Ostali sportovi

U akciji medaljaši Pejčić i Ude, veliki plivački dvoboj Phelpsa i Lochtea

Josip Piršljin • subota, 28.07.2012.
U akciji medaljaši Pejčić i Ude, veliki plivački dvoboj Phelpsa i Lochtea
Foto: www.beijing2008.cn

Prvog dana Olimpijskih igara u Londonu na djelu ćemo vidjeti nemali broj hrvatskih sportaša. Po prvi put na ovom će natjecanju zaigrati i dvije ženske reprezentacije - košarkaška i rukometna, a nastupit će i Snježana Pejčić, osvajačica brončane medalje prije četiri godine.

Nakon što je na Olimpijskim igrama 2008. godine uzela broncu u gađanju zračnom puškom, hrvatska sportašica Snježana Pejčić ponovno će imati priliku doći do medalje. Već prvog dana na rasporedu su kvalifikacije u gađanju zračnom puškom, a potom i finale.

U stolnom tenisu u pojedinačnoj konkurenciji nastupit će Cornelia Molnar i Yuan Tian, a njihovi muški kolege Zoran Primorac i Andrej Gaćina slobodni su do nedjeljnjog 2. kola. U ovom sportu bit će odigrano i prvo kolo tijekom dana, u ženskoj konkurenciji i dio drugog.

Radoslav Rogina i Kristijan Đurasek vozit će bicikl u cestovnoj utrci, a londonskoj publici predstavit će se još jedan osvajač medalje iz Pekinga - Filip Ude. U gimnastičkoj disciplini konj s hvataljkama održat će se prednatjecanje, a Ude se nalazi u prvoj podskupini.

Hrvatska ima jakog aduta za osvajanje medalje u vidu veslačkog četverca na pariće u sastavu Valent Sinković, Martin Sinković, David Šain, Damir Martin. Oni će također u akciju već prvog dana, a odvozit će tri kvalifikacijske utrke.

Osim njih, na scenu danas stupa i Mario Vekić koji se natječe u samcu, a pred njim se nalaze kvalifikacijske utrke. Na terene legendarnog Wimbledona danas stupaju i tenisači. Od dvojice Hrvata, u subotu će u četvrtom meču iza 13 sati po našem vremenu na terenu broj 1 igrati Ivan Dodig, kojeg očekuje težak meč protiv Juana Martina Del Potra, dok glavni hrvatski adut Marin Čilić, koji je postavljen za 13. nositelja, neće biti u akciji prvog dana. Podsjetimo, Čilić će u prvom kolu pokušati preko Austrijanca Jürgena Melzera, a već je poznato kako Ivo Karlović i Petra Martić zbog ozljeda neće biti u mogućnosti boriti se za medalju.

S posebnim će se zanimanjem pratiti debi dviju hrvatskih ženskih reprezentacija. I košarkaška i rukometna ekipa su prvi put na Olimpijskim igrama i nastupaju već prvog dana.

Hrvatske košarkašice na samom startu nisu mogle dobiti težeg protivnika. Igraju protiv ekipe Sjedinjenih Američkih Država koje dolaze s Dream Teamom i sve osim uvjerljivog poraza predstavljalo bi veliko iznenađenje. Hrvatska se nalazi u skupini još s Angolom, Češkom, Kinom i Turskom, a prve četiri prolaze dalje.

U skupini A olimpijskog turnira smještene su hrvatske rukometašice koje debitiraju na ovom velikom natjecanju, no ne dolaze samo "turistički". Pokazale su veliki potencijal za solidan rezultat, a na otvaranju turnira izabranice Vladimira Canjuge susrest će se s Brazilom.

Od hrvatskih sportašica očekuje se dobar nastup i svi se nadaju uvodnoj pobjedi koja bi dodatno napunila samopouzdanje ekipi. Konkurencija je jaka, Angola, Crna Gora, Rusija i Velika Britanija imaju jednaku želju biti među prve četiri ekipe koje nastavljaju natjecanje u idućoj fazi.

Traže se najbrži, najviši, najjači

Prvog dana u Londonu će se podijeliti veći broj medalja, a finala će se održati u sedam sportova. U streličarstvu je na rasporedu finale u ekipnoj konkurenciji među muškarcima, a saznat ćemo pobjednike i u streljaštvu u gađanju zračnom puškom.

Medalje će se podijeliti i u judu u kategoriji do 60 kilograma u konkurenciji muškaraca, te u kategoriji do 48 kilograma u ženskoj konkurenciji. Bicikliste također očekuje naporan dan s obzirom na činjenicu da ih čeka cestovna utrka, a borbe će se se održati i u mačevanju.

Sportašice će se natjecati u dizanju utega gdje će se u konkurenciji do 48 kilograma boriti za odličja, a velika borba očekuje i plivačice. Na 400 metara mješovito i četiri puta 100 metara slobodno vodit će se velika bitka za titulu najbolje.

Michael Phelps i Ryan Lochte prvu će veliku bitku održati već danas u disciplini 400 metara slobodno i mješovito, a obojica se nadaju pobjedi: "Neću plivati samo s ciljem da pobijedim Michaela. On je samo jedan plivač, a ja se moram koncentrirati na hrpu njih", kazao je Lochte.

"Ljudi kod kuće samo pričaju o dvoboju mene i Phelpsa. To su bezazleni razgovori, a ja se moram potruditi najbolje što mogu i vidjet ćemo što donosi sutra", izjavio je američki plivač koji želi uzeti zlato već prvog dana Olimpijskih igara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.07.2012. u 14:36
    U koliko sati su na rasporedu lochte i phelps ???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2012. u 11:17
    Hvala!
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava28.07.2012. u 10:14
    ajmooo curice ajmo dječaci...po medalje
    Torca-Dubrava