Ostali sportovi

Europski utjecaj kao prevaga za dobar rezultat

Martina Oštrić • četvrtak, 26.07.2012.
Europski utjecaj kao prevaga za dobar rezultat
Foto: Davor Sajko

Rukometna reprezentacija Brazila u Londonu će sudjelovati četvrti uzastopni put. Nakon plasmana u prvih deset na prošla tri natjecanja, Brazilke na čelu s danskim trenerom sramežljivo najavljuju olimpijsku medalju.

Brazil nisu samo samba, nogomet i plaže. Brazilci, tj. Brazilke igraju rukomet, a premda ovaj sport još uvijek ne dostiže nogometne razmjere, iz godine u godinu se diže.

Počeci rukometa u Brazilu usko su povezani s gradom Sao Paulom, odakle se šezdesetih godina širio po ostatku zemlje. Tridesetak godina ranije donijeli su ga njemački doseljenici, a pravi procvat doživio je dolaskom francuskog profesora Augusta Listella. On je, naime, nastavnicima u školama didaktički objasnio tehniku ove igre, nakon čega su ga oni nastavili širiti. 1971. godine već su se počela igrati međuškolska natjecanja među brazilskom pokrajinama.

Rukometni savez osnovan je 1971. godine U to su vrijeme u Brazilu već postojali neki savezi koji su se udružii. Danas Confederaçao Brasileira de Handebol broji čak 27 podsaveza.

Ususret Olimpijskim igrama

14 najboljih

Danski trener za Olimpijski je turnir izabrao ovu momčad:

Chana Franciela Masson, Mayssa Pessoa, Deonise Fachinelo Cavaleiro, Francine Camila Gomes de Moraes, Silvia Helena Araújo Pinheiro, Eduarda Amorim, Ana Paula Rodrigues, Mayara Fier de Moura, Alexandra Priscila Nascimento, Jéssica da Silva Quintino, Fernanda França da Silva, Samira Pereira da Silva Rocha, Daniela de Oliveira Piedade, Fabiana Carvalho C. Diniz

Brazil je jedna od prvih reprezentacija koja je izborila plasman na Olimpijske igre. Učinile su to još u listopadu 2011. godine, kada su u Meksiku osvojile turnir na Panameričkim igrama. Brazilke su vrlo uvjerljivo došle do prvog mjesta na tom natjecanju. Nakon grupne faze i tri pobjede, u polufinalu su sa visokih 43:12 nadigrale Meksiko. Tek nešto teže im je bilo u samom finalu - Argentina im je postigla punih 15 pogodaka. Primila je 33.

Suvereno vladanje američkim kontinentom nije im donijelo preveliku sreću na svjetskim smotrama. Na Svjetskim prvenstvima sudjelovale su devet puta. Premijerni su nastup imale 1996. godine, kada se nisu pretjerano proslavile (osvojile su plasman između 17.-24. mjesta), no otad, brazilski se ženski rukomet diže.

U prošlom su desetljeću uglavnom boravile između desetog i 20. mjesta, a pravi procvat reprezentacija doživljava tijekom protekle dvije godine. IHF je zasigurno imao valjan, rezultatski razlog zbog kojeg je baš Brazilu dao Svjetsko prvenstvo za rukometašice 2011. godine, a one su to jako dobro iskoristile osvojivši peto mjesto, što im je najbolji plasman na tom natjecanju u devet sudjelovanja.

Kad su Olimpijski turniri u pitanju, Brazilke su sudjelovale na njih tri. Najbolji plasman ostvarile su u Ateni, kada su osvojile sedmo mjesto. U Sydneyu su bile jednu poziciju lošije, dok su u Pekingu osvojile deveto mjesto.

Zvijezda turnira

Alexandra do Nascimento jedna je od osam brazilskih rukometašica koje igraju za austrijski Hypo. 30-godišnjakinja iz Sao Paula najbolji je strijelac Svjetskog prvenstva održanog u Brazilu prošle godine. S austrijskom ekipom osvojila je osam uzastopnih duplih kruna u austrijskom prvenstvu, a uz to, igrala je i finale EHF-ove Lige prvaka. Uz klupske uspjehe dodaje si još i osvojeni naslov s Brazilom na Panameričkim igrama.

Danski trener brazilskog duha

Europski utjecaj

Danski trener i europski štih donio je prevagu brazilskom rukometu u odnosu na ostale američke reprezentacije. Njihovi rezultati i očekivanja nisu od jučer. Brazilke sustavno rade na svojem rukometu, a dokaz tomu, osim sve boljih rezultata, je i sve veći broj njihovih rukometašica u europskim klubovima.

Izbornik brazilske reprezentacije za olimpijski ciklus je Morten Soubak, Danac s bogatim trenerskim iskustvom. Prije dolaska u Brazil, ovaj 47-godišnjak je trenirao nekoliko momčadi i ekipa. Sa ženskom ekipom GOG Gudme natjecao se u Ligi prvaka, nakon čega 2002. godine preuzima mušku juniorsku reprezentaciju. 2003. godine preuzima Handbold, a godinu kasnije okušava se i kao trener vratarki u Kopenhagenu.

2007. godine dolazi u Brazil, i preuzima Pinheiros, da bi se četiri godine kasnije u potpunosti posvetio isključivo radu s reprezentacijom. "Morten je zahtjevan, ponekad i dosadan. Ponekad inzistira na nekim stvarima iako smo umorne, ali svoj posao radi predano", izjavila je pivot Dara Diaz.

Pogled prema kraju srpnja...

Dosadašnji ogledi s Hrvatskom

Brazil i Hrvatska dosad su odigrale tri susreta u tri različita razdoblja. Prvi je bio daleke 1995. godine, kada su Hrvatice s uvjerljivih 25:13 pobijedile svoje brazilske kolegice. Osam godina kasnije, tj. 2003. godine pobjeda Hrvatske (32:25), iako uvjerljiva, nešto je blaža, dok je posljednji susret otišao na stranu Brazilki. 16.12. 2011 Brazilkama je pripala prva pobjeda od tijesnih 32:31.

Već gotovo Brazilac, Soubak obećava da će se na Olimpijskim igrama boriti do kraja, premda je svjestan kako ga u Londonu očekuje 11 jakih reprezentacija. "Idemo korak po korak. U mogućnosti smo napraviti dobar rezultat". U pripremnim su turnirima, tik pred same igre, dva puta pobijedili Njemačku te jednom Nizozemsku.

U odnosu na Svjetsko prvenstvo, Soubak je napravio minimalnu izmjenu u postavi. Razlog tomu je što se za Olimpijske igre može prijaviti samo 14 igračica, umjesto 16, kako je to obično na Svjetskim prvenstvima, pa će se Barbara i Arenhart morati dokazivati drugdje, dok je priliku dobila Mayssa, koja je odlično odigrala pripremni turnir, a izabrana je i kao jedna od tri najbolje golmanice francuskog prvenstva. Danac tvrdi kako nema potrebe za promjenama nakon uspješne 2011. godine.

"U London idemo po medalju. Radimo naporno i puno, i tamo idemo s puno očekivanja. cijela će ekipa napraviti sve da dođemo do dobrog rezultata", kazala je Fabiana Diaz. Brazilke su u Europu otputovale već 11. srpnja, kako bi se kao tim aklimatizirale i prilagodile europskoj klimi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.07.2012. u 13:38
    nemaju šanse za medalju, iako se strašno napredovale.
    Obrisan korisnik