Ostali sportovi

Čilić: "Na Olimpijskim igrama je cilj medalja, osmina finala ili četvrtfinale ne donose toliko zadovoljstva"

Razgovarao:Ivor Krapac • srijeda, 25.07.2012.
Čilić: "Na Olimpijskim igrama je cilj medalja, osmina finala ili četvrtfinale ne donose toliko zadovoljstva"
Foto: Kristijan Komarica

Prije četiri godine, Marin Čilić je s nepunih 20 u Pekingu iskusio svoj prvi nastup na Olimpijskim igrama. U glavnom gradu Kine nije išlo dalje od drugog kola, u kojem ga je zaustavio Fernando Gonzalez, a četiri godine kasnije, Čilić je spreman za nove izazove na najvećem sportskom natjecanju na svijetu, ovog puta na wimbledonskoj travi i u drugačijoj ulozi od one pekinške. Forma je jako dobra, ambicije ne nedostaje...

U godini koja nije počela kako se nadao, s propuštanjem gotovo puna prva dva mjeseca i povratkom na teren tek krajem veljače u Delray Beachu, Marin Čilić napravio je goleme korake u pravom smjeru i došao do željene forme baš za središnji događaj sezone. Svake četvrte godine, u prvom planu su Olimpijske igre, koje će, s obzirom da se igraju na travi Wimbledona, i prvom hrvatskom reketu upravo zbog toga biti dodatno izazovne.

Na OI je već bio, prije četiri godine u Pekingu, tada još u ranoj fazi seniorske karijere, iako već i s ponešto iskustva. Ovog puta će apetit biti veći.

Raspoloženje je toliko dobro da ga Marinu nije previše pokvarilo niti što je bio među hrvatskim sportašima kojima je po dolasku u London kasnila prtljaga, zbog čega u utorak još nije bio siguran s čime će na trening. "To je malo nezgodno, ali sve ostalo je super", opisao nam je prve dojmove iz grada domaćina OI: "Još se upoznajemo sa sitnicama u olimpijskom selu, atmosfera s puno sportaša čini mi se sličnom kao kada sam bio u Pekingu. Na putu je stvarno bio gušt biti s našim sportašima, upoznati one koje nisam poznavao i vidjeti neke koje znam otprije."

Među teniskim adutima Čilić će u Londonu biti u prvom planu u hrvatskoj delegaciji. S otkazom Petre Martić ostao je još muški trojac, a stanje s ozljedom Ive Karlovića i dalje ne donosi optimizam - no, srećom, Marin je i zdrav i spreman.

Igra je također sve bolja.

U pozitivnoj seriji od Queen's Cluba

Poslije oporavka od ozljede koljena, koja ga je jako mučila i u drugom dijelu protekle sezone, Čiliću je trebalo vremena da uhvati zamah. Tražeći veći broj mečeva, u ožujku je čak zaigrao i na jednom Challengeru, u Dallasu, a najava boljih stvari bio je proboj do finala na zemlji Münchena na prijelazu iz travnja u svibanj.

Od lipnja naovamo sve je postalo još bolje. Marin je započeo travnatu sezonu naslovom u Queen's Clubu, a ostajući u Londonu, u Wimbledonu je stigao do osmine finala, uz poraz od kasnijeg finalista Andyja Murraya. U Umagu je prekinuo sušu čekanja hrvatskog pobjednika koja je trajala od 1990. godine, kada je Goran Prpić osvojio premijerno izdanje turnira, dok je prošlog tjedna u Hamburgu stigao do polufinala.

Od četiri turnira, po dva na travi i zemlji, prvi hrvatski reket je na svakome odigrao barem četiri meča, a samo dvaput otišao je s terena nezadovoljniji od suparnika - u Wimbledonu ga je zaustavio Murray, u polufinalu Hamburga Tommy Haas.

"Poslije početka sezone koji sam propustio zbog ozljede, puno mi znači jedan ovakav niz", bacio je Čilić pogled unatrag na proteklih nešto više od mjesec dana: "Dobio sam 15 od zadnjih 17 mečeva, uzeo dvije titule, što je pokazatelj da mi je forma uzlazna. Popravio se i renking, a i osjećaj na terenu sada je puno bolji. Osjećaj je pravi i za dobar rezultat na Olimpijskim igrama."

Posebni olimpijski teniski turnir

Nakon što su ondje već bili u drugoj polovici lipnja i početkom srpnja, gotovo svi iz svjetskog vrha ponovno će se boriti za pobjede na wimbledonskoj travi. Ovog puta bit će to drugačije. Nije Grand Slam turnir i neće se igrati na tri dobivena seta, neće biti nagradnog fonda, neće biti bijele boje u kojoj svi moraju igrati - no, olimpijski turnir, pa još na najpoznatijim travnatim terenima na svijetu, svima će pojačati glad u borbi za odličjima.

U London su stigli gotovo svi najbolji. Od igrača među prvih deset, neće biti jedino Rafaela Nadala, između 10. i 20. mjesta na sadašnjoj ATP ljestvici je već nešto više izostanaka (Fish, Dolgopolov, Granollers, Monfils), a u društvu onih koji će igrati, za Marina je odlična vijest da je unatrag mjesec dana popravio renking, probio se na 15. mjesto na svijetu i izborio status nositelja u Londonu.

Bit će postavljen kao 13., a najavljuje da mu izaći na teren i probati otići što dalje ne bi bilo dovoljno dobro.

"Kada gledam na nastup na Olimpijskim igrama, onda je uspjeh jedino medalja - ulazak u osminu finala ili četvrtfinale ne donosi toliko zadovoljstva kao na drugim turnirima", dodao je Čilić: "Posebno sam motiviran time što će se igrati u Wimbledonu, sretan sam što sam imao dobre rezultate na travi u Queen's Clubu i upravo u Wimbledonu prije ovog turnira, ali znam da će i drugi biti dodatno motivirani time gdje se igra."

"Konkurencija će biti strašno jaka. Ima tu i dosta igrača koji mogu iznenaditi na travi, igra se na dva dobivena seta, mečevi će biti na sat vremena, a u takvoj situaciji može se dogoditi svašta", zaključio je prvi hrvatski reket, dajući ulogu glavnog kandidata za zlato čovjeku koji je nedavno uzeo svoj sedmi wimbledonski naslov.

"Kada bih govorio o glavnom favoritu, izdvojio bih Federera. Doći će s dodatnom željom i samopouzdanjem, njega bih zbog toga stavio na prvo mjesto", kazao je Čilić.

Međugorski dvojac u paru

Osim u singlu, Marina će na londonskoj travi čekati mečevi i u konkurenciji parova, u kojima igra s Ivanom Dodigom. Dvojac iz Međugorja je ove sezone zajedno zaigrao jedino u Delray Beachu, uz poraz od Ive Karlovića i Nijemca Franka Mosera u prvom kolu, no osobito zbog dobrih ovogodišnjih Dodigovih rezultata u parovima, postoji optimizam i u pogledu unaprijed prema tom turniru.

U najmanju ruku, Čilić i Dodig bi u prilici koju imaju trebali uživati, najavio je vodeći hrvatski tenisač.

"Bit će to povijesni događaj za nas obojicu. Iz malog smo mjesta, odrasli smo zajedno i bit će veliki gušt što ćemo igrati zajedno na Olimpijskim igrama", opisao je Marin: "Obojica smo u dobroj formi, vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat."

Ždrijeb će biti održan u četvrtak, a turnir će započeti u subotu, dan nakon svečanog otvaranja. U nešto više od tjedan dana koliko će se igrati, do 5. kolovoza, bilo bi sjajno da Čilićev put traje što duže i da pokaže igru s kakvom je u lipnju i dosadašnjem tijeku srpnja uglavnom pobjeđivao i na zemlji i na travi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.07.2012. u 19:37
    Čilić uzeo medalju na olimpijadi!!Do kraja olimpijade će ljudi skupljati lopte po Londonu koje je raspucao majstor Čilić!Što reći,bravoooooooooo!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.07.2012. u 10:03
    Čila majstore! Idemo do kraja!
    Obrisan korisnik
  • matbaric25.07.2012. u 09:07
    Bit ce pravo zadovljstvo gledati na OI tenis, Wimbledon part 2
    matbaric