Ostali sportovi

Na bijelim jedrima piše se nova hrvatska povijest

Piše:Ana Legradi • nedjelja, 15.07.2012.
Na bijelim jedrima piše se nova hrvatska povijest
Foto: Axel Heimken

Odbrojavanje do središnjeg sportskog događaja 2012. godine se bliži kraju. Hrvatski predstavnici su do posljednjeg dana mjeseca lipnja zapaženim uspjesima ušli u povijest hrvatskog sporta i izborili rekordni broj na Ljetnim olimpijskim igrama od osamostaljenja Hrvatske. U 18 sportova na borilišta izlazi 110 sportaša i sportašica u dresovima s kvadratićima pod jednim motom "Brže, jače, više", a neupitno je kako se svi nadaju ukupnom dvoznamenkastom broju osvojenih medalja. Hrvatska će u Londonu po pitanju pojedinačnih sportova biti najbrojnija u jedrenju gdje se skrivaju glavni aduti za prvu hrvatsku olimpijsku medalju u ovoj disciplini.

Za hrvatsku ekipu vrhunskih sportaša i sportašica te osoblje koje će o cijelom timu brinuti preostalo je planiranje sitnih detalja. Ciljevi su odavno zadani, gledateljima pred malim ekranima i rijetkim sretnicima na stadionima, plivalištima i ostalim poprištima olimpijskih disciplina preostaje čekati početak najiščekivanijeg događaja ove godine.

Vodeni sportovi

Najviše predstavnika u pojedinačnim sportovima Hrvatska će imati u jedrenju, njih 12, a sve oči će biti uprte u proslavljeni prošlogodišnji zlatni par iz Helsinkija. Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470 svoj drugi nastup na OI su osigurali broncom u Perthu. Jedriličarski par je prošle godine primio nagradu HOO-a u kategoriji najuspješniji sportski par, štafeta ili posada, a u Weymouthu jedre za prvo olimpijsko odličje.

Hrvatske dame u jedriličarskoj posadi su Tina Mihelić (Laser Radial), Enia Ninčević (470w) i Romana Župan (470w). Mihelić se dva puta okitila zlatom na Europskim prvenstvima, u Charlottenlundu 2009. godine i Tallinu 2010. godine, a prošle je godine u Helsinkiju bila srebrna.

Luka Mratović će jedriti u klasi RSX dok Petar Cupać i Pavle Kostov, uz normu iz Pertha gdje je bio 25., jedre u disciplini 49er. Braća Dan i Marin Lovrović su u svibnju 12. pozicijom na Svjetskom prvenstvu u klasi Zvijezda uplovili u sigurnu luku kao posljednji hrvatski jedriličari kandidati za Igre. Na istom je turniru srebro u klasi Laser uzeo Tonći Stipanović, a normu za jedrenje na Weymouthu ili Portlandu ostvario je prošle godine na SP-u u Perthu.

Srebrni Ivan Kljaković Gašpić iz Helsinkija u Londonu nastupa u klasi Finn na svojem drugom nastupu na Igrama.

Hrvatske veslače predstavlja četverac na pariće u sastavu braća Mladen i Valent Sinković, David Šain te Damir Martin, brončani na SP-u u Bledu prošle godine. Potencijalni B kandidat za OI Mario Vekić se drugim mjestom na kvalifikacijama u disciplini samac izborio za svoj drugi nastup na OI.

Pod budnim okom najuspješnijeg hrvatskog trenera Ratka Rudića hrvatski vaterpolisti ove godine plivaju za medalju, nadamo se prvu nakon srebra u Atlanti iz 1996. godine. Let za London su si osigurali broncom sa SP-a 2011. godine u Kini. Najave nakon nastupa u Pekingu, o osvajanju medalje u Londonu, daju nam naslutiti kako ekipa od 13 najboljih hrvatskih vaterpolista iz glavnog grada Velike Britanije u Zagreb dolazi s medaljom oko vrata ili u ruci, sve ostalo neće biti uspjeh.

Hrvatski plivači su, kako bi se kvalificirali za plivačka natjecanja na OI, morali ostvariti tzv. olimpijsko kvalificirajuće vrijeme (OQT - Olympic Qualifying Time) ili olimpijsko selekcijsko vrijeme (OST - Olympic Selection Time). Prema ovom, novom, načinu kvalificiranja nastup su izborile Kim Daniela Pavlin na 200 metara leđno i 200 metara mješovito, Sanja Jovanović na 100 metara leđno te Mario Todorović na 50 metara slobodno.

Splićanka Karla Šitić izborila je Hrvatskoj jedinog predstavnika u daljinskom plivanju. Na kvalifikacijama u portugalskom Setubalu je doplivala do desete pozicije, dovoljno da se upiše u hrvatsku povijest. Svoj najbolji nastup ova 20-godišnjakinja je postigla na EP-u u Eelatu 2011. osvojivši peto mjesto na 10 kilometara.

Hrvatska ove godine ima jedinog predstavnika u disciplini kajaka (slalom). Dinko Mulić je na Europskom prvenstvu u Augsburgu ove godine postigao normu za svoj drugi nastup na Olimpijskim igrama. Prvi puta je nastupao s 21 godinom u Ateni 2004. godine.

Atletika

Na Kraljici svih sportova nastup u Olimpijskom stadionu si je osigurala hrvatska rekorderka i dvostruka svjetska prvakinja Blanka Vlašić. Splićanka je normu ostvarila na mitingu Dijamantne lige u Shanghaju, prije godinu dana. No, zbog ozljede koju nikako nije uspjela sanirati, Vlašić je odustala od nastupa. Umjesto Blanke Vlašić u skoku u vis nastupiti će Ana Šimić koja je ostvarila B olimpijsku normu.

Jedina hrvatska predstavnica u maratonu, 28-godišnja Lisa Christina Stublic, je ujedno prvi hrvatski atletičar uopće koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u atletskoj disciplini maraton. Na maratonu u Linzu 10. travnja prošle godine postavila je normu za OI. Rođena u Waterburyju, 2008. godine je doselila u Hrvatsku, zemlju svojih predaka, a ovo joj je prvi nastup na Igrama. Na Međunarodnom mitingu u Kingstonu (Jamajka) Nedžad Mulabegović je postavio treći hrvatski rezultat svih vremena s osobnim rekordom od 20,66 metara u bacanju kugle i time osigurao vizu za Veliku Britaniju.

U disciplini bacanja diska status kandidata su ostvarili Martin Martić i Roland Robert Varga te Sandra Perković. Mlada hrvatska bacačica diska je normu postavila u ožujku ove godine na Otvorenom zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske održanom u Splitu. Nakon šest mjeseci pauze zbog suspenzije na doping testiranju Perković se u formu vratila sjajnim rezultatom u Splitu, sa 66,85 metara u drugom hicu upisala je svoj najbolji rezultat sezone.

Najmlađa osvajačica naslova europske atletske zvijezde u usponu iz 2010. godine je na mitingu Dijamantne lige u Parizu zauzela drugo mjesto i tako u svom četvrtom ovogodišnjem nastupu Dijamantne lige po prvi put ostala bez pobjede nakon uspjeha u Šangaju, Eugeneu i Oslu, no u redoslijedu diskašica uvjerljivo vodi s 14 bodova. Kvalifikacije diskašica u Londonu na rasporedu su 3. kolovoza, a finale 4. kolovoza.

Put Temze odlazi András Haklits u bacanju kladiva. Ovaj talentirani sportaš bilježi četvrti nastup na Ljetnim igrama i jedan na Zimskim iz Vancuovera gdje se na poziv Ivana Šole okušao u bobu. Nikolina Horvat nastupa u disciplini 400 metara s preponama, a Ivan Horvat u skoku s motkom.

Borilački sportovi

Po prvi puta vizu za London su u hrvanju osigurali blizanci Žugaj, Neven i Nenad. Neven je najbolji uspjeh u karijeri upisao prošle godine u Istanbulu, osvojivši brončanu medalju na SP-u. U Londonu će nastupati u grčko-rimskom načinu do 74 kilograma. Na istom prvenstvu Nenad je ostvario 11. mjesto, a vizu za Igre je dobio nakon drugog mjesta na kvalifikacijskom turniru u Taiyuanu ove godine. Nastupa u grčko-rimskom načinu do 84 kilograma.

Ove godine na OI putuju dva judaša, Tomislav Marijanović (do 81 kilogram) i Marijana Mišković (do 63 kilograma). U mačevanju na ovogodišnjim kvalifikacijama u Bratislavi nastup je osigurao samo Bojan Jovanović u kategoriji floret.

U borilačkim vještinama osim uspješnog hrvačkog para blizanaca Žugaj, u taekwondou će nastup upisati blizanke Lucija, zlatna na SP-u u Sankt Peterburgu iz 2010. godine i Ana Zaninović, zlatna na SP-u održanom prošle godine u Gyeongju. Ana je dobru sezonu na strunjačama okrunila nagradom HOO-a za najuspješniju hrvatsku sportašicu u 2011. godini.

Gimnastika

Iz pojedinačnog višeboja normu na OI su na kvalifikacijama ove godine ostvarili srebrni Filip Ude na konju s hvataljkama iz Pekinga te Tina Erceg.

Rukomet

Na sjednici Hrvatskog olimpijskog odbora donesena je odluka o stjegonoši, red je pao na golmana rukometne reprezentacije Venia Loserta, a u dresu s kvadratićima po četvrti puta nastupa na Igrama i lovi treće zlatno odličje.

Hrvatski rukometaši će u Londonu pokušati poboljšati uspjeh iz Pekinga, četvrto mjesto. Prije četiri godine u borbi za broncu pobjedu su im uzeli Španjolci s 35:29. Kauboji su do sada osvojili "samo" dva zlata na OI, u Atlanti 1996. godine i Ateni 2004. godine. Ako žele održati tradiciju, na najvažnijem sportskom događaju ove godine se moraju okititi zlatom.

Rukometašice su posljednji vlak za premijerni nastup na OI uhvatile na ovogodišnjem turniru u Španjolskoj.

Košarka

Nenadani uspjeh broje hrvatske košarkašice, u London po prvi puta u hrvatskoj košarkaškoj povijesti putuju zahvaljujući kvalifikacijama iz Ankare.

Stolni tenis

Andrej Gačina, Zoran Primorac, Cornelia Molnar i varaždinska Kineskinja Tian Yuan brane hrvatsku trobojnicu u stolnom tenisu. Yuan je nakon teških kvalifikacija u Luxemburgu prije mjesec dana uspjela doći do prvog nastupa na OI pod zastavom Hrvatske. Za nastup u Ateni i glavnom gradu rodne domovine su joj na put stale nesretne kvalifikacije. Primorac je poboljšao hrvatski rekord u broju nastupa na OI kojeg on sam i drži, ovo mu je sedmi nastup.

Tenis

U redu za londonsku vizu su bili hrvatski tenisači i tenisačice, a prvi su do nje stigli Marin Čilić, Ivo Karlović, Ivan Dodig i mlada nada ženskog tenisa Petra Martić.

Ostali sportovi

Na cestovnoj utrci londonskim ulicama će biciklom pokušati postići što bolji rezultat Robert Kišerlovski i Radoslav Rogina. Osnovu za nastup su ostvarili prema rang listi od 16. listopada prošle godine. Kišerlovski je prošle godine bio sedmi na utrkama Giro di Sardegna i Classica Sarda te šesti na Giro del Trentino. Najbolji rezultat ove sezone je upisao na 5. etapi jake utrke Vuelta al Pais Vasco, na cilj je stigao treći, a na La Fleche Valonne je završio kao peti. Rogina je u Pekingu bio član prve hrvatske biciklističke reprezentacije na Igrama. Varaždincu je najbolji rezultat pobjeda na GP Schwarzwald iz 2007. godine.

Prvim mjestom na Svjetskom kupu u Sydneyju prošle godine Riječanka Snježana Pejčić je kupila kartu za englesku prijestolnicu gdje će u kategoriji zračna puška 10 metara imati priliku obraniti broncu iz Kine. Osim Pejčić u streljaštvu će do medalje pokušati doći Giovanni Cernogoraz i Anton Glasnović u kategoriji leteća meta/trap, Bojan Đurković (50m puška/trostav) te Petar Gorša u istoj disciplini kao i Pejčić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.07.2012. u 17:32
    Sretno svim olimpijcima u Londonu.Ove bi igre hrvati zaista mogli pamtiti po lijepim trenucima.Imamo puno kandidata koji mogu puno ućiniti i naciju barem za kratko ujediniti i usrećiti.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.07.2012. u 10:56
    Mnogo sam naučio iz ovog članka. Nisam znao da je mačevanje borilački sport, da su rukometašice uhvatile "posljednji vlak" dok su se rukometaši kvalificirali "izravno?", brončana Pejčić je "ostali sport" u koji se ubraja i biciklizam, košarkašice su prvi put na OI dok... [više na forumu]
    Obrisan korisnik