Ostali sportovi

Hrvatice po prva slavlja, Čilića čeka Austrijanac, zaposleni jedriličari

Borna Rupnik • ponedjeljak, 30.07.2012.
Hrvatice po prva slavlja, Čilića čeka Austrijanac, zaposleni jedriličari
Foto: FaH

Olimpijske igre u Londonu stigle su do trećeg dana natjecanja, a već u prijepodnevnim satima po prve pobjede, nakon uvodnih poraza, kreću hrvatske košarkašice i rukometašice. Palčevi će se držati i Marinu Čiliću, puno posla ima hrvatski jedriličarski kontingnent, no to nije ni približno sve...

Olimpijska se natjecanja nastavljaju u ponedjeljak, a kao najuspješnija zemlja o dosadašnjem dijelu Igara na borilišta izlazi Kina, koja ima već šest zlatnih, četiri srebrne i dvije brončane medalje. Kineske sportaše slijede predstavnici Sjedinjenih Američkih Država s tri zlata, pet srebra i tri bronce, te Talijani s dva zlata, tri srebra i dvije bronce.

Pet su medalja već osvojili i reprezentativci Južne Koreje, uz dvije najsjajnije, a samo jednu manje imaju natjecatelji iz Francuske, također uz dva zlata.

Nove će se medalje dijeliti u nekoliko sportova, pri čemu će ponovno itekako zanimljivo biti u plivanju, a važni nastupi očekuju i brojne hrvatske sportaše, kako u pojedinačnim, tako i u momčadskim sportovima.

Hrvati u Londonu

Na olimpijsku pozornicu u ponedjeljak ponovno izlaze dvije hrvatske ženske reprezentacije. S početkom u 10 sati, košarkašice nakon uvodnog poraza od Sjedinjenih Američkih Država čeka okršaj s Kineskinjama, koji bi mogao biti ključan za prolazak u drugi krug.

Usprkos porazu, izabranice Stipe Bralića u svom su prvom nastupu pokazale da znaju, žele i mogu. Kina je pak u prvom kolu bila bolja od Češke 66:57.

Hrvatski raspored, ponedjeljak, 30. srpnja

10:00 Petar Gorša - Bojan Đurković, zračna puška 10 m, kvalifikacije
10:00 Hrvatska - Kina, košarka (ž)
10:30 Angola - Hrvatska, rukomet (ž)
11:00 Gaćina - Šibajev, stolni tenis, 3. krug
11:50 Daniela Kim Pavlin, 200 m mješovito, kvalifikacije
12:30 Čilić - Melzer, tenis, 1. kolo
12:30* Čilić/Dodig - Giraldo/Cabalo, tenis, parovi, 1. kolo 13:00 Ivan Kljaković Gašpić, Finn, 3. i 4. plov
13:00 Tina Mihelić, laser Radial, 1. i 2. plov
13:00 Pavle Kostov, 49er Skiff, 1. i 2. plov
13:00 Tonći Stipanović, Laser, 1. i 2. plov
13:00 Marin i Dan Lovrović, Star 3. i 4. plov
13:15 Petar Gorša - Bojan Đurković, zračna puška 10 m, finale*
20:00 Andrej Gaćina, stolni tenis, 4. krug*
21:39 Daniela Kim Pavlin, 200 m mješovito, finale*

Rukometašice su u subotu doživjele minimalni poraz od Brazila te protiv Angole (s početkom u 10:30) traže iskupljenje i prve bodove na olimpijskom turniru.

"Izgubili smo i iskreno nije nam ni do čega", poručile su Vesna Milanović Litre i Maja Zebić čitateljima Sportneta. Međutim, nisu im sve lađe potonule, Hrvatice će krenuti "na glavu. "Nema alibija za učinjena loša djela, nema povratka u prošlost, nema opravdanja, a opet nije u redu ni da se odmah nakon jednog poraza, nakon jednog pada odmah predaš i da digneš ruke od svega. Na to nemamo pravo, jer branimo boje naše Hrvatske".

Pod posebnim će povećalom biti i prvi nastup Marina Čilića, koji će na wimbledonskoj travi zaigrati protiv Jürgena Melzera iz Austrije. Meč je bio na rasporedu u nedjelju, no zbog kiše je odgođen za 12:30. Čilić će u paru s Ivanom Dodigom zaigrati protiv Kolumbijaca Giralda i Cabala, u četvrtom meču iza 12:30.

Hrvatski stolni tenis, nakon ispadanja Zorana Primorca, ostao je predstavljati Andrej Gaćina. U susretu trećeg kola odmjerit će snage s ruskim predstavnikom Aleksandrom Šibajevom, a ukoliko prođe, već u 20 sati igrat će i četvrto kolo s pobjednikom susreta Chuang - Zwickl.

Pune ruke posla čekaju hrvatske jedriličare. Ivan Kljaković Gašpić u klasi Finn nakon dva plova drži sjajno treće mjesto, a u treći i četvrti plov kreće u 13 sati. U isto vrijeme natjecanje će nastaviti Marin i Dan Lovrović u Staru, koji su trenutačno na 12. poziciji.

Prvi i drugi plov odradit će Tina Mihelić u Laser Radialu, zatim Pavle Kostov u Skiffu te Tonći Stipanović u Laseru.

Petar Gorša i Bojan Đurković pokušat će proći kvalifikacije u disciplini zračna puška, 10 metara - finale je na rasporedu već danas - dok Danielu Kim Pavlin čekaju plivačke kvalifikacije na 200 metara mješovito. Eventualno polufinale na rasporedu je kao posljednji plivački događaj dana.

Traže se najbrži, najviši, najjači

Plivači će u olimpijskim bazenima u ponedjeljak medalje dijeliti na 200 metara slobodno i 100 metara leđno, dok plivačice odlučuju u pobjednicama u disciplinama 100 metara prsno i također 100 metara leđno.

U muškom finalu na 200 metara slobodno nastupit će između ostalih i Ryan Lochte te Francuz Yannick Angel, koji je sa svojom štafetom u nedjelju šokirao Lochtea i Amerikance. Na 100 metara leđno s najboljim se vremenom u finale plasirao Amerikanac Matthew Grevers.

Nakon jutarnjih kvalifikacija, u 13:15 bit će održano finale u streljačkoj disciplini zračna puška, 10 metara, dok gimnastičare očekuje muško ekipno finale. U sinkroniziranim skokovima u vodu za odličja će muškarci skakati s platforme 10 metara, a mačevanje donosi finalno natjecanje u disciplini mač za žene.

Dva su finala na rasporedu u judu. Muškarci će odlučivati o najboljima u kategoriji do 73 kilograma, a žene u kategoriji do 57 kilograma.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 14:30
    koju si ti to utamkmicu gledao... nisu suci ništa navlačili... to što su kineskinje kvalitetnije (i što su pokazale igrajući odličnu obranu bez faula) i što su imali sreće da im je sve kaj su bacile prema košu ušlo je razlog njihove pobjede... ili ako ćemo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 12:15
    Kineskinje su bile bolje. Valjda. Uz ovakove suce ne možeš normalno i koncentrirano igrat (kineskinje su imale samo par faulova za cijelu utakmicu, tukle naše centre bez faula, tukle po ruci kod šuta bez faula, sudile nepostojeće prijestupe samo nama). Postoje snimke i HOO mora reagirati na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik