Ostali sportovi

Kineski skokovi, džudaška iznenađenja i nevjerojatni dizači utega

Piše:Tea Lokas • ponedjeljak, 30.07.2012.
Kineski skokovi, džudaška iznenađenja i nevjerojatni dizači utega
Foto: EPA

Od streljaštva i streličarstva, preko sinkroniziranih skokova i džuda pa do dizanja utega, biciklizma i mačevanja. Svi ti sportovi drugog su dana Olimpijskih igara u Londonu dobili svoje zlatne, srebrne i brončane sportaše, očekivane i manje očekivane...

Očekivano je zlato u streličarstvu ekipno za žene otišlo po sedmi uzastopni put u Južnu Koreju. Bitka između Korejki i Kineskinja bila je tijesna, a pobjednice u sastavu Ki Bo-bae, Lee Sung-jin i Choi Hyeon-ju bile su bolje od kineskih protivnica za samo jedan bod (210-209).

Posljednja strijela drugi dan zaredom bila je odlučujuća, a pogodak za 9 bio je dovoljan da u finalu svladaju konkurentice i osvoje zlatnu medalju. Na najniže postolje popele su se japanske streličarke pobijedivši Ruskinje s 209-207 pa su tako sve medalje drugog dana natjecanja otišle u Aziju.

Natjecatelji u kategoriji dizača utega do 56 kg i dizačica do 53 kg također su dobili svoje mjesto pod suncem na startu Olimpijskih igara. Yun Chol Om iz Sjeverne Koreje napravio je senzaciju podigavši olimpijski rekord (i izjednačivši svjetski) od 168 kg u izbačaju. Om je imao još 125 kg u trzaju te ukupno 293, čime je pomeo konkurenciju i osvojio zlatnu medalju.

Srebro je otišlo u Kinu zaslugom Jingbiao Wua koji je podignuo četiri kilograma manje (289 ukupno, 133 u trzaju, 156 u izbačaju), a broncu je po prvi put u povijesti za Azerbajdžan osvojio Valentin Hristov s podignutih 286 kilograma (127 trzaj, 159 izbačaj).

Osvojene medalje

Streličarstvo, ekipno (Ž):
1. Južna Koreja
2. Kina
3. Rusija

Streljaštvo, zračni pištolj 10m (Ž):
1. Wenjun Guo (Kina)
2. Celine Goberville (Francuska)
3. Olena Kostevych (Ukrajina)

Streljaštvo, skeet (Ž):
1. Kimberly Rhode (SAD)
2. Ning Wei (Kina)
3. Danka Bartekova (Slovačka)

Cestovni biciklizam (Ž):
1. Marianne Vos (Nizozemska)
2. Elizabeth Armitstead (Velika Britanija)
3. Olga Zabelinskaya (Rusija)

Mačevanje, sablja (M):
1. Aron Szilagyi (Mađarska)
2. Diego Occhiuzzi (Italija)
3. Nikolaj Kovalev (Rusija)

Judo, -66kg (M):
1. Laša Šavdatuašvili (Gruzija)
2. Mikloš Ungvari (Mađarska)
3. Ebinuma Masashi (Japan)
3. Jun-Ho Cho (Južna Koreja)

Judo, -52kg (Ž):
1. Kum-Ae An (Sjeverna Koreja)
2. Yanet Bermoy Acosta (Kuba)
3. Rosalba Forciniti (Italija)
3. Priscilla Gneto (Francuska)

Sinkronizirani skokovi u vodu, daska 3m (Ž):
1. Wu/He (Kina)
2. Johnston/Bryant (SAD)
3. Heymans/Abel (Kanada)

Dizanje utega, do 56kg (M):
1. Yun Chol Om (Sjeverna Koreja)
2. Jingbiao Wu (Kina)
3. Valentin Hristov (Azerbajdžan)

Do 53kg (Ž):
1. Zulfiya Chinshanlo (Kazahstan)
2. Shu-Ching Hsu (Kineski Tajpeh)
3. Cristina Iovu (Moldavija))

Svjetski rekord pao je u ženskoj kategoriji do 53 kg, gdje je Kazahstanka Chinshanlo u izbačaju podigla 131 kg (svjetski i olimpijski rekord), a u trzaju 95, što je ukupno iznosilo 226 kilograma (olimpijski rekord). Dizačica utega iz Kineskog Tajpeha Shu-Ching Hsu zauzela je drugu poziciju s 219 kg (96+123), a brončano odličje otišlo je Moldavki Cristini Iovu (219, 99+120).

Drugo zlato u streljaštvu za Kinu osvojila je u kategoriji zračnog pištolja na deset metara Wenjun Guo, braniteljica naslova iz Pekinga 2008. Obzirom da je zlatna Kineskinja posljednje dvije godine imala lošije rezultate, ovaj trijumf nije bio planiran kao rasplet natjecanja.

Da bi faktor iznenađenja bio veći, Francuskinja Celine Goberville ispustila je zlato lošim posljednjim hicem (8.8), dok je Guo upisala gotovo savršenih 10.8 za slavlje Kineza u londonskim Royal Artillery Barracks.

U dodatnom raspucavanju za srebro francuska je streljačica ipak bila bolja od Ukrajinke Olene Kostevyč, osvajačice zlatnog odličja u Ateni koja 2012. nije mogla dalje od bronce. Favorizirana Goberville nije osvojila zlato, ali je Francuskoj donijela prvu medalju na Olimpijskim igrama.

U ženskom skeetu događale su se posebne stvari. 33-godišnja Amerikanka Kimberly Rhode osvojila je petu medalju na petim uzastopnim Olimpijskim igrama na kojim je sudjelovala i tako postala prva američka sportašica kojoj je to uspjelo. Uz to, oborila je olimpijski rekord i izjednačila svjetski, što je prilično nevjerojatan učinak za jedan dan.

Naime, Rhode se do 2004. godine i Igara u Ateni natjecala u kategoriji duplog trapa, no kako je te godine njena najjača disciplina eliminirana iz olimpijskog programa, Amerikanka se prebacila na skeet koji joj je već u Pekingu donio srebro.

Mislim da će biti nevjerojatno. Gdje god da ovo završi, bitno je putovanje", rekla je trostruka olimpijska pobjednica prije posljednjih 25 hitaca i - osvojila svijet.

Srebro je u Londonu dohvatila još jedna Kineskinja. Ning Wei uspela se na postolje iznad Danke Bartekove, koja je zauzela treću poziciju.

Nizozemski kišni sprint u povijest

Bivša svjetska prvakinja u cestovnom i pistovnom biciklizmu te u ciklokrosu, Marianne Von, slavila je u spektakularnoj završnici cestovne biciklističke utrke odvozivši je za tri sata, 35 minuta i 29 sekundi. S istim vremenom prvu je medalju Velikoj Britaniji donijela Elizabeth Armitstead koja je utrku dugu 140 kilometara okončala na drugom mjestu. Brončano odličje pripalo je Ruskinji Olgi Zabelinskaji.

Londonski spektar godišnjih doba unutar jednog dana priuštio je efektnu završnicu ženske cestovne utrke, a 25-godišnja Nizozemka "isplivala" je iz grupice, prešla Olgu Zebelinskaju i visoko podignula ruke u znak trijumfa. Vos nikada nije osvojila medalju u ovoj disciplini, a u Pekingu je zlatni privjesak osvojila u bodovnoj utrci pistovnog biciklizma.

Korejka i Gruzijac izazvali pomutnju

Drugog dana Olimpijskih igara u Londonu podijeljene su i medalje u dvije džudaške kategorije, muške -66 kg te ženske -52 kg. U ženskoj konkurenciji slavila je Korejka Kum-Ae An, dok se kod muškaraca zlatom okitio Gruzijac Laša Šavdatuašvili.

Oba pobjednika nisu se mogla predvidjeti, obzirom da su favoriti ispali u ranoj fazi natjecanja. Japanska džudašica, brončana iz Pekinga te svjetska prvakinja Misato Nakamura glasila je za favorita -52 kg, no poražena je od strane An, koja je kasnije u borbi za zlatnu medalju pobijedila i Kubanku Yanet Bermoy Acostu.

Treće mjesto osvojile su Talijanka Rosalba Forciniti te Francuskinja Priscilla Gneto. Forciniti je bila bolja od Belgijke Heylen, a Gneto je proglašena pobjednicom u borbi s Luksemburžankom Marie Muller.

Musa Mogushkov nije se našao na putu 20-godišnjem Gruzijcu, 32. na svijetu, Šavdatuašviliju, koji je iznenadio sve prisutne i preko Mađara Ungvarija ostvario pobjedu na Olimpijskim igrama. Brončane medalje otišle su u ruke svjetskog prvaka, Japanca Ebinume Masashija i Korejca Jun-Ho Choa.

Kineska vladavina u skokovima

Minxia Wu i Zi He kineski je par skakačica koje su odradile najbolji skok u bazen sa trometarske odskočne daske i osvojile zlatnu medalju. U sinkroniziranim skokovima u vodu olimpijska neizvjesnost nije bila u prvom planu, obzirom da su Kineskinje pobijedile drugoplasirane Amerikanke Johnston i Bryant ogromnom razlikom od 24.30.

Dok je Kineskinja Wu stvarala povijest osvojivši šestu medalju na Olimpijskim igrama te poravnavši učinak svoje nekadašnje partnerice u sinkroniziranim skokovima (Jingjing Guo), Kanađanka Heymans koja je skakala s Jennifer Abel osvojila je broncu i postala jedina skakačica koja je osvojila medalju na četirima uzastopnim Olimpijskim igrama.

Wu i He imale su 346.20 bodova, daleko ispred Amerikanki koje su zabilježile 321.90 bodova. Prvu medalju za Kanadu donijele su Heymans i Abel s 316.80 bodova. "Kineski" skokovi nastavili su s dominacijom, a ostaje za vidjeti hoće li i na Olimpijskim igrama kao na Svjetskom prvenstvu pokupiti sva zlatna odličja.

22-godišnji Szilagyi podsjetio na zaboravljenu mađarsku bajku

Mladi mađarski mačevalac, Aron Szilagyi, koji je šesti na ljestvici najboljih na svijetu, donio je svojoj državi prvo zlato na ovim Igrama u disciplini sablje. Nijedan od prve petorice nije ušao u polufinale, a svjetski broj jedan Nicolas Limbach, koji je slovio za glavnog pretendenta na zlatno odličje, izgubio je od brončanog Rusa Nikolaja Kovaleva u četvrtfinalu.

Prva borba bila je za broncu, a slavio je spomenuti Rus nad Rumunjem Dumitrescuom rezultatom 15-10. Za zlato se sa Szilagyijem u koštac uhvatio Talijan Occhiuzzi odmah nakon tog dvoboja, no Mađar je odmah stvorio prednost od 8-1, što je nešto kasnije pretvoreno u 15-8 i uvjerljivu pobjedu.

Szilagyi je zlatnim odličjem u sablji prekinuo sušu mađarskih odličja u mačevanju koja traje od 1992. kada je Bence Szabo slavio u istoj disciplini. "Sanjao sam o ovome otkad sam imao devet ili deset godina", izjavio je Mađar i okitio se medaljom koju je još nedavno vidio samo u snovima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Olimpijske igre
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!