Ostali sportovi

Slavlja favorita uz španjolski triler sa Srbijom na otvaranju rukometnog turnira

Zvonka Keliš, Ivan Dominik • ponedjeljak, 30.07.2012.
Slavlja favorita uz španjolski triler sa Srbijom na otvaranju rukometnog turnira
Foto: EPA

U prvom kolu "hrvatske" skupine na olimpijskom rukometnom turniru koplja su ukrstili Španjolci i Srbi, veliki favoriti za velik rezultat na tekućim Igrama. Nakon 60 minuta teške i tvrde borbe uspješnija je bila Furia koja je Srbiju slomila velikim preokretom u završnici ogleda...

Prvi dan muškog rukometnog turnira Olimpijskih igara u Londonu donio je zanimljive oglede kako u skupini A u kojoj se nalaze domaćin Velika Britanija, branitelj naslova olimpijskog pobjednika Francuska, kao i Island, Švedska, Tunis i Argentina, tako i u skupini B u kojoj će snage u prvom dijelu natjecanja odmjeravati Hrvatska, Danska, Španjolska, Mađarska, Srbija te Južna Koreja.

Već u 10.30h turnir je krenuo ogledom Islanda i Argentina nakon kojeg bi na teren dvorane trebali izaći hrvatski rukometaši predvođeni izbornikom Slavkom Golužom te njihovi protivnici, Korejci. Slijedi potom dvoboj Švedske i Tunisa da bi poslijepodnevni program bio nastavljen susretom skupine A između Španjolske i Srbije.

Svoju prvu utakmicu na turniru oko 20.30h trebali bi započeti Francuzi koji na putu ka obrani naslova za prvog protivnika imaju upravo domaćina, dok će se za kraj ovog odličnog rukometnog dana i još jedan zanimljiv susret pobrinuti Mađari i Danci koji će zaigrati u 22.15h.

Danska - Mađarska 27:25 (13:10)

Danska reprezentacija u rukometu, jedan od najvećih favorita za najviša postolja na Igrama, pobjedom je uz dosta muke i problema otvorila svoj nastup na olimpijskom turniru. Izuzetno zanimljivu i "knap" utakmicu odigrali su izabranici Ulrika Wilbeka protiv uvijek "nabrijane", rastrčane i nezgodne Mađarske. Lajos Mocsai predstavio je Dancima sve najbolje što ima i ono je odolijevalo Nordijcima tijekom cijele utakmice te je na kraju Mađarska tijesno potučena.

U početku se uz klasično ispitivanje snaga uz nervozu na obje strane istaknuo Andres Eggert Jensen, lijevo krilo bundesligaša Flensburga, koji je povukao svoju ekiou do vodstva. Ona je osjetnija postala tek krajem poluvremena, jer su se Mađari stalno vraćali i često prijetili, a uz 13:10 Danska je mogla lakše disati i ući u drugo poluvrijeme.

Nastavak je ponovno donio sjajnu igru obje ekipe u obrani, pogotovo Danaca, a oni su bili i kreativnija te konkretnija i nadasve bolja momčad i u napadu. Osobito na lijevoj strani napada Danci su bili i više nego ubojiti, a sjajnom Eggertu Jenseni pridružio se i Mikkel Hansen. Za Mađare je odogovarao samo Gabor Csazsar, njihov najbolji igrač još od EP-a ove godine, no, unatoč njegovoj vrhunskoj igri u ofenzivi Mađarska nije uspijevala dostići Skandinavce.

I u završnicu susreta je Danska ušla s vodstvom koje je u principu imala tijekom cijele utakmice, a u završnici Danci nisu popustili niti si priuštili iznenađujući kiks. Iako je Mađarska drugi dio dobila 15:14, Danska je kontroliranom igrom zadržala bolji položaj u susretu i na kraju uz dosta prolivenog znoja i utrošena truda došla do pobjede 27:25. U to slavlje Eggert Jensen je ugradio devet, a Mikkel Hansen četiri gola, dok je odličan bio i veteran na crti, Michael Knudsen sa šest pogodaka. Vratari su na obje strane skupili po osam obrana, a osim osmerostrukog strijelca Csazsara kod Mocsaijeve ekipe istaknuo se i Harsanyi s četiri zgoditka.

Francuska - Velika Britanija 44:15 (21:7)

Rukometna reprezentacija Francuske uvjerljivo je i sa stilom ušla u olimpijski turnir. Francuzi, doduše, nisu ni imali težak posao u prvom kolu skupine A budući da je s druge strane londonskog parketa stajala domaća reprezentacija. Britanski poluamateri bili su preslabi čak i za drugu postavu Galskih pijetlova koju je na teren poslao Claude Onesta. Već od samog početka bilo je jasno u kojem smjeru utakmica ide, a Francuzi su se vrlo brzo odvojili na veliku razliku.

Prednost prvaka iz Pekinga rasla je sve više što je vrijeme više odmicalo, a do poluvremena je to vodstvo naraslo i iznad deset pogodaka razlike pa se na odmor otišlo rezultatom 21:7 za Onestine momke. U istom je ritmu i tonu susret nastavljen, a Francuzi su se sve više poigravali sa svojim susjedima preko La Manchea. Do kraja utakmice prednost Francuza prešla je "magičnu" granicu od 20 pogodaka razlike, a gotovo su Tricolori stigli i do +30. Završilo je s velikih 44:15 za Francuze uz dva gotovo identična poluvremena, a bila je to prava rukometna lekcija za domaćine.

Najviše pogodaka, njih čak 11, zabio je Guillaume Joli iz francuske reprezentacije, iskusni Jerome Fernandez bio je strijelac devet puta, dok je jedan igrač iz mlađe generacije, Honrubia, zabio sedam zgoditaka. Garnham je sa šest golova predvodio Britance, a ponajveća zvijezda te reprezentacije, Larsson, dodao je četiri pogotka. Vratari domaćina obranili su samo osam lopti, a Omeyer i Karaboue u istom su bili uspješni 11 puta što je uz vrlo dobru igru igrača u polju bilo i više nego dovoljno za startni trijumf Francuske.

Španjolska - Srbija 26:21 (10:14)

Srbijanski rukometaši jedna su od najvećih enigmi olimpijskog rukometnog turnira, ponajviše zato što ne igraju u svojoj beogradskoj Areni. I prije susreta očekivala se teška utakmica sa 50 posto šanse za obje ekipe da dođu do pobjede, premda je većina smatrala Španjolce favoritima. No, na samom početku susreta Srbija je bila bolja momčad koja je brzo došla u zamjetnije vodstvo koje je rano počela održavati.

Najbolji od najboljih

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Gudjon Valur Sigurdsson s devet postignutih pogodaka, dok ih je šest dodao Olafur Stefansson. Na drugoj strani najbolji je bio Diego Simonet s pet golova. Islandski vratari zajedno su sakupili 17 obrana, dok su oni argentinski obranili deset udaraca.

Momir Ilić i Ivan Stanković bili su najbolji i najefikasniji igrači Srbije u prvom dijelu susreta, solidan je i opasan bio i Ivan Nikčević na krilu. Kod Španjolske je jedini odgovarao Albert Rocas, tako da je Srbija bila u vodstvu i igrala je bolje u prvih pola sata. Do odmora su izabranici Veselina Vukovića izgradili prednost od četiri gola pa su na poluvrijeme otišli rezultatom 14:10 u svoju korist.

Međutim, Furia je posložila svoje redove u nastavku, zaigrala je bolje, osobito u obrani koja je u prvom dijelu bila baš forte Srba. Malo po malo "topila" se prednost Srbije i točno 20 minuta prije kraja Španjolci su stigli do egala - za 16:16 je iz polukontre zabio Raul Entrerrios. Srbija potom odlazi na 18:16, Španjolska ponovno izjednačuje, a nakon 20:18 za Srbiju u 50. minuti Španjolci rade fantastičnu seriju od 5:0 za 23:20 - prvo osjetnije vodstvo La Roje.

Do kraja susreta su Španjolci vrhunskom igrom, ritmom i odličnom obranom na čelu s razbranjenim Hombradosom "razbili" Srbe i pitanje je pobjednika bilo riješeno nakon Tomasova gola za konačnih 26:21. Srbija je u drugom dijelu zabila samo sedam golova, najbolji njen strijelac bio je Ilić sa šest golova, četiri je dodao Stanković koji je nestao u drugom dijelu, dok je Daniel Sarmiento bio najbolji kod ekipe Valera Rivere s pet zgoditaka. Tomas i Maqueda zabili su jedan gol manje, a Hombrados i Šterbik skupili su 12 obrana (svaki po šest) nasuprot Stanićevih 15.

Island - Argentina 31:25 (15:14)

Srebrna momčad iz Pekinga na svom je otvaranju olimpijskog puta za protivnika dobila Argentinu koja se na samom startu nije pokazala kao očekivano lak suparnik. Islanđani su u susret krenuli izgubljenim prvim napadom što momčad Eduarda Gallarda koristi kako bi povela 1:0, a ubrzo i 3:1. Napeti Islanđani potom bivaju sve nervozniji te u prvih desetak minuta ogleda uspijevaju zaraditi dva isključenja, no nakon što oni bivaju odrađeni Gudmundur Gudmundsson smiruje svoje izabranike koji tada onako kako to najbolje znaju poravnavaju rezultat na 5:5 i 8:8.

Sigurdsson i Ingimundarson potom uzimaju stvari u svoje ruke te odvode Island prvi puta na +2 (10:8), a svojim petim pogotkom u prvih 30 minuta Sigurdsson diže to i na +3 (14:11). Do odlaska na odmor, time-out islandskog izbornika bolje koriste Argentinci koji se uspijevaju približiti na pogodak razlike te se tako na predah ide rezultatom 15:14.

Prve minute nastavka Riccobelli koristi za izjednačenje 15:15 i vraćanje nade svojoj momčadi, no sigurni Islanđani potom se mini serijom 3-0 od svog protivnika odvajaju na 18:15. Unatoč vrlo dobrom početku drugoga dijela te brzim pogocima na obje strane pri vodstvu Islanda 19:16 slijedi rezultatski post kojeg u 39. minuti prekida Simonet (19:17). Zanimljivo je bilo i u nastavku, naime, Argentinci se ne predaju, no isto tako ne uspijevaju ni izboriti novo poravnanje (21:18, 23:20).

Sredinom drugoga poluvremena Sigurdsson, Gunnarsson, Steffansson i društvo ubacuju u višu brzinu te osiguravaju pet pogodaka prednosti nad argentinskom ekipom (26:21), no do same završnice ogleda Sebastian i Diego Esteban Simonet vraćaju Argentinu na -3 i 25:28. Odlično raspoloženi Sigurdsson svojim devetim postignutim pogotkom vraća svoju ekipu na 29:25, a Gunnarsson i Atlason u nastavku postavljaju konačnih 31:25.

Švedska - Tunis 28:21 (16:11)

Rukometna reprezentacija Švedske za svoj je prvi ogled na olimpijskom turniru kao protivnika dobila momčad Tunisa koja je, pak, u susret sa svojim suparnikom krenula bez straha i koncentriranija od očekivanoga. Poveli su tako Tunižani 2:0, dok prvi pogodaka za Šveđane u Londonu postiže Doder. Izabranici Alaina Portesa potom odlaze na 3:1 nakon čega je uslijedilo ono pravo švedsko buđenje za poravnanje rezultata i prelazaka u vodstvo (4:3). Uslijedila je potom igra gol za gol u kojoj su pregrubi bili rukometaši Tunisa koji tako zarađuju dva puta po dvije minute isključenja.

Petersen, Doder, Ekdahl du Rietz i Ekberg to, pak, koriste kako bi svoju momčad pred samu završnicu prvoga dijela odveli na +4 i 11:7. Tunis se potom preko Boughanmija pokušava vratiti u susret, no ne uspijeva se približiti na manje od dva pogotka razlike (10:12, 11:13), dok se na suprotnoj strani ponovno ukazuje Petersen koji vraća Švedsku na sigurnih +4 (15:11), a tu je i Nilsson koji postignutim pogotkom tri sekunde prije kraja prvoga poluvremena postavlja rezultat 16:11 s kojim se ide na predah.

U nastavku dvoboja izabranici trenerskog tandema Olsson-Lindgren svoju prednost povećavaju na sedam pogodaka razlike (18:11), no Tunižani potom koriste dva švedska isključenja kako bi serijom 4-0 kojom stigli na -3 i 15:18. Zanimljivo bilo i u narednim trenucima, no Šveđani bivaju sigurni te u posljednje minute ogleda ulaze s vodstvom 24:18. Samu završnicu najbolje su iskoristili Doder,Andersson i Ekberg koji Šveđane odvode na velikih osam pogodaka razlike (26:18), dok se reprezentativci Tunisa na suprotnoj strani trude tek smanjiti svoj zaostatak. Na koncu, četvrta momčad svijeta osigurava slavlje s +7 i 28:21.

Odličan je u redovima Švedske bio Dalibor Doder s osam postignutih pogodaka, dok su Niclas Ekberg i Andreas Nilsson zabili po četiri gola. Kod Tunisa se, pak, istaknuo Oussama Boughanmi sa šest pogodaka. Na švedskim vratima Andersson je sakupio 11 obrana koliko ih je imao i Maggaiz kod Tunižana.

OI 2012 (M) - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Island31:25Argentina
Švedska28:21Tunis
Francuska44:15Velika Britanija
1Island 5167:132+3510
2Francuska 5159:110+498
3Švedska 5156:115+416
4Tunis 5121:125-44
5Argentina 5113:138-252
6Velika Britanija 596:192-960

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 (M) - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Island31:25Argentina
Švedska28:21Tunis
Francuska44:15Velika Britanija
1Island 5167:132+3510
2Francuska 5159:110+498
3Švedska 5156:115+416
4Tunis 5121:125-44
5Argentina 5113:138-252
6Velika Britanija 596:192-960

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 00:28
    sve očekivano
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2012. u 21:31
    Nadam se revanšu protiv Seba za onaj njihov Euro.Sretno kauboji
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2012. u 13:02
    Očekivana pobjeda, borbenost Argentine.
    Obrisan korisnik