Ostali sportovi

Čilić bez većih problema preko Melzera do drugog kola olimpijskog turnira

Vedran Babić • ponedjeljak, 30.07.2012.
Čilić bez većih problema preko Melzera do drugog kola olimpijskog turnira
Foto: Maja Giljanović

S danom zakašnjenja zbog kiše najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić plasirao se u drugo kolo olimpijskog turnira u Wimbledonu porazivši Austrijanca Jürgena Melzera u dva seta...

Marin Čilić opravdao je ulogu favorita u prvom kolu olimpijskog turnira savladavši Jürgena Melzera (36.) 7:6 (5), 6:2. Za plasman u osminu finala 13. nositelj igrat će protiv Australca Lleytona Hewitta.

31-godišnji Austrijanac u prošlosti je znao uzrokovati velike probleme hrvatskim tenisačima (Ljubičić, Ančić, Karlović), no Čiliću očito paše njegov stil igre jer ovo mu je bila šesta pobjeda u osmom međusobnom dvoboju. Uz to, Melzer je ove sezone bilježio prosječne rezultate. Osvojio je Memphis i to je praktički jedini rezultat vrijedan spomena.

Od samog početka meča Čilić je dominirao, a jedinu krizu imao je sredinom prvog seta kada je prosuo prednost od 5:2 i ukupno sedam set lopti (tri na servisu za set kod 5:3, jednu kod 6:5 na servisu Melzera i još tri u tie breaku od 6-2 do 6-5). Melzer, koji je u Pekingu prije četiri godine ispao u četvrtfinalu (Nadal), je nanizao tri gema i izjednačio na 5:5, no Čilić je ipak osvojio prvi set u tie breaku sa 7-5 i onda se "prošetao" drugim.

Slika 1 od 1.
Foto: Maja Giljanović

Odmah u prvom gemu drugog seta napravio je break i nedugo zatim poveo 2:0. Kod 2:1 Melzer je propustio svoju prvu i jedinu break priliku u toj dionici. Nakon što se izvukao iz nezgodne situacije, Čilić je još jednom oduzeo servis Austrijancu i osigurao dvostruki break.

Kod 5:1 Čilić je na servisu Melzera propustio realizirati meč loptu, ali nekoliko minuta kasnije ipak je priveo meč kraju na svom servisu.

Statistika

U cijelom meču Marin je ubacio tek 49% prvog servisa i iza njega osvojio "tek" 68% (Melzer 65%), ali je još jednom pokazao da ima odličan drugi servis te je u takvim situacijama osvojio vrlo dobrih 62% poena (Melzer niskih 35%). Zabio je šest asova i napravio dvije dvostruke pogreške.

Omjeri izravnih poena i neprisiljenih pogrešaka također su bili na strani hrvatskog tenisača. Čilić je imao 11 izravnih poena više (26-15) i tri pogreške manje (12-15). U igri na mreži Melzer je bio bolji osvojivši 14 od 20 poena naspram Čilićevih sedam od 13, no Austrijancu je to bilo nedovoljno za pobjedu. Čilić je realizirao tri od deset break lopti, a Melzer jednu od tri.

Dvoboj protiv bivšeg pobjednika Wimbledona

Čiliću je to 16. pobjeda u posljednjih 18 mečeva. Dobru formu u posljednja dva mjeseca "okrunio" je naslovima u Queen'su i Umagu, u Wimbledonu je igrao osminu finala, a u Hamburgu polufinale.

Prije četiri godine na Olimpijskim igrama u Pekingu Marin je poražen u drugom kolu (Gonzalez), a u Londonu će korak dalje pokušati napraviti protiv Lleytona Hewitta, bivšeg osvajača Wimbledona i bivšeg broj jedan. Australac je sa 6:3, 4:6, 6:3 bio bolji od Ukrajinca Sergija Stahovskija. Bit će to njihov prvi međusobni dvoboj.

Podsjetimo, kasnije tijekom ponedjeljka Marina čeka dvoboj prvog kola parova olimpijskog turnira. U suradnji s Ivanom Dodigom igrat će protiv Kolumbijaca Cabala i Giralda.

Olimpijski turnir (M), 1. kolo:
Čilić (Hrvatska, 13) - Melzer (Austrija) 7:6 (5), 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • JeremijaX30.07.2012. u 16:15
    Čiliću ponosu Hrvatske i Hercegovine!
    JeremijaX
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 16:03
    turnir je dug jedan po jedan - samo naprijed Marine.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 16:00
    ajd barem je obukao nesto kockasto, ane ko dodig...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 15:16
    Bravo Marine! A sad preko Hewitta do Noleta!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2012. u 14:45
    dobro je, pobjeda je najbitnija.. šteta što je zakomplicirao prvi set, al ajde... kad osvoji zlato tko će se toga sjetit
    Obrisan korisnik