njihovim protivnicima potrebna pobjeda za siguran plasman među osam. U slučaju neodlučenog ishoda, za Dansku igra Nizozemska, koja ih može pobjedom nad Portugalom pogurnuti u četvrtfinale Eura. Ako izgube, Danci nemaju nikakve šanse za prolaz.

I nakon dvije uvodne pobjede protiv Portugala i Nizozemske, njemačka nogometna reprezentacija mogla bi propustiti nastavak natjecanja, no, jedino ukoliko Portugal svlada Nizozemsku, a Danska slavi s bilo kojim rezultatom osim pobjedom s jednim pogotkom razlike, u kojem Njemačka zabije najmanje dva pogotka (1:0, 2:1 ili bilo koja pobjeda Danske s dva ili više golova razlike).

"Mi nemamo namjeru pomagati bilo kojoj ekipi. Jedino što nas zanima je plasman u iduću fazu natjecanja i to s prvog mjesta u skupini. Koja od ostalih ekipa se kvalificira u četvrtfinale, potpuno nam je nevažno," naglasio je u njemačkom samouvjerenom stilo izbornik Elfa Joachim Löw.

Tri pogotka u dvije utakmice izbacile su Maria Gomeza u glavnog protagonista Eura, ali i glavnu napadačku kariku njemačke reprezentacije. Iako je Löw hvalio Klosea pred susret s Dancima, bilo bi nevjerojatno kada bi se u vrhu napada odlučio za 34-godišnju legendu, a umjesto Gomeza, koji je sigurno u nevjerojatnoj formi. Upravo je Gomez jedini strijelac za Njemačku na ovom turniru i ukoliko Elf želi napraviti veliki rezultat, morat će mu se priključiti i ostali suigrači.

Ostatak ekipe vjerojatno će izgledati kao i u prve dvije utakmice, osim što njemački izbornik ne može računati na Jeromea Boatenga, koji je odlično odradio zadaće u prve dvije utakmice na poziciji desnog beka. Zbog žutih kartona nema pravo nastupa, a Löw bi kao njegovu zamjenu na teren mogao poslati ili Benedikta Howedesa ili Larsa Bendera.

Danska je na otvaranju slavila protiv Nizozemske, dok su protiv Portugala pokazali karakter, vratili su se iz rezultatskog zaostatka, poravnali na 2:2 golovima Bendtnera, ali su na kraju upisali minimalan poraz u samoj završnici tog dvoboja. Dvostruki strijelac Bendtner će i nizozemskoj obrani stvarati dosta problema, ali puno se očekuje i od Krohn-Dehlija strijelca pobjedonosnog pogotka protiv Tulipana, ali i od mladog Eriksena, koji još uvijek na turniru nije opravdao titulu nadolazeće zvijezde ove danske reprezentacije.

Danci će na Nijemce morati bez ozlijeđenog iskusnog Dennisa Rommedahla, dok bi Mikkelsen i Zimling trebali biti na raspolaganju izborniku.

Iz svlačionice

Morten Olsen najavio je prije dvoboja s Nijemcima kako je siguran da oni neće olako ući u utakmicu, iako im je za prolaz dovoljan i neodlučeni ishod: "Apsolutno sam siguran kako nas Njemačka neće podcijeniti, kako su to možda učinili prije 20 godina u Švedskoj. Svjesni su kako i možemo na svoj dan svladati bilo koju ekipu na svijetu. Ništa nije nemoguće i ciljamo na pobjedu. U svlačionici smo u prva dva kola osjetili i euforiju i katastrofu, želimo se ponovno osjećati kao nakon Nizozemske."

"Jedva čekamo susret. Ovo je skupina u kojoj su bile smještene velike ekipe, što su i utakmice pokazale. Njemačka je ipak pokazala malo više od ostalih reprezentacija, ali u posljednje kolo ulazimo svi sa šansom za prolaz. Ne može biti uzbudljivije," naglasio je danski izbornik.

Njemački kapetan Philipp Lahm svjestan je kao ih protiv Danaca ne očekuje lagana utakmica: "Svladali su Nizozemsku, a protiv Portugala su imali remi do posljednjih trenutaka utakmice. Težak su protivnik, dobro organiziran u obrani, brzi u protunapadu, s opasnim Bendtnerom. No, ja sam uvjeren u našu pobjedu i očekujem kako ćemo biti reprezentacija koja ćemo se u četvrtinu finala plasirati s devet osvojenih bodova."

Dvoboj Danske i Njemačke na rasporedu je u nedjelju, s početkom u 20.45 sati, na stadionu u Lvivu. Na susretu će pravdu dijeliti španjolska sudačka petorka, predvođena Carlosom Velascom Carballom.

EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Portugal2:1Nizozemska
Danska1:2Njemačka
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Portugal2:1Nizozemska
Danska1:2Njemačka
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 14:06
    Ma kakav Bendtner,pa taj ni u dinamu nebi mogao igrati!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2012. u 12:04
    spakovat će gomez barem 2 komada
    Obrisan korisnik
  • nido17.06.2012. u 12:03
    Ma kakve kalkulacije, tu ELF ulazi s namjerom da pobjedi na sve nacine i posto po to a sada sta se sve moze desiti heh to je vec nesto drugo pa da ispadnu...
    nido