Ostali sportovi

Kineskinja prva zlatna, talijanska žetva odličja u streličarstvu i floretu

Ivor Krapac • nedjelja, 29.07.2012.
Kineskinja prva zlatna, talijanska žetva odličja u streličarstvu i floretu
Foto: EPA

Za nama je prvi službeni dan natjecanja na Olimpijskim igrama u Londonu, prvi poslije svečanog otvaranja, a donio nam je i prva podijeljena odličja. Malo iza podneva, prvim zlatom na ovim OI okitila se kineska streljašica Siling Yi, dok su se na drugim borilištima za dobre vijesti za svoje navijače pobrinuli talijanski aduti, sa streličarskim zlatom i svim medaljama u ženskom floretu...

Prvi dan londonskih OI bio je vrlo sretan Talijanima, koji su u svoju kolekciju spremili već četiri odličja. Za jedno od njih pobrinuli su se streličari u momčadskom natjecanju, a za preostala tri predstavnice u mačevanju, u ženskom floretu.

Talijanski aduti u streličarstvu zaključili su dvodnevno momčadsko natjecanje dolaskom do zlata u eliminacijskim rundama, slavivši u vrlo napetom finalnom ogledu sa SAD-om. Iako su Amerikanci sve do završnice bili u prednosti, 36-godišnji Michele Frangilli svojom je posljednjom strijelom donio 10 bodova i pobjedu Italije s 219 - 218, osiguravši sebi i reprezentativnim kolegama Mauru Nespoliju i Marcu Galiazzu olimpijsko zlato.

Osvojene medalje

Streličarstvo, momčadsko natjecanje:
1. Italija
2. SAD
3. Južna Koreja

Streljaštvo, zračna puška 10 m (Ž):
1. Siling Yi (Kina)
2. Sylwia Bogacka (Poljska)
3. Dan Yu (Kina)

Zračni pištolj 10 metara (M):
1. Jongoh Jin (Južna Koreja)
2. Luca Tesconi (Italija)
3. Andrija Zlatić (Srbija)

Mačevanje, floret (Ž):
1. Elisa Di Francisca (Italija)
2. Arianna Errigo (Italija)
3. Valentina Vezzali (Italija)

Judo, -60 kg (M):
1. Arsen Galstjan (Rusija)
2. Hiroaki Hiraoka (Japan)
3. Rišod Sobirov (Uzbekistan) i Felipe Kitadai (Brazil)

-48 kg (Ž):
1. Sarah Menezes (Brazil)
2. Alina Dumitru (Rumunjska)
3. Charline van Snick (Belgija) i Eva Csernoviczki (Mađarska)

Dizanje utega, 48 kg (Ž):
1. Mingjuan Wang (Kina)
2. Hiromi Miyake (Japan)
3. Chun Hwa Ryang (Sjeverna Koreja)

Frangilliju je ovo bio uspjeh karijere nakon što je u dosadašnjim nastupima na OI osvojio dva odličja, momčadsku broncu još 1996. u Atlanti i srebro u istoj konkurenciji 2000. u Sydneyju. "Ovo je medalja za koju sam se izborio jako teško, bio sam u lovu za njom već 16 godina", opisao je talijanski junak završnice natjecanja.

Brončani su bili streličari iz Južne Koreje.

Još napetije bilo je u ženskom floretu, a konačni rasplet bio je idealan za Talijane. Elisa Di Francisca je zlatna, Arianna Errigo srebrna, dok je Valentina Vezzali, koja se nadala svojem četvrtom uzastopnom olimpijskom zlatu, utjehu morala pronaći u brončanom odličju.

Di Francisca je u finalu s 12:11 bila bolja od Errigo, uz odluku zlatnim bodom, a na isti način riješen je i ogled za broncu, u kojem je 38-godišnja Vezzali s 13:12 svladala Hyun Hee Nam iz Južne Koreje.

Korejska predstavnica imala je osobito bolan dan. U dvoboju za broncu propustila je vodstvo od 12:8 protiv Vezzali 15-ak sekundi do kraja, dok je prije toga, u polufinalu, protiv kasnije pobjednice Di Francisce vodila s 10:7 50-ak sekundi do kraja. Ispustila je prednost i potom bila kažnjena porazom zlatnim bodom.

Di Francisca, svjetska prvakinja 2010. iz Pariza, izvela je preokret i u finalnoj pobjedi nad Ariannom Errigo. Bila je u zaostatku od 11:8 37 sekundi do kraja, da bi nakon povratka i poravnanja do zlatnog boda stigla već u prvoj sekundi dodatnog vremena.

Judaška zlata u Rusiju i Brazil

Početak judaških natjecanja donio je po jednu mušku i žensku kategoriju, kod judaša do 60 kilograma, a među judašicama do 48 kg. Najviše razloga za zadovoljstvo imali su ruski predstavnik Arsen Galstjan i Brazilka Sarah Menezes.

Galstjan, peti na svjetskim ljestvicama, osvojio je neočekivano zlato u muških -60 kilograma svladavši Japanca Hiroakija Hiraoku rušenjem ipponom poslije 40 sekundi finalne borbe. Prije toga, ruski judaš bio je jači i od Uzbekistanca Rišoda Sobirova, dvostrukog svjetskog prvaka, kojeg je u polufinalu iznenadio zlatnim bodom.

Hiraoka je osvojio srebro, a brončana odličja pripala su Sobirovu i Brazilcu Felipeu Kitadaiju. Uzbekistanac je u svojem meču za broncu pobijedio Francuza Sofianea Milousa, dok je Kitadai bio jači od Talijana Elija Verdea.

Brazilska judašica Sarah Menezes bila je jača od konkurentica u kategoriji -48 kg. U finalu je pobijedila Rumunjku Alinu Dumitru, braniteljicu naslova, koja je najavila povlačenje nakon ovih OI, dok su do bronce došle Belgijka Charline van Snick i Mađarica Eva Csernoviczki. Van Snick je u borbi za broncu svladala Argentinku Paulu Pareto, a Csernoviczki Japanku Tomoko Fukumi.

Prvo londonsko zlato u Kinu

U streljačkoj disciplini u kojoj je ujutro u kvalifikacijama bila Snježana Pejčić, zračna puška 10 metara, zlatom se koji sat kasnije okitila Kineskinja Siling Yi, koja je time postala prva vlasnica najsjajnijeg odličja na Igrama u Londonu. Yi je slavila sa sveukupnim rezultatom 502.9, opravdavajući ulogu favorita s kojom je stigla na ove OI, između ostalog, kao aktualna svjetska prvakinja, 2010. u Münchenu.

Srebro je pripalo Poljakinji Sylwiji Bogackoj (502.2), a bronca još jednoj kineskoj streljašici Dan Yu (501.5). Čehinja Katerina Emmons, braniteljica naslova, završila je korak do zone medalja, na četvrtom mjestu, nesretno zaključivši dan u kojem se provukla u finale tek u dodatnom raspucavanju.

Doznali smo pobjednika i u prvoj muškoj streljačkoj disciplini, zračni pištolj 10 metara. Zlatno odličje osvojio je Jongoh Jin iz Južne Koreje, uz ukupni rezultat 688.2, a time je obogatio kolekciju u kojoj su već olimpijsko zlato u pištolju 50 metara 2008. u Pekingu i srebra u zračnom pištolju 10 metara također u Pekingu i u pištolju 50 metara 2004. u Ateni.

Srebrnu medalju uzeo je Talijan Luca Tesconi (685.8), dok bronca odlazi u Srbiju, zaslugom Andrije Zlatića (685.2), koji je, tako, pridružio olimpijsko odličje onima koje je ranije u karijeri osvojio na europskim i svjetskim prvenstvima i u Svjetskom kupu.

Sve na Daleki istok

U dizanju utega u akciji su bile sportašice u kategoriji 48 kilograma. Sva tri odličja otišla su azijskim predstavnicama, među kojima je najzadovoljnija bila Kineskinja Mingjuan Wang, sa zlatnom medaljom s podignutih 205 kilograma, 91 u trzaju i 114 u izbačaju. Wang je, tako, svoj prvi olimpijski nastup odmah obilježila zlatom, ali to nije iznenađenje. Riječ je o četverostrukoj svjetskoj prvakinji, koja u međunarodnim natjecanjima nije izgubila od 2002. naovamo.

Srebrna je Japanka Hiromi Miyake (197 kg ukupno, 87 u trzaju i 110 u izbačaju), a brončana Chun Hwa Ryang iz Sjeverne Koreje (192 kg, 80+112).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!