Ostali sportovi

Olimpijski rekordi Camerona Van der Burgha i Dane Vollmer

Ivan Dominik • nedjelja, 29.07.2012.
Olimpijski rekordi Camerona Van der Burgha i Dane Vollmer
Foto: EPA

Prema svemu sudeći bit će uzbudljiv dan u Londonu na OI, pogotovo što se plivanja tiče. U jutarnjim i ranim popodnevnim kvalifikacijama te polufinalima srušeni su neki olimpijski rekordi, do velikih je iznenađenja umalo došlo, ali su svejedno neki rezultati bili zapanjujući. Najavu zlata potvrdili su neki favorizirani plivači, a sve će se razriješiti tek u večernjim satima kada su na rasporedu četiri finala...

Nakon što je Australka Emily Seebohm srušila olimpijski rekord na 100 leđno, isto je pošlo za rukom Južnoafrikancu Cameronu Van der Burghu na 100 prsno u muškoj konkurenciji te Amerikanki Dani Vollmer na 100 leptir za žene.

Van der Burgh je u polufinalu isplivao vrijeme 58,83, čime je za čak 25 stotinki popravio stari olimpijski rekord, a sebe prometnuo u prvog i glavnog favorita za zlato u toj disciplini. Iza Južnoafrikanca ostali su Talijan Fabio Scozzoli i Australac Brenton Rickard, a još su iz njihove grupe u finale prošli Kosuke Kitajima, branitelj naslova iz Pekinga, Mađar Daniel Gyurta te jedan od favorita za najviša postolja Brendan Hansen, koji je jedva kao osmi ušao u finalnu trku.

Iz druge su skupine u finale prošla samo dvojica plivača - Australac Christian Sprenger i Litavac Giedrius Titenis. Svjetska "krema" muškog prsnog plivanja ostala je bez stvarno nesretnog Erica Shanteaua koji se vratio plivanju nakon operacije raka testisa 2009. godine. Kao i u Pekingu, gdje je kao deveti s 13 stotinki zaostatka ostao bez finala, i u Londonu je Amerikanac ostao izvan osam najbržih, ovaj puta sa zaostatkom od 18 stotinki sekunde. Tako će SAD u finalu na 100 prsno imati samo neuvjerljivog Hansena.

U kvalifikacijama na 100 leptir za žene olimpijski je rekord srušila i američka plivačica te favoritkinja za zlato, Dana Vollmer. Ona je isplivala svoju dionicu s vremenom 56.25 čime je stari OR popravila za čak 36 stotinki. U polufinalu je plivala također izvrsnih 56.36, samo 11 stotinki slabije od svog ranijeg olimpijskog rekorda, a osim nje su u večernje finale ušle i Australka Coutts, Jeanette Gray Ottesen iz Danske, Kineskinja Lu Ying, zatim još jedna Amerikanka Claire Donahue, domaća predstavnica Ellen Gandy, Talijanka Ilaria Bianchi te Šveđanka i glavna konkurencija Vollmer za zlato - Sarah Sjostrom.

Od ostalih događaja treba izdvojiti ženske kvalifikacije na 400 slobodno u kojima je olimpijska i svjetska prvakinja te djevojka Filippa Magninija, Talijanka Federica Pellegrini jedva, kao sedma, ušla u finale. Osma je bila domaća plivačica Rebecca Adlington što je također iznenađenje, budući da Britanka također pretendira na medalju.

Plivanje - Novi Olimpijski rekordi:
Muškarci - 100 prsno: Cameron Van der Burgh (JAR) - 58.83
Žene - 100 leđno: Emily Seebohm (AUS) - 58.23
Žene - 100 leptir: Dana Vollmer (SAD) - 56.25

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!