Ostali sportovi

Rasterećeni Dodig traži trenutak inspiracije protiv favoriziranog Del Potra

Vedran Babić • subota, 28.07.2012.
Rasterećeni Dodig traži trenutak inspiracije protiv favoriziranog Del Potra
Foto: Kristijan Komarica

Prvog dana teniskog natjecanja na Olimpijskim igrama u Londonu Hrvatska će imati svog predstavnika. To je Ivan Dodig, koji će svoj meč protiv Juana Martina Del Potra odigrati na terenu broj 1 All England Cluba. U akciji će još biti Roger Federer, Tomaš Berdych, Serena Williams, Petra Kvitova, Kim Clijsters, Caroline Wozniacki...

Službenim odustajanjem i Petre Martić od nastupa, hrvatski tenis na ovim Olimpijskim igrama zastupat će samo Marin Čilić i Ivan Dodig. U pojedinačnoj konkurenciji prvi će u akciju Dodig protiv osmog nositelja Juana Martina Del Potra. Taj meč na rasporedu je kao posljednji, četvrti iza 13 sati po srednjoeuropskom vremenu na terenu broj 1.

Bit će to drugi međusobni dvoboj Dodiga i Del Potra. Argentinac je slavio prošle godine na tvrdoj podlozi u Memphisu (6:4, 6:4). Obojici tenisača ovo će biti prvi nastup na Olimpijskim igrama. Del Potro nije vidio Peking prije četiri godine jer nije bio među četiri najbolja argentinska tenisača u trenutku "zatvaranja" liste, a Dodig se tek probijao po Futuresima i Challengerima te je bio plasiran izvan Top 400.

27-godišnji Međugorac ove sezone se muči i na granici je ispadanja iz društva 100 najboljih. Trenutno je 95. tenisač svijeta, što je posljedica slabih ovosezonskih rezultata. Ostvario je 12 pobjeda i doživio 21 poraz, a najbolje rezultate ostvario je u Zagrebu te Queen'su (četvrtfinale), gdje je u osmini finala postigao svoju najveću pobjedu ove sezone protiv Tsonge. Upravo je to bila njegova posljednja pobjeda jer je nakon toga izgubio u prvom kolu na sva četiri sljedeća turnira (Hertogenbosch, Wimbledon, Umag i Gstaad).

S druge strane, Del Potro je ove sezone prikupio već 40 pobjeda i doživio samo deset poraza. Osvojio je Marseille i Estoril, igrao finale Rotterdama, polufinale Madrida i Dubaija te četvrtfinale Australian Opena, Roland Garrosa, Indian Wellsa i Sydneyja. Argentinac je svoj posljednji meč odigrao u osmini finala Wimbledona gdje je poražen od Davida Ferrera.

Raspored

Središnji teren (od 13h po srednjoeuropskom vremenu):
Berdych/6 - Darcis
S. Williams/4 - Janković
Federer/1 - Falla
Keothavong - Wozniacki/8

Teren br. 1 (od 13h):
Nalbandian - Tipsarević/7
Stosur/5 - Suarez Navarro
Kvitova/6 - K. Bondarenko
Dodig - Del Potro/8

Na Središnjem terenu prvi tenisač svijeta Roger Federer krenut će u lov na željeno zlato u singlu protiv nezgodnog Alejandra Falle. Iako je Kolumbijac, Falla je vrlo opasan na travi. To je najbolje pokazao u prvom kolu Wimbledona 2010. godine kada je prokockao 2:0 u setovima protiv Federera i potom servis za meč u četvrtom setu. Ove sezone više uspjeha imao je na Challengerima nego na Touru, no u Wimbledonu je ponovno zasjao. Izbacio je Johna Isnera i Nicolasa Mahuta prije nego što je izgubio od Denisa Istomina.

Četvrtfinalist iz Atene 2004. godine, Tomaš Berdych, otvorit će Središnji teren protiv Stevea Darcisa, a jedan od uzbudljivijih mečeva prvog dana u muškoj konkurenciji trebao bi biti onaj između sedmog nositelja Janka Tipsarevića i Argentinca Davida Nalbandiana. Nedavno u prvom kolu Wimbledona Tipsarević je slavio u tri seta.

Od nositelja, nastupit će još John Isner (10.), Nicolas Almagro (11.), Gilles Simon (12.) i Fernando Verdasco (14.). U konkurenciji parova izdvojimo nastupe braće Bryan i braće Murray.


U ženskoj konkurenciji meč dana svakako je onaj između četvrte nositeljice Serene Williams i Jelene Janković. Aktualnoj wimbledonskoj pobjednici ovo će biti tek druge Olimpijske igre. Prije četiri godine u Pekingu izgubila je u četvrtfinalu od kasnije pobjednice Elene Dementijeve, a u istoj fazi Janković je ispala od kasnije srebrne Dinare Safine.

Prošlogodišnja osvajačica Wimbledona, Petra Kvitova, pokušat će obraniti ulogu favorita u svom olimpijskom debiju protiv Kateryne Bondarenko, baš kao i Samantha Stosur protiv Carle Suarez Navarro. Osma nositeljica Caroline Wozniacki za svoju suparnicu ima domaću predstavnicu Anne Keothavong.

Svoj olimpijski debi imat će i Kim Clijsters protiv Roberte Vinci, a neizvjestan bi mogao biti i meč između Na Li i Daniele Hantuchove. Ana Ivanović na startu ima vrlo tešku suparnicu, Christinu McHale, Dominika Cibulkova kreće protiv bivše polufinalistice Wimbledona, Cvetane Pironkove, a Vera Zvonareva protiv Sofije Arvidsson.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.07.2012. u 13:28
    Koji glupi komentari..Momak je svojim ATP rejtingom izborio OI i naravno da će ić na njih makar izgubia 6-0 6-0,jer je ipak velika čast nastupati za svoju zemlju na najvećoj sportskoj manifestaciji. Danas očekujen da će pružit dobar otpor Del Potru,al teško više od toga,al nikad se nezna u tenisu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2012. u 12:01
    Uf ovaj bi nas moga obrukat,nije pobjedio nikoga od lani neznan šta je opće iša al eto..olimpisjki duh je čudna biljka stavi se pa di pukne
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2012. u 11:49
    To bu Dodig zgubil kaj ne znal za se!Valjda bu osvojil koji gem!
    Obrisan korisnik