Ostali sportovi

Španjolska već nakon drugog kola i poraza od Hondurasa ispala s olimpijskog turnira

Igor Šestak • nedjelja, 29.07.2012.
Španjolska već nakon drugog kola i poraza od Hondurasa ispala s olimpijskog turnira
Foto: EPA

Na St. James' Parku u Newcastleu odigrane su obje utakmice skupine D olimpijskog turnira za nogometaše. Japan je pobjedom nad Marokom osigurao prolaz u četvrtfinale, dok su se Španjolci novim porazom oprostili od daljnje faze natjecanja. Honduras je slavio s 1:0 i tako se približio četvrtfinalu Olimpijskih igara.

Japan - Maroko 1:0 (0:0)

Nakon što su u prvom kolu priredili veliko iznenađenje i pobijedili Španjolsku s 1:0, Japanci su u drugom kolu istim rezultatom svladali Maroko i tako već nakon 180 odigranih minuta osigurali prolazak dalje iz skupine D. Strijelac odlučujućeg pogotka bio je Kensuke Nagai u 84. minuti susreta.

U ne pretjerano zanimljivoj utakmici reprezentacija Japana je stigla do nove minimalne pobjede koja joj osigurava plasman u četvrtfinale Olimpijskih igara. U prvom poluvremenu je bilo vrlo malo prilika, a unatoč blagoj dominaciji Marokanaca, najbolje su prilike pripale Japancima i to u samoj završnici prvog dijela nakon dva udarca iz kuta. Nakon prvog je Suzuki pucao glavom, a vratar Amsif loptu zaustavio loptu na samoj crti. Dvije minute kasnije, nakon novog kornera, u dobroj se prilici našao i Yoshida, ali je njegov udarac glavom bio neprecizan.

U nastavku su Marokanci nastavili dominirati posjedom lopte, ali ga nisu znali iskoristiti. Stvarali su vrlo malo prilika ponajprije jer su u završnice napada dolazili s vrlo malo igrača i često su se previše oslanjali na individualne akcije. Japanci su strpljivo čekali na kontranapade i ponovno su oni bili opasniji po suparnička vrata.

U 62. minuti je Kiyotake pogodio gredu, a lopta se kasnije, nesretno po njega, odbila vrataru u ruke. Osam minuta kasnije odličnu je priliku imao Otsu, ali je njegov udarac zaustavio Amsif, a u 79. minuti je iz dobre situacije vrata prebacio Yamaguchi.

Kada se činilo da će susret završiti bez golova, Japan je stigao do pogotka preko Nagaija. Vratar Maroka je nepotrebno istrčao na jednu duboku loptu upućenu prema japanskom napadaču, a Nagai je bio brži i spretniji te je s dvadesetak metara od vrata uspješno prebacio Amsifa te tako donio svojoj reprezentaciji nova tri boda.

Maroko je u posljednjim trenucima utakmice imao dvije vrlo dobre situacije za izjednačenje, ali je pobjedu azijske reprezentacije spasio vratar Gonda.

Španjolska - Honduras 0:1 (0:1)

Španjolska olimpijska reprezentacija je na turniru u Londonu doživjela i drugi poraz. Nakon što su morali čestitati Japancima u prvom, u drugom kolu su ih s 1:0 pobijedili i nogometaši Hondurasa. Jedini pogodak na utakmici postigao je Bengtson već u sedmoj minuti.

Samo sedam minuta nakon što se krenulo s centra, Španjolci su doživjeli novi veliki šok. Espinoza je ubacio loptu s lijeve strane, a u srcu španjolskog kaznenog prostora odlično se snašao Bengtson i glavom pogodio donji desni kut vratara Davida de Gee. Bengtsonu je to drugi pogodak na turniru nakon što je u prvom kolu realizirao kazneni udarac protiv Maroka.

Španjolci su se tako vrlo rano našli u nezgodnoj situaciji koja ih je vodila ka ranom ispadanju s olimpijskog turnira. Krenuli su po izjednačenje, ali su u završnicama akcija često previše komplicirali ili pak bili neprecizni u dodavanjima. Najbolju priliku za izjednačenje imao je Juan Mata u 37. minuti kada je iz voleja pucao pored vratnice.

Honduras je nakon šest minuta igre u drugom poluvremenu imao odličnu priliku za povećanje vodstva, ali je Espinozin udarac glavom odsjeo na vratnici, a odbijenu loptu nitko nije uspio pospremiti u mrežu. Španjolci su preuzeli inicijativu i svim silama pokušavali doći do izjednačenja, a jednu od rijetkih prilika je u 55. minuti propustio realizirati Adrian Lopez nakon što je sam izašao pred vratara Mendozu.

Sve jači pritisak Španjolske rezultirao je mnogim prilikama, a iz jedne od njih je Iker Muniain pogodio okvir vrata. U 72. minuti se istaknuo vratar Hondurasa kada je krajnjim naporom zaustavio Rodrigov udarac glavom. U završnici utakmice se igra i zaoštrila pa je sudac Soto imao pune ruke posla, a Španjolci su u nekoliko navrata tražili kazneni udarac, ali je Soto ostao nijem.

Mendozu i Honduras je u 82. minuti još jednom spasio okvir vrata. S lijeve je strane odlično ubacio Tello, a glavom je sa svega nekoliko metara od gol-linije gredu pogodio Rodrigo. Španjolci su do kraja utakmice imali još nekoliko izglednih situacija, ali put do Mendozine mreže nisu pronašli. Nakon drugog uzastopnog poraza, jedni od favorita ovog natjecanja se opraštaju od Londona.

U posljednjem kolu Japan može rasterećeno igrati protiv Hondurasa, kojem je za potvrdu prolaza u četvrtfinale dovoljan i bod. Maroko još uvijek ima nadu u prolaz, ali će mu za to trebati pobjeda nad Španjolskom i poraz Hondurasa.

Olimpijske igre, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Japan1:0Maroko
Španjolska0:1Honduras
1Japan 32:0+27
2Honduras 33:2+15
3Maroko 32:3-12
4Španjolska 30:2-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Olimpijske igre, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Japan1:0Maroko
Španjolska0:1Honduras
1Japan 32:0+27
2Honduras 33:2+15
3Maroko 32:3-12
4Španjolska 30:2-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 16:13
    Kamikaze uzimaju zlato.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 11:53
    Neka im je svejedno, al je meni drago:-))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 05:21
    tebi drago, njima svejedno..
    Obrisan korisnik
  • hanson29.07.2012. u 23:20
    a je mi drago kaj su španjolci ispali i to od jednog hondurasa...
    hanson