Rukomet

Canjuga: "Nemamo širinu kao naša muška reprezentacija"

Iz Novigrada: Branko Barić • srijeda, 18.07.2012.
Canjuga: "Nemamo širinu kao naša muška reprezentacija"
Foto: Branko Barić

Dan nakon prve pripremne utakmice i prvog poraza od Španjolki u prostorijama novigradske dvorane održana je konferencija za medije na kojoj su izbornik Vladimir Canjuga i direktor reprezentacije Ratko Balenović prokomentirali novosti iz svog tabora, osvrnuli se na odigranu utakmicu, najavili predstojeću, te ponovno prokomentirali nadolazeći nastup na Olimpijskim igrama u Londonu...

Nakon dvije uzastopne pobjede u prethodnim međusobnim ogledima izbornik Vladimir Canjuga doživio je i prvi poraz protiv jakih Španjolki. Dobra vijest je kako se to dogodilo u prijateljskom susretu u kojem rezultat nije primaran, no on je još jednom razgolitio najveći problem ove reprezentacije - nedostatak širine.

"25 minuta te utakmice u utorak je prava naša slika koju bih volio gledati u Londonu. Problem nastaje kada dođe vrijeme rotacija i predaha naše udarne vanjske linije. Ako ste primijetili, španjolski izbornik već nakon 16 minuta promijenio je sve tri svoje vanjske igračice, a pritom ne samo da njihov ritam igre nije pao, već je i podignut na razinu više. Mi nemamo tu širinu i adekvatne zamjene za igračice poput Penezić i Tatari, pa u periodu dok su one na klupi dolazi do mučenja u napadu kao u ovoj utakmici", konstatirao je hrvatski izbornik.

Nastup Lovrić na OI još pod upitnikom

Situacija oko ozlijeđenje Ivane Lovrić i dalje je neizvjesna, a novosti oko njenog statusa iznio je direktor reprezentacije Ratko Balenović: "Oteklina je malo splasnula i sve to izgleda bolje, ali u petak je u Zagrebu zakazano novo snimanje nakon kojeg ćemo biti pametniji."

Izbornik Canjuga je dodao kako će konačnu odluku o tome putuje li Lovrić u London i u kojem statusu donijeti nakon rezultata snimanja, odnosno kada bude jasno koliko će njen oporavak trajati. U slučaju da ona ne bude spremna, umjesto nje će putovati netko iz trolista Čović - Žderić - Ježić.

Analizirajući pojedinačni učinak svojih igračica na toj utakmici dotaknuo se i Kristine Franić koja je odigrala daleko ispod svojih mogućnosti: "Evidentno je kako je Kristina Franić odigrala lošu utakmicu, ali ona je još umorna nakon vjenčanja i sigurno kako će biti prava u Londonu"

Puno više od lošeg dana popularne Kike zabrinuo ga je jedan segment u kojem je sudjelovala cijela ekipa: "Jedina stvar koju zamjeram curama i koja je nedopustiva jest ulazak u drugo poluvrijeme s onako mlakom obranom. O tome sam im već pričao nakon susreta i na to ću im ponovno skrenuti pozornost dok budemo zajedno gledali snimku. Tako nešto nam se ne smije događati bez obzira radi li se o turnirskoj, kvalifikacijskoj ili prijateljskoj utakmici."

Još se jednom dotaknuo i pada u igri svoje ekipe koji se redovno ponavlja u zahtjevnijim utakmicama: "Moramo biti iskreni - nemamo takvu kvalitetu na klupi kad dođe vrijeme rotacija kako bismo zadržali nivo potreban za pariranje najboljim reprezentacijama. Nismo kao muška reprezentacija koja zaista na svakoj poziciji ima bar dva igrača svjetske klase. Pokušavamo polako uvoditi neke mlade igračice, ali to je dugotrajan proces."

Uoči prvog susreta sa Španjolkama Canjuga je najavio kako će u drugom, ujedno i posljednjem prije olimpijskog turnira, poštedjeti najbolje igračice i priliku dati onima s klupe. No, nakon ovog poraza čini se kako dolazi do promjene plana: "Primoran sam odustati od te ideje jer zaista želimo ovaj ciklus od 41 treninga i dvije utakmice u ovom prekrasnom ambijentu zaključiti pobjedom kako bismo čiste glave otišli u London, ali i ujedno na taj način zahvalili se Novigrađanima na izvrsnom prijemu. Znam da se samopouzdanje ne gradi na temelju dvije prijateljske utakmice i ne ruši nakon eventualna dva poraza, ali ipak bi nam pobjeda u četvrtak puno značila. U utorak smo vidjeli kako protiv Španjolki teško ide ako nismo u najjačem sastavu, tako da u drugom susretu neće biti ništa više odmaranja glavnih igračica u odnosu na taj susret."

Niti jedan razgovor s novinarima u posljednje vrijeme ne završava bez pitanja i komentiranja nadolazećih događaja u Londonu. Primarni cilj, plasman na olimpijski turnir, je ostvaren, pa je uvijek zanimljivo čuti kakve su daljnje kalkulacije u našem stožeru: "Naša kalkulacija je da ne smijemo biti četvrti ukoliko želimo sanjati polufinale, pa svakako želimo pokušati izbjeći tu četvrtu poziciju. Za ostvarenje te zamisli moramo pobijediti Brazil, Angolu i Veliku Britaniju jer je teško vaditi se poslije na Crnoj Gori i Rusiji."

Zvuči jednostavno, ali svi koji imalo prate ženski rukomet znaju kako je to sve samo ne jednostavno: "Bit će izuzetno teško, pogotovo protiv Brazila koji je na pripremama već dva puta svladao Njemačku, a pobijedi su i nas u Brazilu u posljednjem međusobnom ogledu. Tamo smo vodili 45 minuta, ali ponovno se dogodilo da čim su naše glavne igračice ostale bez zraka naša igra je pala i presudila je njihova širina. Ne stvaramo si nikakav pritisak, svjesni smo kako možemo pobijediti svakog osim Norveške, što smo do sada i dokazali, ali isto tako da možemo bez problema izgubiti i od Angole i od Brazila ako budemo ovako igrali kao protiv Španjolki, te se niti ne plasirati u četvrtfinale."

Drugi susret protiv Španjolki, posljednji uoči Londona, na rasporedu je u četvrtak u 19h. Rukometni savez odlučio se besplatnim ulazom još jednom zahvaliti Novigradu i Novigrađanima na gostoprimstvu i odličnim uvjetima za rad, pa je to velika prilika svim ljubiteljima rukometa u Istri za prisustvovanje jednoj dobroj rukometnoj utakmici i ispraćaj reprezentacije na njen prvi olimpijski turni u povijesti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.07.2012. u 01:07
    ma sta nemate,krv vam jebem,godinama ista ekipa,pokazite da mozete
    Obrisan korisnik