EP 2012., Završnica, Polufinale, 28.06.2012, 20:45 h, Varšava, Nacionalni stadion, gledatelja: 50.000
Suci: Stephane Lannoy, Frederic Cano, Michael Annonier, Fredy Frautrel, Ruddy Buquet (svi Francuska)
Njemačka
Njemačka
Mesut Özil 90'+2' (11m)
1:2(0:2) Italija
Mario Balotelli 20', 36'
Italija

Video: Njemački stroj pokleknuo pred Balotellijem, Italija putuje u Kijev!

Josip Piršljin • četvrtak, 28.06.2012.
Video: Njemački stroj pokleknuo pred Balotellijem, Italija putuje u Kijev!
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Niti nakon 17 godina Njemačka nije uspjela pobijediti Italiju. U polufinalu Europskog prvenstva Azzurri su s 2:1 nadvisili Elf koji je dosad izgledao nepobjedivo. Junak utakmice bio je Mario Balotelli koji je s dva pogotka uništio nade Joachima Löwa i njegovih igrača da ponovno igraju finale sa Španjolcima. U Kijevu će se tako nakon tri tjedna ponovno sresti Prandelli i Del Bosque.

Njemačka
Italija
Njemačka
Italija
1
Manuel Neuer
5
Mats Hummels
14
Holger Badstuber
16
Philipp Lahm
20
Jerome Boateng
(do 72')
6
Sami Khedira
7
Bastian Schweinsteiger
8
Mesut Özil
18
Toni Kroos
10
Lukas Podolski
(do 46')
23
Mario Gomez
(do 46')
Pričuvni igrači
11
Miroslav Klose
46'
21
Marco Reus
46'
13
Thomas Müller
72'
Trener
Joachim Löw
1
Gianluigi Buffon
3
Giorgio Chiellini
6
Federico Balzaretti
15
Andrea Barzagli
19
Leonardo Bonucci
8
Claudio Marchisio
16
Daniele De Rossi
18
Riccardo Montolivo
(do 64')
21
Andrea Pirlo
9
Mario Balotelli
(do 70')
10
Antonio Cassano
(do 58')
Pričuvni igrači
22
Alessandro Diamanti
58'
5
Thiago Motta
64'
11
Antonio Di Natale
70'
Trener
Cesare Prandelli

Iako su u prve četiri utakmice izgledali vrlo moćno i bili su glavni favoriti za osvajanje naslova, Nijemci na kraju moraju priznati Talijanima da su ih nadmudrili. Četverostruki svjetski prvaci Euro su osvojili samo 1968. godine, a u nedjelju će imati priliku povećati tu brojku u velikom finalu protiv Španjolske na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

Njemačka je u polufinalni susret ušla sa sve četiri pobjede, dok su Talijani u 90 minuta dosad pobijedili jedino Republiku Irsku. Ipak, Elf je morao biti na oprezu jer do ovog susreta nikad nije pobijedio Azzurre na velikim natjecanjima. Njemački izbornik Joachim Löw mogao je na teren poslati najjaču postavu, dok Cesare Prandelli nije mogao računati na Ignazija Abatea, ali vratio se Giorgio Chiellini.

Igrač utakmice

S dva pogotka Mario Balotelli je definitivno zaslužio titulu igrača utakmice. Na najbolji je način ušutkao svoje kritičare, a posebno je lijep bio drugi gol snažnim udarcem pod gredu. S tri pogotka na kontu sada ima najveće šanse postati najboljim strijelcem Eura.

Utakmicu na Nacionalnom stadionu u Varšavi bolje su otvorili njemački reprezentativci koji su u početnim minutama stvorili nekoliko izglednih prilika. Već u petoj minuti bili su blizu pogotka kad je nakon kornera lopta došla do Matsa Hummelsa i krenula prema mreži, ali s crte je izbija iskusni Andrea Pirlo.

Nijemci su nastavili s pritiskom u uvodnom dijelu susreta dok su Talijani još izgledali loše na terenu. Gianluigi Buffon i Andrea Barzagli nespretno su reagirali u jednoj situaciji i prouzrokovali opasnost, a nedugo potom snažan je udarac uputio Toni Kroos. Azzurri su prvi put zaprijetili u 16. minuti, a nešto kasnije i poveli.

Antonio Cassano je na lijevoj strani okrenuo Hummelsa i uputio odličnu loptu na peterac Njemačke gdje se našao Mario Balotelli koji glavom pronalazi put do mreže Manuela Neuera. I drugi stoper u njemačkom sastavu, Holger Badstuber, loše je reagirao ostavivši previše prostora napadaču Manchester Cityja.

Ključni događaj

Drugi gol sasvim je presjekao Nijemce. Došao je u nezgodno vrijeme kada se Elf nije uspio oporaviti do kraja prvog poluvremena, a Talijani su u nastavku susreta mirnom igrom odolijevali napadima i zaključili susret u svoju korist.

Nakon pada u zaostatak Elf je krenuo nešto ofenzivnije prema vratima Buffona, ali sastav Joachima Löwa nije izgledao toliko ubojito kao u dosadašnjim utakmicama na Euru. Nedostajalo je kreativnosti i prodornosti, s druge strane Talijani su igrali čvrsto i "razbijali" sve protivničke napade, te prijetili iz kontri.

Na taj su način Prandellijevi izabranici došli do drugog pogotka čime su zadali težak udarac njemačkom "stroju". U 36. minuti Riccardo Montolivo je sa svoje polovice uputio fenomenalnu loptu za Balotellija, napadač Azzurra je prihvaća, oslobađa se Badstubera i razornim udarcem u same rašlje ostavlja Neuera nemoćnog za velikih 2:0. Tim se rezultatom otišlo na predah.

U skladu s tradicijom, Nijemci se nisu predali unatoč zaostatku od dva gola. Löw je na početku drugog poluvremena u igru ubacio Marca Reusa i Miroslava Klosea kako bi pojačao napadačku liniju koja je bila "odsječena" u prvom dijelu. Žestoko su krenuli, no u prvim minutama nastavka plavi su se uspjeli obraniti.

Njemačka - Italija

Udarci: 15/10
Udarci u okvir: 8/5
Posjed lopte: 54% / 46%
Prekršaji: 13/19

Italija se s ugodnom prednošću mogla povući, a uspjela je primiriti Nijemce koji su u nekoliko navrata došli u izglednu poziciju, no bez konkretnog učinka. Odličan je večeras bio Buffon, a istaknuo se obranom Ruesovog slobodnog udarca kojeg je odbio u vratnicu. Na drugoj je strani Claudio Marchisio imao dvije sjajne šanse, ali bio je neprecizan kao i Antonio Di Natale pred kraj dvoboja.

U sudačkoj nadoknadi Njemačka je dobila jedanaesterac nakon što je Federico Balzaretti igrao rukom u šesnaestercu, a uspješan je s bijele točke bio Mesut Özil. Ipak, bilo je prekasno za veliki preokret te je Italija mudrijom i efikasnijom igrom zasluženo slavila.


EP 2012. - završnica

polufinale

Portugal2:4 **Španjolska
Njemačka1:2Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - završnica

polufinale

Portugal2:4 **Španjolska
Njemačka1:2Italija

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis29.06.2012. u 20:27
    njemci su nam mušterije kao talijani a portugalce bi razvalili.
    cameosis
  • Obrisan korisnik29.06.2012. u 11:54
    jest da smo igrali u skupini sa finalistima,ali to nemora nista da znaci jer neka ti ekipa vise odgovara svojom igrom,ja mislim da bi mi prosli dosta losije u grupi sa recimo portugalom i njemackom
    Obrisan korisnik
  • Hektor33329.06.2012. u 11:30
    mi smo skoro skupinu prošli protiv finalista
    Hektor333
  • Obrisan korisnik29.06.2012. u 10:52
    Kako me ovo prvenstvo igrači vole razuvjeravat to je čudo jedno. Priznajem pljuvao sam po Striniću i Šifi i oni mi začepili usta, pljuvao sam po Balotelliju i on me eto noćas totalno ušutkao. Kako su stvari krenule još će Čop postati igračina u Dinamu :D 
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2012. u 10:08
    Što se finala tiče... navijam za Talijane od 1994 i uvijek su mi uz Hrvatsku najdraži. No ovo finale želim da dobije Španjolska, najbolja ekipa svih vremena je zaslužila rekord...
    Obrisan korisnik